Проучване откри необявени замърсявания в едни от най-използваните ваксини

37214
Проучване откри необявени замърсявания в едни от най-използваните ваксини
Снимка: iStock/Guliver

Странични ефекти от ваксини в западноевропейските страни винаги са били съобщавани, а през последните години се наблюдава значително повишение на техния брой и сериозност на последиците, особено при деца. Според доклада на Американската педиатрична академия е открита връзка между ваксината дифтерия–тетанус–коклюш (DTaP/ДТКа) и случаи на синдрома на внезапна детска смърт, между ваксината морбили–паротит-рубеола (MMR/МПР) и аутизма; между многобройните имунизациии имунните нарушения, между ваксините за хепатит Б и множествената склероза и т.н.

С тези констатации започва докладът на Антониета Гати и Стефано Монтанари за National Council of Research of Italy, Institute for the Science and echnology of Ceramics, Italy, International Clean Water Institute, USA и Nanodiagnostics srl, Italy. Учените правят задълбочено проучване за замърсителите, като за целта анализират 44 вида ваксини с произход от две държави (Италия и Франция). Резултатите от проучването им са публикувани в International Journal of Vaccines and Vaccination. 

Листовката на Tripedia (ДТКа), произведена от Sanofi Pasteur, гласи: "Нежеланите реакции, докладвани след периода на одобрение на ваксината, включват идиопатична тромбоцитопенична пурпура (ИТП); синдром на внезапната детска смърт; анафилактични реакции; целулит; аутизъм; гърчове/припадъци с гърчове, енцефалопатия, хипотония, невропатия, сънливост и апнея". Направените епидемиологични проучвания не показват ясна връзка между ваксината и тези реакции, въпреки че през 2011 г. Националната медицинска академия (по-рано IOM) признава: "Ваксините не са освободени от възможността да предизвикат странични или нежелани реакции". Проучвания на някои съставки на ваксините като адювантите (най-често алуминиеви соли) показват, че те са вероятни причинители на неврологични симптоми. В някои случаи in-vivo тестовете и епидемиологичните проучвания показват възможна асоциация между адювантите и неврологичните болести.

В литературата има описани случаи на неврологични заболявания, наблюдавани при пациенти на хемодиализа, третирани с вода, която съдържа алуминий, напомнят авторите на изследването.

Напоследък тази тема отново стана актуална покрай използването в световен мащаб на ваксината срещу човешки папилома вирус (HPV/ЧПВ) и нежеланите реакции от нея, докладвани от множество млади жени. Специализирани проучвания описват развитието на симптоми на различни синдроми, които пациентите никога не са имали преди поставянето на ваксината. Например: Синдром на комплексна регионална болка (CRPS); Синдром на постурална ортостатична тахикардия (POTS) и Синдром на хроничната умора (CFS). Нежеланите реакции, които се появяват след сравнително кратко време, могат да бъдат както локални, така и системни. Затова Антониета Гати и Стефано Монтанари си поставят за цел да установят дали физико–химичния състав на проверените ваксини съвпада с неорганичните компоненти, както са обявени от производителя.

По време на изследванията е потвърдено наличието на физиологичен разтвор и алуминиеви соли, но също така са открити и неорганични замърсители с микро-, субмикро-и наноразмер (вариращиот 10 nm до около 10 микрона). Във всички проби са били открити частици и наличието им не е било описано в листовките на ваксините.

Откритите неорганични частици са бионеразградими или бионесъвместими, което означава, че са био-устойчиви и могат да доведат до различни реакции, както непосредствено след ваксинация, така и по-късно.

Важно е да се напомни, че частиците кристали, а не молекули, са чужди тела за организма и биват третирани като такива. По–специално тяхната токсичност в някои отношения се различава от тази на изграждащите ги химични елементи, като към токсичността на градивните им елементи се добавя токсичността и на самата чужда частица. В резултат на това причиняват възпалителни реакции. След ваксинация тези микрочастици, наночастици и агрегати могат да останат около мястото на инжекцията и да формират отоци и грануломи. Също така те могат да се разнесат чрез кръвообращението, като няма как да се предположи каква може да бъде крайната им дестинация.

Авторите вярват, че в много от случаите те се разпространяват из организма, без да причинят видима реакция, но също така е вероятно в някои случаи да достигат в известно количество до всеки един орган, включително да засегнат микрофлората. Както се случва при всички чужди тела, особено толкова малките, те предизвикват възпалителна реакция, която е хронична, тъй като повечето от тези частици не могат да се разградят от организма. Нещо повече - ефектът на протеиновата корона (резултат от нано-био-взаимодействието) може да създаде органични/неорганични композитни частици, които да стимулират имунната система по нежелан начин. Не може да не се отбележи, че частици с такъв размер, като откритите във ваксините, могат да проникнат в клетките и да взаимодействат с ДНК.

Най-общо при проверките е установено, че в различните ваксини са открити: натриев хлорид (NaCl) с вградени соли на алуминиев осфат (AlPO4) в капка от Gardasil (ЧПВ ваксина, произведена от Merck), различна типология на частиците, открити във ваксините (Repevax, Prevenar and Gardasil); единични частици, клъстери от микро-и наночастиици (<100nm) и агрегати с техния EDS спектър, материи, съдържащи алуминий, силиций, магнезий и титан. Също така частици, съдържащи желязо, хром, силиций и подредени в клъстер, както и агрегат от алуминиево-медни материи.

Във всички изследвани проби са идентифицирани частици, съдържащи: олово (Typhym, Cervarix, Agrippal S1, Meningitec, ardasil) или неръждаема стомана (Mencevax, Infarix Hexa, Cervarix. Anatetall, Focetria, Agrippal 1, Menveo, Prevenar 13, Meningitec, Vaxigrip, Stamaril Pasteur, Repevax and MMRvaxPro).

Намерени са и частици волфрам, открити в капки от Prevenar and Infarix алуминий, волфрам, калциев хлорид), както и отделни частици, открити в Repevax (силиций, злато, сребро) and Gardasil (цирконий). Открити са и някои метални частици, съдържащи волфрам или неръждаема стомана. Изолирани са били и други частици, съдържащи цирконий, хафний, стронций и алуминий (Vivotif, Meningetec); волфрам, никел, желязо (Priorix, Meningetec); антимон (Menjugate kit); хром (Meningetec); злато или цинк (Infarix exa, Repevax), платина, сребро, бисмут, желязо, хром (MMRvaxPro) или олово и бисмут Gardasil), или церий (Agrippal S1). Волфрам има в 8 от 44 ваксини, докато хром (самостоятелно или в съединения с желязо и никел) – в 25 от 44 ваксини.

Проучването показва, че някои от частиците се съдържат в биологични субстрати, вероятно протеини, ендотоксини и остатъци от бактерии. Скоро след влизането в контакт на частица с протеини, се получава нано-био-взаимодействие и се формира "протеинова корона". Това нано-био-взаимодействие създава по-голяма по размер структура, която е бионеразградима и може да предизвика нежелани реакции, тъй като организмът не го разпознава като „своя“ част. Сходни агрегати, макар и в други ситуации (при болни от левкемия или криоглобулинемия пациенти), вече са описвани в литературата. Връзката между тези две структури (неорганичната частица и протеина) води до нарушаване на пространствената структура на протеините, което може да предизвиква автоимунен отговор при попадането на тези протеини в организма след инжектиране.

Ваксината срещу морбили е свързана с повишен риск от алергии

Резултатите от мащабно европейско изследване показват, че преболедувалите морбили и неваксинирани срещу заболяването имат по-малък риск...

Не всички от изследваните ваксини имат един и същи вид замърсяване, въпреки че една и съща ваксина от различни партиди и произведена в различни държави може да има сходно замърсяване. Например, ваксините на Glaxo: Infarix, Typherix иPriorix съдържат волфрам. Той се изолира също в enjugate kit, произведена от Novartis, както и в Prevenar, Meningitec на Pfizer, и в Meningitec на yeth. Единствената изследвана ветеринарна ваксина е била Feligen и нейната проба се оказа единствената без никакво неорганично замърсяване.

Според учените присъствието на алуминий и соли на натриев хлорид (NaCl) при някои ваксини не е изненадващо, тъй като тези субстанции са използвани от производителите и са описани като компоненти, но останалите материали не би трябвало да присъстват във ваксините или в което и да е инжекционно лекарствено средство, особено след вече откритата връзка между алуминия и появата на неврологични болести. Предвид откритите замърсители във всички проби от предназначените за хуманна употреба ваксини, получаването на нежелани реакции след инжектирането им е съвсем възможно и правдоподобно. Тези реакции може да се появят на случаен принцип, тъй като зависят от това къде ще се придвижат попадналите в кръвообращението замърсители. Очевидно е, че подобни количества от такива чужди частици могат да окажат още по-сериозно въздействие детския организъм. Присъствието на замърсители от ваксините в мускулите, вследствие напускането на кръвта, може силно да увреди мускулната функция.

Направените анализи показват, че във всички изследвани ваксинални проби се съдържат бионесъвместими и биоустойчиви чужди частици-замърсители, които не са описани от производителите и срещу които организмът може да отключи всякакви реакции.

Пълният текст на проучването на български може да видите ТУК

Оригиналът на публикацията на английски език може да прочетете ТУК

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Археолози разкопаха вилата, в която е починал император Август

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно