Проучване показва спад в плодовитостта при мъжките кучета

7954
Проучване показва спад в плодовитостта при мъжките кучета

Едно проучване, водено от изследователи в Университета на Нотингам е открило, че плодовитостта на кучетата може да е претърпяла рязък спад през последните три десетилетия.

Изследването установи, че качеството на спермата при популацията на породисти кучета след 26-годишен период е спаднала значително.

Работата на учените подчертава потенциална връзка със замърсяването на околната среда, след като са в състояние да докажат, че са намерили химикали в спермата и тестисите на възрастни кучета – и в някои храни за домашни любимци, които са пуснати в търговската мрежа. Това има пагубен ефект върху функцията на сперматозоидите, пише Science daily.

Д-р Ричард Лий от Университета по ветеринарна медицина и наука, който е ръководител на изследването, заяви: "Това е първият път, в който е докладван такъв спад на мъжката плодовитост при кучетата и вярваме, че това се дължи на замърсяванията на околната среда, някои от които сме открили в кучешката храна и в спермата и тестисите на самите животни."

„Докато по-нататъшните изследвания е необходимо да демонстрират връзката, кучето може да бъде пазач за хората – да споделят една и съща среда, да показва същия диапазон от заболявания, много от тях с една и съща честото и да реагира по подобен начин на терапии", допълва Лий.

Как оцеляват пустинните слонове?

Въпреки отчетените различния във външния вид и поведението, ДНК доказателство показва, че пустинните слонове в Намибия и слоновете от а...

Проучването е съсредоточено върху проби, взети от породисти кучета за оказване на помощ за разплод в течение на 26 години. Проф. Гари Ингланд, декан на училището по ветеринарна медицина и наука, казва:

„Силата на изследването е, че всички проби са обработени и анализирани от същата лаборатория, използвайки същите протоколи по време на този период и следователно, получените данни са стабилни.”

Работата е съсредоточена върху пет конкретни породи кучета - лабрадор ретривър, голдън ретривър, къдрав ретривър, коли и немска овчарка - с изучаване между 42 и 97 кучета всяка година.

Спермата е събрана от кучетата и анализирана, за да се оцени процентът на сперматозоидите, които показат нормално прогресивен модел на подвижност и че изглежда нормално под микроскоп (морфология).

През 26-те години на изследването, те са установили поразително намаляване на процента на нормално подвижните сперматозоиди.

Защо змиите са толкова дълги?

Учените са открили ген в змиите, който е отговорен за дължината им и може да помогне на хората с увреждания на гръбначния стълб. Изсле...

Между 1988 и 1998 г., подвижността на сперматозоидите е намаляла с 2,5 % на година и след кратък период от време, когато породистите, които компрометират плодовитостта са извадени от проучването. Подвижността на сперматозоидите от 2002 г. до 2014 г. продължава да намалява в размер на 1,2% годишно.

В допълнение, екипът открил, че мъжките кученца, генерирани от породистите кучета с намаляващо качество на спермата, са имали повишена честота на крипторхизъм, състояние, при което тестисите от малки успяват правилно да се спускат от скротума.

Същите химикали, които разрушават качеството на спермата, са открити в редица търговски достъпни кучешки храни - включително марки специално предлагани за кученца.

Д-р Лий добави: "Ние погледнахме други фактори, които също могат да играят роля, например, оказва се, че някои генетични заболявания влияят върху плодовитостта. Въпреки това този спад в продължение на толкова години е твърде бърз. Което е проблем.”

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Учени установиха: Тиранозавър рекс не е бил умен колкото маймуна

Минисериал за холивудската икона Кари Грант по Epic Drama

Археолози разбраха произхода на меча „Екскалибур“ във Валенсия

Как изгрява и залязва Слънцето според плоскоземците? (ВИДЕО)

Български лекар и професор получи световно научно признание

Две бедствия за ден: Как остров преживя вулкан и тайфун едновременно

Скални рисунки в Судан разкриват историята на предците на древните египтяни

Намериха изчезнали след войната книги на Братя Грим

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com