X
 
 

Проучвания показват - насекомите в Германия изчезват

2434 0
Проучвания показват - насекомите в Германия изчезват
Снимка: iStock/Guliver
Ново проучване на университет в Мюнхен показва, че насекомите изчезват, пише БГНЕС, позовавайки се на Deutsche Welle.

След като през 2017 година известен инсектолог алармира, че броят на насекомите драстично спада, в три защитени области на Германия били проведени проучвания. Двама еколози от Техническия университет в Мюнхен ръководили изследванията, които потвърдили данните на колегата им отпреди 2 години.

Учени дадоха интересно предложение как да спасим света от глад

Диетолозите са открили големи количества антиоксиданти и други хранителни вещества в телата на скакалци, копринени буби, мравки и други...

Себастиан Зайболд и Волганг Вайсер систематизирали данни, събирани 10 години в масива Швабска Юра в Южна Германия, националния парк Хайних в провинция Тюрингия и биорезервата Шорфхайде в северната провинция Бранденбург. Данните обхващали показания от над 150 точки в полето и 140 точки в горите, като били изследвани над 1 милион летящи и пълзящи насекоми от 2700 вида.

Изводите били стряскащи - както в полето, така и в горите, насекомите са намалели с между 40 и 67% само за 10 години. По-драматичен бил спадът в полето, където били изчезнали две трети от насекомите.

Учените смятат, че измирането на насекомите е свързано със земеделието.

"Не очаквахме такъв голям спад само за едно десетилетие. Това е плашещо. Но същевременно пасва на картината, която рисуват все повече изследвания", казва Вайсер.

Пуснаха в продажба първия хляб с насекоми

Финландия вероятно ще разсърди вегетарианците и веганите, защото пуска в продажба специален хляб - с насекоми.  За приготвянето н...

Природозащитници призовават за забрана на инсектицидите и особено на неоникотиноидите, които вече бяха забранени във Франция. Много гласове се чуват и за забрана на хербицида глифозат, за който се смята, че влияе зле на биоразнообразието като цяло.

Actualno.com

Етикети:

Последно в Актуално