Работилница на древна цивилизация на 5000 години е открита в Китай

21904
Работилница на древна цивилизация на 5000 години е открита в Китай
Снимка: Liangzhu Archeology Ruins Management Bureau

Каменна работилница на възраст около 5000 години е открита в Китай, съобщава Синхуа. Тя ще помогне на съвременните учени да разберат по-добре изкуството на изящната обработка на камъка, с което е била известна древната цивилизация Лианджу.

По време на разкопки в град Ханджоу в източната част на страната археолозите са открили десетки хиляди отломки, оставени по време на обработката на камък. Тук са открити и руините на каменообработваща фабрика със сложна организация.

Откриха подови мозайки с раннохристиянски мотиви в римския град Марцианопол в България

„Обектът се намира близо до планините и каменарите са имали пряк достъп за получаване на суровини. Тези занаятчии са се придържали към високи стандарти, както се вижда от археологическите находки, показващи много добре изработени полуобработени предмети“, казва Ли Вей, младши изследовател в Департамента по културно наследство и музеология към университета Фудан в Китай.

На друг участък от разкопките са открити повече от 200 обекта, включително ями за пепел, гробници и каменни огради. Открити са и около 37 предмета, предимно каменни изделия от цивилизацията Лианджу. Артефактите показват различни етапи от производството на изделия, включително суровини и инструменти.

Тези находки са важни за учените, тъй като им помагат да разберат методите за обработка на камъни, към които са прибягвали майсторите на Лианджу.

Културата Лианджу възниква в Източен Китай, в делтата на река Яндзъ, преди около 5300 години и е известна със своите изделия от скъпоценни и декоративни камъни. Този народ построил и изключителен град. Неговите руини демонстрират множество признаци на социални, културни и технологични постижения от последните етапи на каменната ера. Сложното хидротехническо инженерство позволило на представителите на културата Лианджу да построят канали, язовири и водохранилища, а градът се нарича „неолитната Венеция на Изтока“.

Но преди около 4300 години цивилизацията Лианджу изчезнала загадъчно и древният град бил изоставен. Дълго време причините за гибелта на цивилизацията оставали неизвестни. Според една от версиите причината е катастрофално наводнение, тъй като върху оцелелите руини е открит тънък слой глина. Проучване от 2021 г. показа, че смъртта на града вероятно е свързана с изменението на климата: обилните мусонни дъждове доведоха до толкова силни наводнения в Яндзъ и нейните разклонения, че дори сложни язовири и канали не можаха да ги спасят от бедствието.

Светилище на Асклепий, споменато от Павзаний, е открито в древногръцкия Епидавър

Изследване от 2021 г. показва, че гибелта на града вероятно е свързана с изменение на климата: обилните мусонни дъждове довели до толкова силно пълноводие в Яндзъ и нейните ръкави, че дори сложните язовири и канали не са могли да ги спасят от катастрофата.

На заглавната снимка: детайл от древна резба върху нефрит на културата Лианджу.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно