Разгадаха тайната на мумия на русалка от будистки храм

19582
Разгадаха тайната на мумия на русалка от будистки храм
Снимка: iStock

„Мумията на русалка“ от светилището Енджуин в префектура Окаяма в Япония е странно изсъхнало същество с рибешка опашка и човешка глава. Не е известно как и кога мистериозната „русалка“ е попаднала в храма.

Заедно с нея се пази писмо от 1903 г. В него се казва, че „неизвестното същество“ е попаднало в риболовни мрежи в района на префектура Кочи през 1736 – 1741 г. Подобни мумии има и в други будистки храмове в Япония и се смятат за свещени.

В японската митология има подобно същество – Нингьо, което наподобява риба с човешка глава. Поверието гласи, че Нингьо има лечебна сила и представители на храма се кланяли на мумията на русалката с надеждата, че тя може да донесе дълъг живот на вярващите.

Още през февруари 2022 г. изследователи от Университета за наука и изкуства в Курашики, с разрешението на главния свещеник на храма, започнаха да разгадават тайните на мумията на неизвестното същество: Учени изследват 300-годишна мумифицирана "русалка"

Мумията на „русалката“ е изследвана с помощта на рентген, компютърна томография, ДНК анализ, електронен микроскоп и въглероден анализ.

На рентгеновите снимки ясно се виждали перките и гръбнакът в долната част на това странно същество. Но в горната част не се забелязвало нищо подобно на скелет.

В резултат учените изяснили, че опашката на „русалката“ принадлежи на риба от семейство Монокопови, докато челюстта на мумията е била на хищна риба. Горната част на тялото обаче се състои от памучна вата и хартия, покрити с рибешка кожа, а възрастта рибените люспи е около 150 години. Изследователите се опитали да проведат ДНК анализ, но в русалката не било открито ДНК.

Косата на главата на мумията, както и ноктите на пръстите ѝ са взети от някакъв бозайник. В „тялото“  на мумията са открити и метални игли, които вероятно крепят конструкцията.

Всичко това ясно говори, че „русалката“ е направена от човек. Може би такива манекени са правени за продажба под прикритието на истински „чудовища“.

Днес в Япония са известни 13 такива мумии. Обикновено се изпълняват в една от двете позиции – едната напомня картината на Едвард Мунк „Викът“, а другата е легнала по корем.

Също така мумии на японски „русалки“ се съхраняват в някои европейски музеи, по-специално в Британския музей и Националния етнографски музей на Нидерландия.

„Русалката“ от храма Енджуин е първата, изследвана с научни методи. Въпреки разобличенията главният свещеник на храма Енджуин – Козен Куида, казва, че мумията на „русалката“ ще остане ценно притежание на храма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com