Южноафриканският коронавирус намалява имунния отговор на ваксината "Комирнати", но не го преодолява

5197
Южноафриканският коронавирус намалява имунния отговор на ваксината "Комирнати", но не го преодолява
Снимка: БГНЕС

Учени от САЩ са установили, че вариантът на коронавирус, открит за първи път в Южна Африка, намалява имунния отговор на организма с 2/3, когато е ваксиниран с лекарство, разработено от Pfizer и BioNTech. Според експерти в доклад, публикуван в американското медицинско списание The New England Journal of Medicine, това количество антитела все още е достатъчно за защита срещу заболяването, причинено от инфекцията, информира ТАСС. Изрично е подчертано, че проучването е ограничено и предварително и че не е ясно какъв точно ще е ефектът върху възможността на ваксината да предпазва от COVID-19, възникнал заради вариант на южноафриканския коронавирус - дали вирусът ще бъе спрян изцяло или просто разболелият се ще го прекара леко.

В хода на изследването учените успяха да възпроизведат генома на вирус с мутации, открити за първи път в Южна Африка. Направени са изпитания с вирусните клетки и с кръвни проби от 15 пациенти, които преди това са били ваксинирани с ваксина от Pfizer и BioNTech. Проучването установява, че неутрализиращият титър на антитела се е понижил с почти 2/3 спрямо титъра, който се получава срещу по-често срещан вариант на коронавирус в САЩ (изследвани са четири варианта на коронавируса, сред които южноафриканския). Само че има много важно уточнение - дори така титърът е 4,5 пъти по-висок (184), отколкото е трябвало минимално за имунен отговор (40), унищожаващ вируса. При ниво 40 на титъра от всички кръвни проби, всички тествани варианти на вируса са били спрени - но това е лабораторен резултат, а не клиничен тест, с живи хора. Срещу варианта USA-WA1/2020 титърът от антитела е бил 501.

Тръмп е уверен, че и без ваксина коронавирусът ще изчезне рано или късно

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е уверен, че новият коронавирус ще изчезне, независимо дали САЩ се сдобият с ваксина или не, предаде БГ...

"Въпреки че не знаем точното ниво на антитела, необходими за защита срещу COVID-19, въз основа на опита ни с други ваксини, може да се твърди, че ваксината Pfizer осигурява относително добра защита срещу новия вариант на коронавирус", цитира CNN думи на един от изследователите - директор на Института по човешка инфекция и имунитет към Тексаския университет Скот Уивър. Според него намаляването на имунния отговор с 2/3 може да се счита за "относително малко в сравнение с ваксините срещу други вируси, които имат много по-голям брой вариации на протеинова последователност от SARS-CoV-2".

Съгласно становище на Pfizer, до момента не са намерени доказателства, че разработената от компанията ваксина не осигурява защита срещу този вариант на вируса. Въпреки това, компанията увери, че в случай, че се установи щам, срещу който ваксината няма да действа, Pfizer и BioNTech ще поискат от регулаторите да одобрят обновената версия на медикамента.

През декември Администрацията по храните и лекарствата на САЩ одобри коронавирусна ваксина, разработена от американската компания Pfizer и нейния германски партньор BioNTech. Медикамент на база РНК технология, произведен от американската компания Moderna, също е сертифициран. Тези ваксини вече се използват за имунизиране на населението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно