Снимки от МКС разкриват светлинното замърсяване на Земята

10235
Снимки от МКС разкриват светлинното замърсяване на Земята

Международна група учени използват снимки на Земята, направени от астронавтите от борда на Международната космическа станция (МКС), за измерване на обема светлинно замърсяване на планетата, пише сайтът IAU.

Учените от Universidad Complutense (Испания) и Cegep de Sherbrooke (Канада) съвместно с представители на обществеността са започнали проект под названието "Градовете през нощта", в рамките на който се създава глобална карта на Земята въз основа на снимки на нашата планета, направени от астронавтите на МКС с обикновена цифрова камера.

МКС на фона на Синята Луна

Изображение на Международната космическа станция (МКС), която на 2 август преминава на фона на пълната Луна, е публикувала НАСА. Малки...

Проектът е започнал през юли 2014 г. и все още изисква повече от 130 000 изображения. Досега учените са получили нови резултати, потвърждаващи направените по-рано изводи, че видимото от Космоса дифузно светене на градовете на Земята представлява разсеяна светлина от уличните лампи и сградите.

Учените също стигнали до извода, че европейските страни с висок държавен дълг имат средно по-голям разход на енергия за улично осветление на един жител.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно