Стоунхендж бил обитаван още преди 9500 години

18160
Стоунхендж бил обитаван още преди 9500 години

Разкопки около Стоунхендж доведоха до нови разкрития за мегалитния паметник. Археологическите проучвания потвърдиха, че на мястото са живели хора 5000 години по-рано, отколкото се смяташе досега.

Разкопките, които са направени на километър и половина от Стоунхендж, показват, че мястото е обитавано още преди 9500 години. Най-ранните признаци, че някой е живял постоянно там, бяха от 2500 години пр. Хр. Последните археологически разкрития показват, че там е имало полупостоянно селище от 7500 години до 4700 години пр. Хр.

Освен това има доказателства за присъствие на хора през всяко едно хилядолетие. Живеещите на това място вероятно са изградили първия монумент на Стоунхендж - мезолитните стълбове, между 9-ти и 7-ми век пр. Хр.

Вместо да се смята за обект, изоставен от хората през мезолита и населен след хилядолетия през неолита, Стоунхендж трябва да бъде признат за място, където една култура се е сляла с друга, предаде КРОСС.

Паметникът беше кандидат за новите 7 чудеса на света. Стоунхендж се състои от четири каменни кръга. Изграждането му има култов характер и е свързано с лятното слънцестоене.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com