Страхът от смъртта лишава старините от средства

3289
Страхът от смъртта лишава старините от средства
Снимка: Thinkstock

Учени изясниха, че страхът от смъртта лишава хората от изгодни финансови вложения, става ясно от изследване, публикувано в Journal of Consumer Psychology.

В продължение на десетилетия икономистите се опитват да разгадаят „пъзела на анюитета“: защо американците не прибягват до анюитет, за да си осигурят старините. Анюитетът, или пожизненото плащане, дава възможност да се получават редовни суми в пенсионна възраст.

Очите на страха са големи

Израелски учени от университета Бен Гурион са открили, че арахнофобите (хора, които се страхуват от паяци) смятат, че паяците са по-гол...

Учените от Бостънския колеж в Масачузетс са открили, че непопулярността на анюитета е свързана с необходимостта от размишления за собствената смърт, за да се изчисли размерът на пенсията.

Учените провели няколко експеримента, в които участвали 748 възрастни хора. Доброволците били разделени на две групи, едната от които получила предложение да заделя средства за индивидуална пенсионна сметка, а другата – да инвестира в анюитет. В първия само 1% от респондентите се замислили за смъртта, във втория – 40%.

В друг експеримент една от групите трябвало да напише есе за предполагаемата смърт, а другата – за това, как усещала зъбобол. След това на двете групи било предложено да се възползват от анюитет. Хората, които писали за смъртта, два пъти по-рядко се съгласявали на това предложение.

После на респондентите били раздадени брошури за пожизнена пенсия. Но тя била описана различно: в единия случай ставало дума за изплащане „всяка година до самата смърт“, а в другия – „всяка година от вашия живот“. Хората по-често избирали анюитет, когато не им напомняли за смъртта.

Ние, страхът и терористите

Тероризмът не е ново явление. Нито пък днес бележи някакви върхове по смъртоносност. Атентатът в Мадрид през 2004 отне живота на 191 д...

Според авторите разгадаването на „пъзела на анюитета“ се заключава в това, че хората несъзнателно се защитават от мисли за смъртта. Учените отбелязват, че страхът пред смъртта може да влияе и на решението за застраховка „Живот“ или писането на завещание.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com