Супермозък измайсториха в Швейцария

82673
Супермозък измайсториха в Швейцария
Снимка: Thinkstock/ Guliver

В швейцарската Лозана стартира един от най-амбициозните проекти от последно време – „Човешки мозък”. Учените искат да направят суперкомпютър, който ще имитира работата на мозъка. Бюджетът на проекта е над милиард и половина евро.

По мащаб проектът Human Brain вече се сравнява с Големия адронен колайдер. Учени от 135 научни института на Европа се обединяват, за да построят действащ модел на човешкия мозък.

Как ни манипулират рекламните агенции

По времена Втората световна война социолози и психолози изучавали начините, с които един човек може да влияе върху възгледите и действи...

„Това е все едно да създадеш огромен телескоп, за да надникнеш в Далечния космос – пояснява Хенри Маркрам, един от основателите на Human Brain Project. – Нашият модел ще ни позволи да надникнем дълбоко в мозъка и да задаваме въпроси, на които е невъзможно да отговорим днес.”

Човешкият мозък се състои от 100 милиарда неврона, между които съществуват милиарди миковръзки. Как работи тази сложна система, и до днес е една от основните загадки в науката. Проектът Human Brain стартира през октомври на базата на Федералната политехническа школа на Лозана. Именно тук учените планират да моделират мозъка в най-малки детайли – от отделни молекули до невронни връзки и цели отдели – с помощта на суперкомпютър.

„Човешкият мозък е разделен на два особени отдела – пояснява Станислас Деан, неврофизиолог, професор от College de France. – Ние трябва да изясним как функционират тези различни части от мозъка. Едни контролират речта, други отговарят за зрението. Ние планираме да създадем своего рода карта на мозъка и да се опитаме да разберем всяка от тези подсистеми. За точност на модела ни е необходимо да отчитаме всички знания за мозъка, с които разполага невробиологията днес.”

За да изпълнят тази задача, е необходим суперкомпютър, хиляди пъти по-бърз и по-мощен от съвременните машини. Според прогнозите такава техника ще се появи в лабораторията след пет години. Дотогава задачата на учените е да съберат и анализират цялата информация, известна днес за мозъка. Към проекта са се присъединили и европейски клиники – лекарите споделят данни за диагностиката на пациенти с неврологични заболявания. Задачата на експеримента е да разбере как възникват патологиите в нервната система.

„Вече имаме технологии, за да видим молекулярните връзки, които определят развитието и строежа на човешкия мозък – казва Сет Грант, невробиолог, професор от Единбургския университет. – Но нашият експеримент ще ни даде фантастична възможност да разберем как мутациите на ДНК предизвикват стотици сложни заболявания на мозъка.”

Как грипът унищожава имунната система

Грипният вирус, попадайки в дробовете, първо атакува В-клетките на паметта, които помнят предишните му визити, затова бързо могат да сн...

Още една цел на моделирането на мозъка е появата на нови цифрови технологии. Става дума за „невроморфни” компютри – машини, които обединяват постиженията на микроелектрониката и гъвкавостта на човешкия интелект. И макар че тази идея е много близка до изкуствения разум, все още е рано както за фойерверки, така и за паника. Съмненията в успеха на проекта са прекалено много.

„В основата на програмата лежи порочната система на моделиране с компютър – пояснява съмненията Сергей Савелиев, завеждащ Лабораторията за развитие на нервната система към Института за морфология на Руската академия на науките. – Мозъкът притежава редица свойства, които е невъзможно да се моделират в рамките на математическия апарат на компютърните системи. Това е жив организъм, който през цялото време се пренастройва, включително и структурно. И да се създаде модел на базата на компютри, които не се пренастройват структурно, е практически невъзможно.”

Предишният подобен експеримент Blue Brain засега не е направил пробив в науката. Учени от Америка и Швейцария са пресъздали на суперкомпютър структурата на една от частите на мозъчната кора на мишка. Това е отнело осем години и самите неврофизиолози признават – моделът и досега няма стопроцентова точност. А за пълното копиране на човешкия мозък изследователите от Евросъюза амбициозно са си отделили само десет години.

 

Ноевият ковчег - в планините на Армения на карта от 1507 година

Ноевият ковчег е отбелязан в планините на Армения на карта от 1507 година, съобщава Голос Росии, цитиран от Фокус. Картата е дело на и...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно