СЗО: Между прилепите и хората най-вероятно е имало друго животно, което е предало коронавируса

2437
СЗО: Между прилепите и хората най-вероятно е имало друго животно, което е предало коронавируса
Снимка: iStock/Guliver

Новият тип коронавирус най-вероятно е предаден на хората от прилепи чрез междиненно звено. В същото време изтичането от лаборатория е „изключително малко вероятно“, се посочва в проекта на окончателния доклад на Световната здравна организация (СЗО) и Китай, с който са се запознали в понеделник в редакцията на агенция Associated Press, предава "Фокус".

Тя получи проект от намиращ се в Женева дипломат, представляващ държава-членка на СЗО. В момента не е ясно дали може да има промени в официалната версия.

Борисов: Държавата е подготвена за тази вълна на коронавируса

България очаква 230 000 дози ваксини срещу COVID-19 до края на тази седмица и 700 000 дози до края на април. Осигурени са достатъчно ко...

Докладът представя четири възможни сценария за предаване на коронавируса на хората, подредени по вероятност. Според експертите е „вероятно“ или „много вероятно“ предаването да се е случило от прилепи на хора чрез някакво друго животно. При това заразяването директно чрез прилепи се оценява като просто „вероятно“. Възможен е също така, но с ниска вероятност, сценарият на заразяване чрез храна.

Отбелязва се, че най-близкият родственик на предизвикалия пандемия коронавирус е открит при прилепите, но „еволюционното разстояние между вируса при прилепите и SARS-CoV-2 се изчислява на няколко десетилетия, [така че] се приема, че има междинна връзка“. В доклада се посочва, че в панголините са открити много подобни вируси, но норки и котки също са податливи на тази инфекция, така че преносителите може да е някое от тези животни.

Изводите се основават на посещението на група международни експерти от СЗО във Ухан. Те пристигнаха там, за да проучат произхода на новия тип коронавирус на 14 януари. На заключителната пресконференция на 9 февруари представители на международната група заявиха, че не са успели да постигнат някакъв голям пробив, но в хода на съвместната работа с колегите си от КНР те са успели да определят основните хипотези за появата на коронавируса. Според експертите най-вероятната версия е, че вирусът се е предал от диви животни чрез междинна връзка. Публикуването на експертния доклад първоначално беше планирано за февруари, но беше отлагано няколко пъти.

Ръководителят на мисията, експерт на СЗО за зоонозните инфекции (предавани на хора от животни) и продоволствената сигурност, Питър Бен Ембарек, заяви в петък миналата седмица, че докладът от пътуването ще бъде публикуван „след няколко дни“.

Унгария може да отложи облекчаването на мерките за юни

Унгария може да отложи разхлабването на Covid мерките в голяма степен, докато половината от населението ѝ не бъде ваксинирано, съобщи м...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com