Терапия с батерии може да е отговор за лечение на рак

4443
Терапия с батерии може да е отговор за лечение на рак
Снимка: iStock

Батериите имат много функции в ежедневието ни, които са твърде важни, за да бъдат пренебрегвани. Никой не обича да излиза от къщи без телефон, зареден поне на 50 процента (макар че някои обичат да живеят на ръба). А подмяната на деветволтовата батерия в детектора за дим го предпазва от досадното чуруликане на всеки 30 секунди, така че винаги е добре да имате една опаковка под ръка. Но скорошно проучване ни показва, че батериите могат да имат още по-голяма животоспасяваща функция. Според публикация в Science News, батериите могат да се използват при лечението на рак, като предизвиква кислороден глад при раковите клетки и така те умират.

Проучването още е на начална фаза и са правени тестове само върху животни - мишки. Резултатите от тях обаче са обнадеждаващи.

Нова терапия дава надежда на пациенти с рак

Нова терапия може да спре развитието на рака при пациенти, които не реагират на имунолечение. Това установиха британски лекари, цитиран...

В изследването, учени са прикрепили малка самозареждаща се цинкова батерия към солидни, хипоксични тумори при мишки, каквито обикновено се срещат при пациентите с рак на гърдата. Хипоксията е често срещано състояние в туморите, което включва намалени нива на кислород. Това означава, че лъчетерапията и традиционните химиотерапии не могат да атакуват тумора, тъй като няма достатъчно кислород за правилен приток на кръв към раковата област. Изследователите обаче са установили, че хипоксичните тумори могат да предоставят и "мишена" за лечение на тумори чрез различни методи.

С други думи, хипоксията не е толкова лоша и чрез използването на химиотерапевтични лекарства, които се активират в среда с ниско съдържание на кислород, туморите могат да бъдат значително намалени по размер. А как да премахнем кислорода? Разбира се, като прикрепим батерия към рака.

Изследователите откриват, че като прикрепят малки, гъвкави батерии към туморите, те изсмукват кислорода, позволявайки на убиващите рака активирани препарати да си свършат работата. Резултатите са поразителни. Само за две седмици лечението с батерии намалява размера на туморите при мишки с 26%.

Нещо повече - след като батериите се задействат, активираните препарати могат да бъдат въведени за лечение на рака. Средният размер на тумора в това проучване се е свил с 90%.

Онкотерапия – болници „Мемориал“ са правилното място за диагностициране и лечение на рак

Макар коронавирусът да се превърна в здравна новина номер едно на 2020 година (а и не само здравна), ракът остава болестта, която е дал...

Учени: Технологията на ваксината AstraZeneca може да се използва за лечение на рак

Фан Чжан, който изучава биомедицински материали, заявява, че изследването изглежда обещаващо, но все още е само в предварителна фаза.

"Използването на батерии за изсмукване на кислород от тумора има голям потенциал при специфични видове лечение на рак, но трябва да се проведат и други изследвания, преди да сме сигурни", уточнява Джан, заявявайки: "Трябва да се тества при няколко модела на рак на гърдата. И, разбира се, при хора."

Чжан и колегите му вече работят усилено, за да измислят как да направят батериите по-гъвкави и мощни за лечение на рак при хора. При все това цифрите не лъжат и този медицински напредък може да се окаже доста успешен, ако изследователите продължат да вървят по този път.

Имунотерапията ли е бъдещето в лечението на рака?

Близо 9 млн. души по света по света умират всяка година вследствие на ракови заболявания, повечето, за съжаление, открити в късен стади...

ОЩЕ: Откриха причините за появата на рак

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com