Учени: Технологията на ваксината AstraZeneca може да се използва за лечение на рак

9355
Учени: Технологията на ваксината AstraZeneca може да се използва за лечение на рак
Снимка: Getty Images/Guliver

Технологията, използвана във ваксината на Oxford-AstraZeneca срещу COVID, би могла да помогне за лечение на рак. Това съобщават учени, цитирани от Sky News.

Използвайки същата технология за ваксинация с вирусен вектор като ваксината на Оксфордския университет, изследователите са проектирали препарат с две дози, който се надяват да бъде насочена към тумори при хора. Когато се тества при мишки, ваксината увеличава броя на антитуморните Т-клетки, които атакуват ракови образувания, помагайки за увеличаване на процента на преживяемост.

Има биомаркери в кръвта ни, които може да подскажат дали ваксина ни пази от зараза с коронавирус

Учени от Оксфордския университет и фармацевтичния гигант AstraZeneca са успели да открият специфични биомаркери в човешката кръв, които...

За да създадат лечението, учените са проектирали своята ваксина, насочена към два протеина от типа MAGE, които присъстват на повърхността на много видове ракови клетки. Те се надяват, че то може да се използва при хора заедно с имунотерапия срещу рак, когато Т-клетките на пациента са насочени срещу тумори. 

Но изследователите са открили, че ваксината увеличава нивата на необходимите тумор-инфилтриращи CD8+ Т клетки, което помага за повишаване на ефективността на терапията. Когато леченията са комбинирани при мишки, това води до подобрена преживяемост, отколкото само при имунотерапията.

Оксфордската ваксина използва променена, безвредна версия на вирус, който причинява обикновена настинка при шимпанзетата като вирусния вектор за доставяне на генетичен материал SARS-CoV-2 в човешкото тяло. Това подтиква тялото да произвежда шиповия протеин - уникалният признак на COVID-19, към който имунната система се насочва и изгражда отговор.

Екипът е разработил своята двудозова ваксина срещу рак, използвайки също вирусни вектори, един от които е същият като вектора в Oxford-AstraZeneca. Проучванията на Оксфордския университет и Института за изследване на рак Лудвиг пораждат надежда, че технологията може да увеличи процента на оцеляване при хората. По-късно тази година ще се проведе клинично изпитване при хора с рак на белия дроб.

Откриха причините за появата на рак

Учени са успели да разкрият генетичната информация за 38 вида ракови клетки, предаде BBC. В изключително мащабното проучване, са участ...

Изследването, направено от групата на професор Беноа Ван ден Ейнде в Института за изследване на рак в Лудвиг, в сътрудничество със съавтори професор Адриан Хил и д-р Ирина Редченко в Института Дженър, е публикувано в Journal for ImmunoTherapy of Cancer, предава БГНЕС.

„От предишните ни изследвания знаехме, че протеините от типа MAGE действат като червени знамена на повърхността на раковите клетки, за да привличат имунни клетки, които унищожават туморите. MAGE протеините имат предимство пред другите ракови антигени като ваксинални мишени, тъй като те присъстват в широк спектър от видове тумори. Това разширява потенциалната полза от този подход за хора с много различни видове рак", казва Ейнде, професор по туморна имунология в Университета в Оксфорд. „Тази нова платформа за ваксини има потенциал да революционизира лечението на рак“, смята директорът на Института Дженър проф. Адриан Хил.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com