Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

3157
Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)
Снимка: iStock

По-бързото топене на ледниците в Гренландия и Антарктида може да е причината, поради която ъгловата скорост на Земята силно се е снижила. Това може да наложи да се извади високосна секунда до три години по-късно.

Астрономическата година, тоест времето, през което Земята прави пълно завъртане по своята орбита около Слънцето, не съвпада с календарното. За това напомня включително високосната година, когато всеки четвърти февруари получава допълнителен ден. Причината за това явление е, че скоростта, с която се върти планетата, не е постоянна и всяко следващо денонощие леко се различава от предишните.

ОЩЕ: Светът се отказва от "допълнителните" секунди: По-малко прецизност, повече удобство

За да синхронизират календарната година с астрономическата, учените наблюдават промените в скоростта на въртене на Земята (ъгловата скорост). Освен това те идентифицират причините, които влияят на „поведението“ на планетата: това е необходимо, за да се предскаже скоростта на нейното по-нататъшно въртене и необходимостта от регулиране на Координираното универсално време (UTC).

UTC се „настройва“ с помощта на така наречените високосни секунди. Когато календарът се отклонява от действителната скорост на въртене на Земята, една секунда се добавя към годината или, обратно, се изважда от нея (отрицателна високосна секунда).

Според съществуващите изчисления отрицателна високосна секунда ще е необходима за първи път през 2026 г. Но според ново научно изследване това може да се случи три години по-късно – поради това, че ледниците в Гренландия и Антарктика са започнали да се топят по-бързо. Съответната научна статия е публикувана от списание Nature.

Изследовател от Калифорнийския университет в Сан Диего е анализирал съществуващите данни и прогнози за въртенето на Земята. Ако приемем, че ъгловата скорост на течното ядро ​​на Земята се снижава с постоянна скорост през последните десетилетия (увеличавайки ъгловата скорост на останалата, твърда част от планетата), и екстраполираме тази закономерност към близкото бъдеще, се оказва, че ще е необходимо да се извади високосна секунда през 2026 г.

Ученият обаче забелязал, че поради глобалното затопляне и засиленото топене на ледените шапки в Гренландия и Антарктида скоростта на въртене на Земята се снижава по-бързо, отколкото това се е случвало по-рано. Използвайки математическо моделиране, авторът на статията е установил, че при новата скорост отрицателна високосна секунда може да не е необходима до 2029 г.

Резултатите от работата на учения предполагат, че поради промени в „поведението“ на Земята политиката за регулиране на UTC ще трябва да бъде редактирана по-рано от очакваното. Освен това, тъй като глобалното затопляне и въртенето на планетите са доказали тясно свързани, влиянието на първия процес върху втория ще трябва да продължи да се наблюдава в бъдеще.

ОЩЕ: Ако въртенето на Земята продължи да се ускорява, ще бъде отнета секунда от атомните часовници

Изменението на скоростта, с която се върти Земята, може да стане причина за проблеми в много сфери, например в разпределяне на изчисления и финансови пазари, тъй като те изискват точна и стандартизирана времева ска̀ла.

Високосните секунди са неудобни, тъй като тяхното отчитане не може да бъде програмирано предварително: те се въвеждат въз основа на текущите наблюдения на скоростта на земното въртене. В същото време секунди само са добавяни и възможните последствия от безпрецедентното изваждане все още не са известни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com