Тъмните времена са настъпили, светът ще бъде шокиран

64055
Тъмните времена са настъпили, светът ще бъде шокиран
Снимка: Thinkstock

Основателят на компанията Matterhorn Asset Management в Швейцария Егон фон Грейерц (Egon von Greyerz), който стана легендарен, след като предсказа политиката на "количествено смекчаване", други исторически крачки на валутните борси и основните глобални събития, предупреждава в сайта King World News (KWN), че "тъмните времена" са настъпили и хората трябва да се защитят от това, което приближава.

Намираме се в септември 2015 година и по-скоро сме навлезли в период, който ще шокира света. Очаквам да видя разрушителен крах на фондовите борси по цял свят, предизвикан от неочаквано събитие. То може да е финансово или геополитическо, казва Фон Грейерц.

Тъмните времена настъпиха и всички лоши новини идват една след друга. Просто гледайте данните. Бразилия се намира в рецесия, реалът се срива, паднал е с 50% от 2011 година. Вероятно ще видим как кредитният пазар на страните ще се съкрати до "отпадъчно" ниво, продължава той.

Ако погледнете Корея, то там промишленото производство е рухнало с 15% през август и те по-скоро ще видят как стойността на тяхната валута ще падне още повече. А в САЩ средното семейство вече не може да си позволи жилище дори в по-евтините райони. Жилищният фонд в САЩ се съкращава. Индексът на делова активност на Китай спада и ситуацията в Европа продължава да се влошава. И тези процеси, които виждаме, вероятно във всяка страна в близките месеци ще се ускорят.

Централните банки са в паника, тъй като ликвидността изчезва, понеже валутните резерви бързо се топят. Те вече са спаднали с около 600 милиарда долара миналата година. Причината за това е изтичането на капитали, а това означава глобално свиване. Китай използва притока във валутни резерви за масови инвестиции в последните 15 години, но този поток от пари секна.

Рецесията в еврозоната дърпа света назад, казва МВФ

Световната икономика ще отбележи по-слаб от очаквания растеж през тази година, тъй като ще бъде възпрепятствана от слабото представян...

Това, което се случва там, безспорно задълбочава и ускорява световния спад. Във връзка с това, че световната икономика продължава своето свиване, централните банки са се озовали в капан.

Видяхме значително увеличение на глобалната волатилност на фондовата борса, но това е едва началото. Всеки ден виждаме движение на индекса Dow нагоре или надолу с няколкостотин пункта.

Това, което сега е ясно – на световните фондови борси "мечият тренд" е станал основен. И това ще продължава много години. По цял свят фондовите пазари ще видят мащабно снижаване, особено в близките няколко месеца. До момента, в който мечият тренд завърши, много пазари ще загубят 90 процента в реално изражение. През август много световни финансови борси спаднаха с 20 процента само за един месец.

В Саудитска Арабия има реален безпорядък поради падането на цените на нефта. Бюджетният дефицит в момента в страната е 20% от БВП. Единственото, което може да спаси Саудитска Арабия от крах и граждански безредици, е доста по-висока цена на петрола.

Всеки път, когато съм бил в Дубай, съм бил поразяван от разточителството на тази страна. Дубай няма нефт, там процъфтяват търговията и финансовите услуги плюс един от най-големите балони от имоти в света. Очаквам в Дубай в близките месеци да настъпи тотален колапс.

Индустриалните държави изглеждат безсилни при нова световна криза

Когато през 2008 г. избухна кризата, политиците икономисти разполагаха с пълен арсенал. Лихвите бяха сравнително високи, държавните зад...

В Хонконг във всяка голяма сграда има търговски център с множество празни магазини. Преди две години говорих за това в KWN и там сега най-после ситуацията се взривява, тъй като големите компании за търговия на дребно не могат да си позволят скъпите наеми в Хонконг.

Така че балоните са навсякъде. Какво друго очаквате от "свят на балони", който е взел заеми за 200 трлн. долара в последните 100 години? Когато видим, че голяма част от тези $200 трлн. се взривява, всички активи, свързани с нея, такива като акции, облигации, също ще потънат. Тъй като всички тези активи по цял свят ще бъдат застигнати от крах, правителствата ще печатат в пъти повече пари от тези 200 трилиона. Цифрите на хиперинфлацията ще излязат извън контрол.

Затова – добре дошли в света, където парите ще се печатат в квадрилиони долари. В такъв свят няма да остане нищо друго, освен да си помислим за съхранение на спестяванията и имуществото. Но за хората с активи един от малкото начини за защита ще бъде златото. Реалното злато ще помогне да се избегне пълното унищожение на богатствата и да се поддържа покупателна способност.

Поради социалните вълнения, които ще обхванат целия свят, абсолютно е необходимо вашето злато да се намира в най-безопасните места.

Хората днес наистина трябва да се притесняват от това, което се случва в света, и да предприемат всякакви действия, които могат, за да се защитят от това, което наближава, предупреждава Фон Грейерц.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно