Учени намериха начин за връщане във времето

15981
Учени намериха начин за връщане във времето
Снимка: iStock/Guliver

Учени от Русия САЩ Швейцария работих върху вероятността на самопроизволното връщане на електронна в своето минало, а така също върнаха времето на квантовия компютър. Резултатите от изследването са публикувани в Phys.org.

Физиците изучили поведението на единичен електрон в празно междузвездно пространство. Те допуснали, че в момента на наблюдението частицата е локализирана, тоест нейното положение е известно с висока точност. Промяната на квантовото състояние на частицата се описва с уравнението на Шрьодингер и в съответствие с него положението на електрона ще става все по неопределено. Този процес се подчинява на втория закон на термодинамиката, според който в изолираната система се случва увеличаване на ентропията, пише Лента.ру.

Кое е общото между птиците и крокодилите?

Крокодилите и птиците може и да не изглеждат най-очевидните приятели, но учените твърдят, че находка на праисторическа вкаменелост в Ру...

Но уравнението на Шрьодингер допуска, че промяната в състоянието на електрона е обратима, тоест той може отново да се локализира в неголяма област от пространството. Това не се наблюдава в природата, но теоретично е възможно да се случи заради случайни колебания на космическия микровълнов фон, пронизващ Вселената. Според разчетите, ако всяка секунда се наблюдават 10 милиарди локализирани електрони, то за 13,7 милиарда години обратната промяна на състоянието ще се случи само веднъж. При това частицата ще се върне в своето минало едва за една десетмилиардна част от секундата.

Учените също така така се опитали да върнат времето в експеримент с квантов компютър, състоящ се от два-три кубика. Отначало 2 кубика се намирали в основно състояние, обозначено като 0, което съответства на локализирания електрон. След това се случвала еволюция на състоянията, а специална програма променяла състоянието на компютъра, така че той да може да се върне назад във времето, както това се случва с електрона при флуктуация на микровълновия фон. С други думи значението на кубиците се връщали в миналото.

Оказва се, че компютър с два кубика се връща в изходно състояние 85% от случаите. Ако кубитите са три са възниквали повече грешки и програмата за връщане сработвала само в 50% от случаите. Но учените смятат, че при усъвършенстване на квантовия компютър честотата на грешките ще се понижи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com