Учени "разопаковаха" мумията на Аменхотеп I. Ето какво откриха

24698
Учени "разопаковаха" мумията на Аменхотеп I. Ето какво откриха
Снимка: Osama Shukir Muhammed Amin FRCP(Glasg) / CC BY-SA 4.0

Учени са изследвали мумията на Аменхотеп I с помощта на компютърен томограф и са потвърдили нейната автентичност. Изследователите са реконструирали външния вид на този фараон. Резултатите от работата са публикувани в научното издание Frontiers in Medicine.

"Ние виртуално "разопаковахме" савана на мумията и изучихме външния вид на фараона. Анализът показа, че Аменхотеп I е умрял на около 35 години. Височината му е била 169 сантиметра, имал е добри зъби, а тялото му е било украсено с 30 амулета и уникален златен колан" , казва Сахар Салим от Университета в Кайро, един от авторите на изследването.

Аменхотеп I управлява Древен Египет в края на XVI век пр.н.е. Мумията му е открита от археолози през 1881 г. в гробница в Дейр ел-Бахари в Южен Египет. Саркофагът, саванът и други компоненти от погребалния обред са оцелели до наши дни в почти оригинален вид, което е защитило мумията от отваряне и унищожаване. Откриването на Аменхотеп I обаче предизвикало много спорове сред археолозите.

Снимка: S. Saleem and Z. Hawass

Според някои по-късни хроники гробниците на Аменхотеп I и много други фараони от Новото царство са били ограбени, а част от мумиите са били повредени. Поради това жреците евакуирали останалите гробници и повторно обработили мумиите. Затова много учени смятали, че останките на Аменхотеп I са изгубени, а в находката от Дейр ел-Бахари е тялото на по-късен фараон.

За да разберат дали това е така, учените са изследвали мумията на Аменхотеп I с помощта компютърен томограф. "Снимките показват, че външно мумифицираният мъж много прилича на [бащата на Аменхотеп I] фараона Ахмос I. Той е имал тясна брадичка, тънък нос, къдрава коса и леко стърчащи зъби на горната челюст. Не открихме никакви доказателства, че той е умрял насилствена смърт", отбелязва Салим.

Снимка: S. Saleem and Z. Hawass

По тялото на фараона учените са открили множество наранявания, които са били нанесени след мумификацията. Учените смятат, че древните грабители на гробници са осквернили мумията на Аменхотеп I. Вероятно поради това жреците от XXI династия са положили много усилия, за да възстановят първоначалния вид на погребалната плащаница на фараона.

По-специално жреците са съединили главата на фараона с шията чрез превръзка с лепило, върнали са ръцете му в първоначалното им положение, а също така са покрили увредените части на тялото с амулети и превръзки. Това предполага, че владетелите и религиозните водачи от по-късните епохи са се отнасяли с уважение към фигурата на Аменхотеп I, в което някои историци преди това се съмнявали, позовавайки се на малкия брой писмени сведения за неговото управление, заключава ТАСС.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Археолози разкопаха вилата, в която е починал император Август

Мъж почина, след като бе заразен с Ковид в продължение на 613 дни

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com