Учени създадоха "жива" клетка от пластмаса

108522
Учени създадоха "жива" клетка от пластмаса
Снимка: Thinkstock

Холандски учени създадоха изкуствена структура, която извършва химически реакции като тези в тялото, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Вътрешността на човешката клетка е с невероятни механични свойства. Учените от университета Радбауд в Неймеген успяха да възпроизведат тази среда. Те твърдят, че са създали напълно функционираща изкуствена клетка, която ще помогне на специалистите да изучат по-добре как функционира човешкото тяло.

Създадоха сърце от препрограмирани клетки

Американски биолози за първи път отгледаха изкуствено сърце от препрограмирани стволови клетки на човек. Учените използвали изчистено о...

Пластмасовата клетка може да извършва различни етапи от химическа реакция по същия начин като живата. Тя го прави изкуствени органели - отделни структури с различни жизнени функции.

Ян ван Хест и екипът му са създали органелите, като са напълнили малки сфери с химикали и са ги поставили във водна капка, която обвили с полимер в ролята на клетъчна стена. С флуоресцентна боя, смесена с реагенти и ензими, учените доказали, че планираната последователност от реакции в клетката се е състояла по същия начин, както в живо тяло. Точно като в истинска клетка химикалите влизат в клетъчната плазма след реакция в органелите, за да бъдат обработени на друго място в клетката.

Създаването на клетъчноподобни структури е популярна област в химията. Друг екип, ръководен от проф. Вилхелм Хък прави клетки от малки капчици разтвор, приличащ на цитоплазма. Трети екипи създават клетки от мастни киселини.

Геномът на "безсмъртните" клетки HeLa предизвика скандал в САЩ

Разшифроването на генома на "безсмъртните" ракови клетки HeLa, които изследователите използват за изучаването на множество заболявания ...

Следващата стъпка в тази област ще е да бъдат създадени клетки, които сами произвеждат енергията си, както и да се контролират движението на химикалите в клетката към органелите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно