X
 
 

Учените откриха от какво са загинали последните мамути

2004 0
Учените откриха от какво са загинали последните мамути
Последните мамути на Планетата, живели на остров Врангел, са страдали от сериозни генетични дефекти.

Научната статия, в която е описано изследването, е публикувана в списанието Genome Biology and Evolution, предаде агенция "Фокус".

Вълнестите мамути (Mammuthus primigenius) в по-голямата си част са изчезнали преди около 10-11 хиляди години. Но на арктическия остров Врангел край бреговете на Чукотка изолирана популация от представители на този вид продължава да съществува още шест хилядолетия.

Откриха къде са живели последните мамути

Учените обясниха изчезването на последните вълнисти мамути, като твърдят, че са живели на остров в Арктика и са изчезнали преди 4 000 г...

Американски учени откриха от какви болести страдат последните мамути и от какво са измрели преди 4 хиляди години. 

През 2017 г. други изследователи откриха в гените на мамути от острова Врангел потенциално вредни генетични мутации. Предвид малкия размер на популацията - от 100 до 300 индивида - те предположиха, че тези мутации са причинили изчезването на вида. 

Авторите на това изследване решиха да проверят хипотезата. Учените наистина открили вредни мутации в гените, участващи в редица важни функции, като мъжкия фертилитет, неврологичното развитие и обонянието.

 Учените смятат, че изолираната островна среда е помогнала на мамутите на остров Врангел да избягат от хищници и хора, но е причинила натрупването на генетични дефекти, водещи до изчезване.

Actualno.com

Етикети:

Естествени камъни според зодията
Естествени камъни според зодията

В много култури се смята, че природният камък притежава сила и необяснима енергия. Приема се, че всеки представител на Зодиака има собствен камък...