Учените разбраха защо древните китайци са яли кучета

11160
Учените разбраха защо древните китайци са яли кучета
Снимка: Actualno.com

Новосибирски учени изясниха кога и защо древните китайци са започнали да употребяват кучета в храната си.

Оказва се, че в VIII-XIX хил. пр.н.е. кучетата били ритуална жертвена храна, което било свързано с това, че според представите на древните китайци кучето трябвало да им бъде верен другар и спътник дори след смъртта, пише Газета.ру.

Кучетата ви манипулират!

За хиляди години живот с хората кучетата са се научили да се приспособяват към своите стопани и дори да ги манипулират. Учените опровер...

Жертвоприношенията на кучета и поставянето им в гробовете на починалите са получили широко разпространение в Китай през XVI–XI в. пр.н.е.

"В този период широко се прилагали така наречените складиращи ями. Изкопавала се яма, в която се поставяло кучето, а отгоре – покойникът. Интересна е и възрастта на такива кучета. Китайските археолози изучили костни останки от няколко паметника и изяснили, че основно това са били животни от 3 месеца до година и половина. Младата възраст навежда на мисълта, че те едва ли са възприемани като пазачи, а по-скоро са били жертвени животни, предназначени за духовете на това място", пояснява Мария Кудинова, водещ автор на изследването.

Първите археологически свидетелства за опитомяването на кучетата и употребата им като храна се отнасят още към периода VIII-XIX хил. пр.н.е. Според Кудинова кучетата са служили на древните китайци като пазачи и компания, включително след смъртта, за което свидетелстват откритите останки от животни в гробовете на хора, както и в жилищата.

Освен това останки от кучета са намирани в специални съдове, което говори за тяхното използване в качеството на ритуална жертвена храна.

По-добре котки, отколкото кучета… според еволюцията

От еволюционна гледна точка котките са се оказали по-приспособени от кучетата, пише The Independent, като цитира изследване на швейцарс...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com