Умствено активните хора по-рядко страдат от деменция

2677
Умствено активните хора по-рядко страдат от деменция
Снимка: iStock/Guliver

Американски учени откриха връзка между определена група гени и запазването на когнитивните способности в напреднала възраст. Те откриха, че за да се повиши активността на тези гени, е необходимо да се поддържа интелектуална активност през целия живот. Това обяснява факта, че хората, които са любознателни, водят интензивен живот и постоянно учат, по-рядко страдат от деменция. Резултатите са публикувани в списание Science Translational Medicine, предава БГНЕС.

С напредването на възрастта паметта на хората се влошава, когнитивните им способности намаляват и в крайни случаи се стига до болестта на Алцхаймер или други видове деменция. Но някои хора запазват нормални когнитивни функции и в напреднала възраст.

Изследване: Защо НЕ бива да гледаме телевизия

Голямата любов към телевизията води до влошаване на когнитивните функции и снижаване на обема на сивото вещество, предупреждават америк...

За да разберат механизмите на тази когнитивна устойчивост, учени от Масачузетския технологичен институт (MIT) първо провеждат експерименти с мишки. Резултатите показват, че при мишките, израснали в активна среда с разнообразни играчки и помощни средства за развитие, се наблюдават епигенетични промени в невроните, свързани с активността на групата гени MEF2, в сравнение с гризачите, отглеждани при стандартни условия.

Първоначално се смятало, че транскрипционният фактор MEF2 е от съществено значение за развитието на сърдечния мускул, но по-късно било установено, че той играе важна роля в невронната функция и развитието на нервната система.

След като анализират набори от генетични данни, включващи повече от 900 лица, авторите установяват, че експресията на MEF2 корелира с когнитивната устойчивост и че гените, регулирани от фактора MEF2, контролират генетичната програма в мозъка, която допринася за устойчивостта към когнитивни увреждания. Много от тези гени кодират йонни канали, които контролират невронната възбудимост.

Учените предполагат, че въздействайки върху MEF2, могат да го стимулират и да го предпазят от свързаната с възрастта деменция. А естественото му активиране корелира с нивото на образование на човека и времето, което той е прекарал в интелектуални дейности през живота си.

Ето защо Алцхаймер прогресира бързо

Международен екип под ръководството на изследователите от Кеймбриджкия университет за първи път са проследили протичането на болестта н...

"Става ясно, че има фактори за устойчивост, които могат да защитят когнитивната функция на мозъка", казва д-р Ли-Хуей Цай, директор на Института за обучение и памет "Пикауер" към Масачузетския технологичен институт, в съобщение за пресата. „Разбирането на този механизъм на устойчивост може да бъде полезно, когато мислим за терапевтични интервенции или за предотвратяване на когнитивния упадък и деменцията, свързани с невродегенерацията."

След това изследователите проучват дали MEF2 може да предотврати развитието на деменция при наличие на предразположение към нея. За тази цел те взели мишки с повишена експресия на протеина тау, който образува струпвания в мозъка и е една от причините за деменция. Оказало се, че когато MEF2 е бил експресиран в млада възраст, те не са имали обичайните когнитивни нарушения, причинени от протеина тау в напреднала възраст.

Откритията показват, че повишаването на активността на MEF2 може да предпази от деменция, но тъй като MEF2 влияе и на други видове клетки и клетъчни процеси, са необходими допълнителни изследвания, за да се гарантира, че активирането му няма да има неблагоприятни странични ефекти, казват изследователите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Криели се от народа и от самите себе си: Как мистериозни болести на монарси създават конспирации и интриги

Какво е хендж и защо са издигани такива структури?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно