В египетска мумия на ястреб се оказали останките на свещен ибис

11616
В египетска мумия на ястреб се оказали останките на свещен ибис
Снимка: Ryan Young / Cornell University

Американски учени са изследвали мумията на птица, която била смятана за ястреб. Оказало се, че под "пашкула" се намират останките на свещен ибис, който дори частично е запазил меките тъкани и перата. Според учените тази находка, която се е съхранявала в образователна институция дълго време, е на около 1500–2000 години. Това се съобщава в прессъобщение на университета „Корнел“.

Древните египтяни са мумифицирали много видове животни, като котки, кучета, хамадрии и дори бръмбари. Ако основната цел на мумифицирането на хората е била да могат да съществуват в отвъдното (затова в гробниците са оставяли храна, пари, мебели и други предмети), то се смята, че животните са били мумифицирани по други причини. Домашните любимци можело да бъдат погребани заедно със собственика, някои животни и птици - като запас от храна за отвъдния живот, други - защото са били обожествявани. Някои от най-известните мумии принадлежат на свещения ибис (Threskiornis aethiopicus) – големи птици, които древните египтяни идентифицирали с бога на мъдростта Тот. Само по време на разкопки в некропола Сакара археолозите са открили около 1,75 милиона от тези птици.

В последните години интересът към древноегипетските животински мумии се е повишил. Освен това се появила възможност да се правят триизмерни реконструкции на вътрешната им структура, без да се нарушава тяхната цялост, с помощта на рентгенова компютърна томография. С този метод активно се изучават и мумии на хора, например наскоро египтолозите за първи път изследваха мумията на Аменхотеп I и установиха, че останките му са силно повредени от черни археолози, а също така просветиха две древни египетски мумии от Долината на царете.

Карол Ан Барсоди от университета „Корнел“ е изследвала предполагаема мумия на птица, съхранявана в колекцията на учебното заведение и обозначена като мумия на ястреб. Точният произход на този артефакт остава неизвестен, тъй като няма данни за пристигането му в университета. Първоначално се смятало, че тази находка може да се е озовала в Съединените щати през 1884 г. заедно с мумията на човек на име Пенпи, който бил тивански писар през Третия междинен период (ок. 828–625 г. пр.н.е.). Барсоди не е открила никакви потвърждения за това, но предполага, че може би мумията на птицата е част от колекция от некропола Сакара, постъпила в университета през 1930 г.

За да се уверят, че мумията не е фалшива, Барсоди и кураторът на колекцията Фредерик Глич решили да направят рентгенова компютърна томография. В резултат на изследването те открили, че под „пашкула“ наистина има останки от птица, която дори е запазила някои меки тъкани и пера. Оказало се, че единият крайник на тази птица е бил счупен още преди да бъде мумифицирана. Освен това след смъртта (вероятно по време на транспортиране), клюнът ѝ е бил счупен.

Според орнитолога Ваня Ровер мумията принадлежи на мъжки свещен ибис. За да могат останките на тази птица да бъдат сгънати в сегашния им вид, е бил отстранен гръдният кош, а главата е била обърната, което не е обичайна практика. Теглото на мумията е 942 грама, а възрастта ѝ според изследователите е около 1500-2000 години. Може би, ако в бъдеще е възможно да се извлече ДНК от меките тъкани на този свещен ибис, тогава учените ще могат да определят мястото, откъдето произхожда.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Разкриха тайните на лечебна козметика от Древен Египет

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com