В процеса на еволюция хората се научили да си гризат ноктите, за да предизвикат съчувствие

7440
В процеса на еволюция хората се научили да си гризат ноктите, за да предизвикат съчувствие
Снимка: iStock

Демонстрацията на ясни признаци на стрес може да направи хората по-привлекателни и да насърчи другите да се отнасят към тях по-положително. Възможно е в процеса на еволюция Homo sapiens дори специално да е разработил способност да демонстрира външните прояви на своето психо-емоционално състояние на околните, за да получи допълнителна подкрепа.

До такива изводи са стигнали британски изследователи от университета Нотингам Трент и Университета в Портсмут, които са публикували статия по въпроса в списание Evolution and Human Behavior. Съответно прессъобщение е публикувано на сайта на Университета в Портсмут.

Каква е връзката между възглавниците и стреса?

Изследователи от Бристолския университет, Великобритания, са създали възглавница за гушкане, която облекчава стреса и тревожността, ...

Учените са изследвали парадокса на стресовото поведение, при което хората, подобно на други примати, често „в свой собствен ущърб“ проявяват външни признаци на стрес, като например почесване, гризане на ноктите, трептене и докосване на лицето или косата, които могат да демонстрират на другите, че са в неадекватно състояние. Оказало се, че външните наблюдатели не само успяват да определят доста точно кога някой е стресиран, но и реагират по-положително на хора, които показват повече признаци на стресово поведение.

Като част от изследването участниците в експеримента били заснети на видео по време на изпълнение на работа, която трябвало да подготвят в най-кратки срокове. Видеоклиповете били показани на други доброволци, които трябвало да оценят колко напрегнат според тях е човекът във видеото.

Участниците в експеримента, които съобщили, че по време на изпълнението на задачата са били сериозно притеснени, били възприемани от външната страна като изпитващи най-голямо напрежение. Резултатите също така показали, че хората обикновено са в състояние да определят кога другите са стресирани поради собственото си поведение.

Интересно е, че субектите, които били идентифицирани като изпитващи най-голям стрес по време на задачата, предизвикали най-много съчувствие от другите, което според експериментаторите дава ключ към разбирането как работи емпатията и защо хората са еволюирали по такъв начин, че да демонстрират на другите тези сигнали.

Как да се справим със стреса преди изпит

Стресът е състояние на нервната система в периоди, когато на човек се случва нещо необичайно. Той може да бъде положителен (eustress) и...

Homo sapiens, за разлика от много други животни, проявява голяма склонност да си сътрудничи със себеподобни и може би затова поведението, информиращо другите за собствената слабост, е успяло да получи такова голямо развитие.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Има два вида нарцисизъм: учените казаха кой е най-опасният

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Смяна на времето 2024: ето кога минаваме към лятно часово време

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Защо спиралата на ДНК почти винаги е усукана надясно?

Проучване: Кучетата разпознават думи, свързани с определени предмети

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com