Ваксините срещу коронавирус - да се доверим на науката, защото сме в състезание, което засега губим

5016
Ваксините срещу коронавирус - да се доверим на науката, защото сме в състезание, което засега губим
Снимка: Getty Images/Guliver

По отношение на по-опасните странични ефекти следствие на коронавирусни ваксини, при РНК ваксините бяха описани някои много редки анафилактични реакции, докато при аденовирусната ваксина на AstraZeneca няма такива сигнали – там шумът е за тромботични явления. Не смятам, че в бъдеще ни чака невероятна драма от странични ефекти на ваксините срещу коронавирус. Това заяви вирусологът проф. Радостина Александрова от БАН.

Специално за тромботичните явления, д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория по мозъчни инфекции към Университета в Берн, даде и статистика в личния си профил във Фейсбук. "За Германия (82 милиона души) нормалната честота на белодробна емболия е между 500 и 1200 на милион на година. При ваксинирани 2 200 000 души с АстраЗенека, ако приемем, че се ваксинира един месец активно, това означава, че 80 до 190 души от тази група ще имат белодробна емболия със или без ваксина. 10% нормално са в случаи под 40 години - т.е. нормално трябва да очакваме естествено 8 до 19 души сред ваксинираните, които са млади, да получат белодробна емболия за месец, със или без ваксина", написа той.

СЗО предупреждава за растящо неравенство при ваксинирането

Световната здравна организация отправи предупреждение, че нараства разминаването между броя ваксини срещу Covid-19, достъпни за богатит...

Ваксините не бяха пуснати прибързано, каза и д-р Момчил Баев. „Това, че гражданите не знаят процеса на създаване на ваксини, не значи, че учените не знаят”, уточни той. Основната разлика за настоящите ваксини срещу коронавирус е, че бяха дадени всички необходими пари много бързо, което не беше ставало досега с която и да е ваксина, а беше включен и безпрецедентен научен капацитет за разработката им, заяви д-р Баев. Да, не е прибързано, съгласи се и Александрова пред БАН.

По думите на Александрова, РНК технологията изисква по-малко време за производство – научният свят знаеше, че при пандемия като тази това ще е нашето по-бързо спасение, добави тя. А Баев напомни, че всяка клинична фаза (общо 3) започва чак когато е установено при тестове върху животни, че продуктът е на първо място безопасен!

На въпрос защо обаче няма голяма яснота дали да има две дози, кога да се слага втора доза, проф. Александрова призна, че трябва да мине повече време за повече яснота. Що се отнася до варианта, при който ти е поставена първа доза, след това си се заразил, препоръката засега е да се сложи и втора доза.

Путин разкри защо не се е ваксинирал публично

Президентът на Русия Владимир Путин очаква страната да постигне стаден имунитет срещу коронавируса и да отмени ограниченията до края на...

"Това е нашият единствен полезен ход – ваксините", подчерта Александрова и напомни, че човечеството е в състезание с вируса, който в момента води: "Нямаме време". Какво има предвид професорът – НАУЧЕТЕ ТУК!

Трябва да се доверим на науката, заключи д-р Баев.

Още: Какъв е рискът от странични ефекти при ваксините, одобрени за използване в Европейския съюз?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com