Защо хората често умират около рождения си ден - отговорът на учените

20161
Защо хората често умират около рождения си ден - отговорът на учените
Снимка: iStock

На 16 октомври 2023 г., ден преди рождения си ден почина актрисата от хитовия сериал "Стъпка по стъпка" Сюзън Самърс. Известно е, че Самърс е страдала от онкологично заболяване. Прави впечатление, че не малко хора умират около датата на рождения си ден. Защо това е така и има ли своето чисто научно обяснение?

Изследване на швейцарски учени с участието на 2,5 млн. души показа изненадващ резултат - рискът от смърт на рождения ден, преди или след него е с 14% по-висок, в сравнение с друг ден. Колкото по-възрастен е човекът, толкова по-голям е рискът. Защо се случва така?

Основни теории

Още: "Върнете се обратно": Преживяванията близо до смъртта са "други измерения на реалността"

Съществуват няколко хипотези, обясняващи феномена. Една от тях любовта към големи и шумни купони. Неумереното количество изпит алкохол и вредна храна се отразяват зле на състоянието на хората, които имат проблем със сърдечно-съдовата система и може да доведе до фатални последици.

Алкохол

Друга причина за смъртта на хората около рождения им ден са нещастните случаи при шофиране след употреба на алкохол или неправилно пресичане. Статистиката в САЩ показва повишена смъртност сред младите на следващия ден след рождения им след навършване на 21 години - възрастта, когато там е разрешена употребата на алкохол.

Снимка: iStock

Още: Има живот след смъртта: Реанимирани пациенти разказват за усещанията си

Стрес и недоволство от собствения живот

Трета причина за високата смъртност е свързана с това, че този ден за мнозина е стрес. Не е тайна, че най-вече възрастните не обичат своя рожден ден. Често те изпитват психологическа криза, свързана с приближаването на старостта. Мнозина са склонни да анализират живота си, който не винаги е толкова успешен, колкото ни се иска да бъде. Тази причина се подкрепя от резултати от изследване, проведено в Унгария през 2015 г. Те показват, че при мъжете от всички възрасти и жените над 60 години рискът от самоубийство е по-висок на рождения ден, отколкото във всеки друг ден от годината.

Снимка: iStock

Още: Рекорд на самоубийствата в САЩ през 2022 г.

Удивително е, че според статистиката дори смъртта, причинена от рак на рождения ден по-вероятна, отколкото в обикновен ден. За неизлечимо болния човек рожденият ден е цел, към която се стреми и постигайки я той може да загуби по-нататъшен смисъл за борба. Подобен феномен се наблюдава и в дните на големи религиозни празници, като Великден и Рождество Христово.

Суеверията убиват

Версията се потвърждава и от още едно необикновено изследване - учените анализирали смъртта на 210 хил. американци от китайски и японски произход и 47 млн. смъртни случая на американци с бял цвят на кожата и стигнали до извода, че пикът на смъртността от сърдечни заболявания сред китайците и японците е на четвърто число от месеца. Причината за това, че в Китай и Япония числото 4 се смята за нещастно. Това още веднъж доказва какво огромно влияние оказва емоционалното и психическо състояние, вярата, културата обичаите и дори суеверията върху здравето на човека.

Физиологични причини

Още: Защо не се празнува 40-тият рожден ден?

Някои учени свързват високата смъртност на рождения ден с физиологични причини. Известно е, че човешкото тяло се подчинява на вътрешни (циркадни) ритми. Освен тях има и биологичен ритъм, чийто период е равен на една година. Това предположение намира своето отражение в редица религиозни вярвания. Според евреите да умреш на рождения си ден е добър знак, свидетелстващ за това, че човекът е имал праведен живот и е разкрил напълно потенциала си. Съвършенството тук се изразява в това, че мисията му е приключила в деня, когато е започнала.

Мистични причини

Освен битовите има и астрологични и мистични причини, които могат да обяснят уязвимостта на човека в този период.

Още: Как да празнувате рождения си ден, за да сбъднете съкровените си мечти и да привлечете късмет?

Снимка: iStock

"Месец преди рождения ден енергетиката на човек отслабва. Слънцето е звездата на жизнената енергия - и в това период завършва кръга си - година. То навлиза в 12 дом, който отговаря за самокритичността, съкровените желания, самотата. И в края вече не остават сили, затова човек често се разболява именно около рождения си ден.", обяснява астрологът Алина Сафронова.

"Около 80% от смъртните случаи наистина се случват преди или веднага след рождения ден. Всеки има свой личен ангел-хранител, който отговаря за безопасността ни. Но две седмици преди и след рождения ни ден той ни напуска и ние сме оставени сами на себе си. Съответно времето без нашия ангел-хранител за мнозина става непредсказуемо, опасно и дори смъртоносно. Затова в този период е много важно да се въздържаме от всякакви рисковани дейности", предупреждава нумерологът  Анастасия Алейн за Открыто.lv.

Как се празнува рожден ден в България и по света? История на празника и интересни традиции

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Учени установиха: Тиранозавър рекс не е бил умен колкото маймуна

Минисериал за холивудската икона Кари Грант по Epic Drama

Археолози разбраха произхода на меча „Екскалибур“ във Валенсия

Как изгрява и залязва Слънцето според плоскоземците? (ВИДЕО)

Български лекар и професор получи световно научно признание

Две бедствия за ден: Как остров преживя вулкан и тайфун едновременно

Скални рисунки в Судан разкриват историята на предците на древните египтяни

Намериха изчезнали след войната книги на Братя Грим

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com