"Злодеят" от най-големия скандал на Facebook: Научна фантастика

2700
"Злодеят" от най-големия скандал на Facebook: Научна фантастика
Снимка: Getty Images/Guliver

Научна фантастика – така създателят на прочутото в цял свят приложение "This is Your Digital Life" проф. Александър Коган определи твърдението, че чрез събраната от неговата "творба" информация за 87 млн. потребители на Facebook може да се въздейства психологически върху гласоподаватели.

Късно снощи Коган свидетелства пред сенатската комисия по търговията, науката и транспорта. И беше категоричен: "Хората може да се чувстват ядосани и наранени, ако си мислят, че са участвали не по свое желание в някакъв проект за психологически контрол. Това е научна фантастика. Събраната информация е изцяло не може да се използва ефективно".

Оперативният мозък на Cambridge Analytica - на разпит в сенатска комисия

Професорът по психология от Кеймбриджкия университет Александър Коган, който предаде на британската компания Cambridge Analytica личнит...

Според Коган, ако благодарение на труда му Cambridge Analytica са искали да действат чрез персонализирани реклами през Facebook, преследвайки политически цели, това е било "пълна глупост". Причината – по-добре било да се използват другите рекламни инструменти на Facebook.

Иначе фактът, че посредством инструментите за харесване на социалната мрежа е възможно да се състави психологически поведенчески проект беше доказан в специализирано изследване, публикувано от Американската академия на науките още преди 5 години. Въпрос на дебат е обаче дали способността да се влияе с голяма точност на нечие поведение през специални рекламни послания е нещо сигурно.

"Мисля, че е очевидно, че Facebook иска да те държи възможно най-много във Facebook. Бизнес моделът им е противоположен не само на опазването на личната неприкосновеност, но и на щастието ни", смята Коган, цитиран от The Guardian.

Според сенатор Ричард Блументал няма съмнение, че Facebook е нарушил споразумението с Федералната комисия по търговия и че единственият въпрос е какво следва да бъде направено.

Facebook е отстранил 200 приложения, ползващи лични данни на потребители

Facebook проучва колко точно приложения, които са свързани със социалната мрежа, са използвали лични данни на потребители на мрежата. Д...

Съгласно споразумението, действало още през 2011 година, за такова приложение Facebook трябва да получава изрично разрешение от потребителите, за да позволи то да бъде сваляно посредством платформата на социалната мрежа или свързани с нея платформи. Глобата за неспазване на нормата е 40 000 долара за всяко едно нарушение т.е. за всеки потребител, свалил "This is Your Digital Life", без да е дал изрично разрешение на Facebook да му го предлага. За всички потребители, свалили приложението, общата сума е 10,8 млрд. долара! Тук говорим само за 270-те хиляди души, свалили "This is Your Digital Life". Ако става въпрос за 87-те млн. души, чиито данни са ползвани, тогава глобата трябва да е 3 480 000 000 000 (3,48 трилиона долара).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Мъж почина, след като бе заразен с Ковид в продължение на 613 дни

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно