5 лъжи на македонизма: Говори проф. Георги Николов (ВИДЕО)

12788

Голяма част от напрежението между българи и македонци лежи на това какво сме учили по история в 6 клас, на това какви са нашите вярвания. За любопитните македонци и за хората, които може би не са крайно наясно кои са спорните и кои са безспорните моменти от нашата история решихме да поканим експерт, който да ни обясни и да ни насочи към исторически извори.

Събрахме 5 исторически факта, които доказват, че България и днешната Република Северна Македония са били едно. Факти, по които не може да се спори. Благодарение на проф. Георги Николов ще говорим само с езика на историята. В Студио Actualno гостува проф. Николов - историк, медиевист, автор на 6 монографии, над 100 научни статии и рецензии и над 600 научно-популярни публикации.

Член е на Македонския научен институт от 2014 година, а от 2020 година е негов председател.

"Има нещо, което нашите колеги-историчари в Скопие пренебрегват и това е в основата на историческото мислене, а именно работата с изворите. Свидетели сме, в тази съвместна историческа комисия, че отсрещната страна пренебрегва изворите... Без извори, няма история, другото е фантазия, лъжа или измама дори. Така че това е нещо, което ни различава много. И за съжаление именно тези изворни твърдения се налагат в учебниците в Република Северна Македония", споделя професорът.

Кои са Кирил и Методий според учебниците по история в РСМ ?

Искам да обърна внимание на един факт, че Методий, който е бил по-големият от двамата братя, е бил изпратен на служба в област, населена със славяни, след което той изоставил службата си, замонашил се и се отдал на книжовна дейност в планината Олимп, където заедно с брат си Кирил Константин-Кирил Философ по късно изнамерили славянската азбука и превели славянската книжнина, както е предадено в един от учебниците, който ми попадна в Република Северна Македония. Там пише, че Методий бил изпратен в една област, населена със славяни, за да разяснява Божието слово на славянски език. Боже мой, как ще го разяснява на славянски език, преди да изнамери азбуката? Преди да са преведени библейските книги и другите евангелски текстове? Това е върхът на глупостта. И за да се подсили антибългарската гозба там е добавено, че той, между другото бил изпратен в тази славянска област, за да брани славяните от непрестанните нападения на българите.

Това се внушава непрекъснато на всяка втора-трета страница. Че кой каквото прави, се прави, за да се брани от българите, които нападали така наречените славяни - македонци. Само че в изворите никъде не пише, че те са македонци. Каква е истината? Много по-проста - славянската азбука, която изнамират двамата братя и която е трябвало да използват за превод на славянския език на Божието Слово, е била предназначена не за тази славянска област, дори не за България. Тя е била предназначена за Великоморавия, ча да бъде част от сферата на влияние на Византийската империя. Във Великоморавия учениците са прогонени, те идват буквално голи и боси, в България те не носят книги, но носят в главата си знанието за превода на тези славянски книги и княз Борис ги приема в България. Именно тук, в България, те възстановяват този превод на своите учители Кирил и Методий. Ако това не беше станало, сега тук на Балканския полуостров, славяните щяха да пишат на гръцки език. Ето това е голямата заслуга на България и затова още в далечната 1851 г. в Пловдив българите празнуват празника на Кирил и Методий, който се превърща в празник на славянската просвета и знание. Никой до 70- те години от славянските държави не го празнуваше. Сетиха се тогава в Съветския съюз, под сурдинка в Сърбия, най-накрая и в Македония се сетиха да го празнуват. И сега този празник се празнува на антибългарска основа.

Кой е Климент Охридски?

Климент е най-талантливият от учениците на Кирил и Методий, който стига до българските земи през 886 г. посрещнат с почести от Борис. След дълги разговори с българския владетел се решава да се създадат две школи едната в Североизточна България с център Плиска, по-късно Велики Преслав и другата в югозападните български земи в областта Кутмичевица, която на прабългарски език означава “ново присъединена земя”. Той обучава 3 500 ученици не толкова на четмо и писмо, както се смята, а повече на християнска литургия. Тези ученици стават след това свещеници, дякони, презвитери. Не само в югозападната част на Българското царство, но и по цялата земя.

Тези 3500 ученици. Много интересни сведения дават византийските извори за Климент, за неговото пребиваване там. Ето Теофилакт Охридски какво пише: … той видял простотата на народа и пълната неспособност да разбере писанията и че мнозина български свещенници трудно разбират гръцките текстове и че нямало български език. Като разбрал това, той съборил стената на незнанието със своето дело. За всички празници той съставил прости и ясни слова, в които нямало нищо дълбоко и много мъдро, но които да не останат непонятни и за най-простия българин. Чрез тях хранел душите на простите българи и станал нов Павел за новите коринтяни българите. Изобщо Климент е предал на нас, българите всичко, което се отнася до църквата, с което се прославя паметта на Бога и на светиите, чрез които се трогват душите. След седем години служба в този район той е бил ръкоположен за пръв епископ на български език. Това е Българската архиепископия, чийто център по това време е Велики Преслав. Така че, когато се казва, че Климент е изобретил литургия в Македония, тук въобще не става дума нито за македонско население, а както чухме за българи, които живеят там. Това, че историко географската област Македония сега се нарича така, това съвсем не означава, че тя и тогава се е наричала така. Византийците наричат тази земя Лавиния, а след превземането ѝ от българите през 9 век тя е била наречена Третият дял на Българското царство. Така се среща в изворите, а също така през 14-ти век е наричана още долната земя Охридска.

Могат ли да наричат Самуил техен цар?

Какво представлява надписът в Битоля?

Македонска ли е Охридската архиепископия?

Вижте цялото интервю с проф. Георги Николов!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

В България цените на природния газ са най-високи в Европа: Пламен Павлов в "Отговорите" (ВИДЕО)

Защо не сме осигурили българско влияние в Северна Македония? Какво чакаме? Петър Колев в "Отговорите" (ВИДЕО)

Да снимаш филм цели 20 години: Режисьорът на "Ваклуш" - Николай Василев (ВИДЕО)

Александър Костадинов: С 3-4 лв. можем да изминем 100 км с електромобил

Рашков: Абсурдно е да се мисли, че ще се коалираме с ГЕРБ след изборите (ВИДЕО)

Бонка Василева, ПП-ДБ: На първо място е излъчването на редовно правителство

Ивайло Мирчев: Радев не разбира помощта за Украйна, дано разбере, че армията трябва да се модернизира (ВИДЕО)

Андрей Янкулов: Трябва адекватен механизъм, по който да се търси отговорност на главния прокурор (ВИДЕО)

„Отговорите“: С Антоанета Василева, Иво Иванов и д-р Виолета Донева

Летният туристически сезон е под въпрос: Д-р Виолета Донева в „Отговорите“ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю