Александър Дунчев, ПП: ТЕЦ "Брикел" трови хората в Гълъбово, не иска да инвестира в екология (ВИДЕО)

16259

През последните два месеца изискахме ежедневни снимки от „Брикел“, които са направили гражданите на Гълъбово, изпратили са ни ги, качихме ги във Фейсбук в галерия, изпратихме ги към министерстото с парламентарен въпрос.

Това каза в Студио Actualno народният представител от „Продължаваме промяната“ (ПП) Александър Дунчев, който е и член на парламентарната комисия по околната среда и водите.

Питахме как така гражданите всекидневно засичат супермръсен черен въздух, който излиза не само от комините, но и от самата сграда между тухлите, може всеки да се убеди, ако отиде там. Изпращат сигнали и РИОСВ Стара Загора всеки Божи ден и всеки Божи път се отговаря, че няма нарушения, че въздухът е в нормите на чистота. И ние се хващаме за главата и си казваме „Боже, Господи, това е невъзможно“.

И се надяваме с избора на нов директор на РИОСВ Стара Загора след конкурс, а не като калинка инсталиран както преди, проверките да са малко по-адекватни. Да, веднага е направена проверка от новия директор, веднага са написани актове. Ние пак не сме доволни, защото актовете са за малка част от нарушенията, но ще изискваме още проверки. Защото се оказва, че този мръсен въздух, който излиза, е от подпалване на котли, един се развалил, друг се развалил. В „Брикел“ трябват инвестиции, а те не искат да ги правят, защото въглищата са на доизживяване.

В студиото Александър Дунчев потвърди твърдението си, че продължава незаконно използване на минни отпадъци от панагюрския рудник "Влайков връх" при строителството на пътища, велоалеи, градинки и дори училищен двор в Пловдивско и Пазарджишко, въпреки високото съдържанието на отровни окиси, манган, кадмий и други вредни химикали.

Машините за добив на инертните материали от минните отпадъци са периодично пломбирани от РИОСВ и МОСВ, но пломбите са премахвани от нарушителите. Изобличава се двуличната роля на Министерството на енергетиката (МЕ), което хем е включило насипищата с минни отпадъци от мина "Влайков връх" в списъка на опасните съоръжения по чл. 22м от ЗПБ (Закон за подземните богатства), хем е одобрило план за използването им като инертни материали, и то без задължително решение по ОВОС… Поставя се и въпросът как така държавата е продавала на строителни фирми минни отпадъци, които по ЗПБ са изключителна държавна собственост и не подлежат на продажба", каза Дунчев.

Държавната фирма "Панагюрски мини" към МИИ е продавала 5 години и продължава да продава тези минни отпадъци на две частни дружества, които са ги използвали за настилане на улици в селата и при други строежи като велоалеи в Пловдив и настилане на училищен двор в града.

Според Дунчев минните отпадъци на рудник "Влайков връх" са били и продължават да бъдат собственост на държавата според Закона за природните богатства (ЗПБ), независимо от позицията на МИИ.

Минните отпадъци са токсични, защото съдържат манган, кадмий и сяра и при дъжд сярата разтваря мангана и кадмия, а след дъжда остава токсичен прах, който при вдишване причинява рак. Становището на частните лаборатории, които твърдят, че няма токсичност, въз основа на една-единствена проба, е опровергано от Минно-Геоложкия Университет, но това явно не вълнува 2 от 3 министерства, твърди Дунчев.

Защо след като прокуратурата прекратява наказателно производство, схемата за използване на токсични минни отпадъци като строителен материал остава, ще узнаете от видеоматериала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю