Андрей Новаков: В България има достатъчно информация за еврофинансиране на иновации

2148
Андрей Новаков: В България има достатъчно информация за еврофинансиране на иновации
Снимка: Actualno.com/Славея Йорданова

В широкото публично пространство в България темата за иновациите не е от най-популярните. Темата за европейското финансиране, което може да получи всеки, за да създаде иновация, също е до известна степен тера инкогнита. Но че с иновациите животът на всички ни може да стане по-хубав няма съмнение. Няма и съмнение, че с помощта на европейските средства можем да вървим по пътя към този по-хубав живот. Дали ще тръгнем и как можем да тръгнем - по темата разговаряме с българския евродепутат Андрей Новаков.

Г-н Новаков, по Ваше мнение кои са най-популярните европейски програми и инструменти, които България използва, за да развива иновации?

Със сигурност щом говорим за иновации, „Хоризонт 2020” е програмата, към която младите предприемачи и учените се обръщат, макар в абсолютни суми и брой проекти да не говорим за голямо количество. Лично се уверих в това, след като миналата седмица поканих в Бюрксел осем български изобретатели и учени, които по „Хоризонт 2020” и предишната Седма рамкова програма са направили своите изобретения и открития. Дали са създали екзоскелет, който помага на обездвижени хора или технология, която помага на незрящи да си представят как изглежда картина в изобразителното изкуство или робот за оплождане, тези учени и предприемачи са се възползвали от европейско финансиране или по-правилно е да кажем – от европейско съфинансиране.

Наред с това има оперативни програми като „Конкурентоспособност”, които инвестират в това предприятията да купуват иновативни машини, с които да повишават качеството и добавената стойност на своите продукти, а оттам и да произвеждат с по-ниска себестойност, за да печелят повече.

Макар да не е безалтернативно, европейското финансиране е инструмент, към който все повече компании и учени прибягват – и програмите, и грантовете. Това е реалността.

Според Вас дали българският бизнес е добре информиран за възможностите, които предлага Европа като финансиране?

Част от бизнеса разбира. Не мога да се ангажирам да кажа каква част, но тези, които са по-заинтересовани от всички възможности, които ЕС създава, ги разбират или търсят хора, които да им помогнат да ги разберат. Не мога да се ангажирам с относителен дял на образовани относно евросредствата български компании по сектори, но например знам, че транспортни компании в България са запознати, че с евросредства могат да купят по-екологични автобуси. Знам, че има шивашки компании, които са си купили с помощта на евросредства нови станове и нови лаборатории, където да изпитват здравината и качеството на платовете си – с помощта на средства от оперативните програми. Знам, че има учени от Варна, разработили лодка, която се движи с помощта на слънчева светлина – това се е случило пак с европейски пари.

Сигурно не е голям делът на компании от даден сектор, които успяват да се възползват от евросредствата, но трябва да кажем, че това не е безграничен ресурс. Ако например имаш 100 единици финансиране и раздадеш по една единица на една компания, така само 100 компании ще получат средства от например 1000 и така само 10% в сектора ще са взели европари.

Ако съм предприемач с готов прототип на продукт, какво би следвало да направя, за да получа европейско финансиране – към кого да се обърна за помощ? Има ли в България единно държавно звено, което да насочва млади предприемачи и да им показва кои програми биха били най-подходящи за финансиране на техните идеи и продукти?

В България можете да се обърнете към един орган, който да ви разясни необходимото за европейското финансиране. Преди обаче да го направите, ще ви кажа какво направих аз преди година – създадох търсачка, която помага на всеки човек с достъп до Интернет, да може с три стъпки да видиш как например се отпускат пари за млади хора в земеделието. Кликаш три пъти и виждаш всички възможни програми, чрез които ЕС помага на земеделието.

Ако не ти се влиза в Интернет и не ти се търси така, в 28 областни града в България има 28 областни информационни центрове, които работят само и единствено да казват на хората как могат да се възползват от европейското финансиране. Отиваш и питаш – имам такава и такава идея, и в областните центрове са длъжни да ти отговорят има ли европрограма, която финансира такова нещо или не. Така че не можем да кажем, че липсва информация. Да, има бюрократични процедури и бюрократична тежест, през която трябва да преминеш и често пъти те отблъскват хората. Това обаче е различно от това да няма информация. Част от бюрократичните процедури съществуват, за да гарантират, че отпусканите средства се харчат по предназначение.

През тази есен вие участвате с доклад относно политиката на сближаване и научноизследователските и иновационните стратегии за интелигентна специализация (RIS3). Моля, разкажете ни какво е RIS3?

Технологиите, които ще променят живота ни

Новите технологии променят всеки ден начина, по който живеем и работим. Можем само да предполагаме на какви още по-внушителни технологи...

Това е една от множеството инициативи, които логично надграждат това, което правя като евродепутат. След програмата „Алеко” и след доклада за „Еразъм+” и как програмата допринася за младите хора, и RIS3 намира място в тези инициативи.

Градовете, особено в Европа, се променят много динамично. Както имаме нужда от смартфони, от смарт коли, така имаме нужда и от смарт градове. Има специална форма на финасиране в рамките на RIS3, която отделя внимание на тези процеси и ако можеш да направиш така, че да има интелигентна, интегрирана система, която да намали харченето на гориво и да опазва по-ефективно околната среда, то се дава финансиране. Това е една брънка от целия пакет мерки, който ЕС създаде, за да подпомага развитието на иновациите.

Може ли да се каже, че RIS3 е съсредоточена в определени области и ако е така, кои са тези области?

Не бих могъл да дам детайлен списък, но мога да кажа, че ако си гъвкав, почти няма област, в която да не можеш да намериш начин да получиш финансиране по RIS3. Толкова е широкоспектърна, че се дава шанс на всеки млад учен да получи финансиране, независимо с какво точно се занимава. Давам пример – преди две години се запознах с млад фермер от Франция, който искаше да разработи приложение, което да спести милиони на френските фермери. Попитах го как ще става това и той ми отговори, че приложението ще помогне фермерите да знаят откъде най-евтино да купуват и къде да продават най-скъпо и така ще бъде спестено по 1 евро за всеки френски фермер. Друг пример е проектът „Галилео”, по който се изстрелват сателите – сам виждате за колко широк спектър става въпрос.

В описанието на RIS3 е подчертано, че стратегиите в тази рамка трябва да бъдат разработени на много широка база, за да бъдат ефективни – институции, университети, бизнес компании, неправителствени организации. Има ли вече такива примери в България, а ако няма - защо?

Вижте малките бизнесмени, които един ден ще станат големи (ВИДЕО)

Днес (18 ноември) в смарт класната стая на "Джуниър Ачийвмънт" и Samsung в София Тех парк се проведе детски иновационен лагер с третокл...

Признавам, че не мога да посоча инициатива или проект, който да може така всеобхватно да покрие такъв спектър от интереси, но „София Тех Парк” е нещо такова. „София Тех Парк” не е направен, за да подпомага само IT специалисти или само млади химици, или млади физици. Това е сборен пункт, където ще бъдат подпомагани както стартъп компании, така и млади учени и изследователи в почти всяка сфера. Това е инициатива, която до такава степен променя средата, че помага на значителен брой хора.

В „София Тех Парк” обаче много голямо участие взе държавата и това изглежда голям минус за българските предприемачи, които като че ли не желаят да се включат в разработването на мащабни политики за иновации?

И тук стигаме до големия въпрос – ако виждаш, че нещо не се случва на бизнеса, да кажем, трябва ли държавата да го предложи и направи или трябва да чака бизнесът да узрее за него? В същото време има положителни примери – „София Тех Парк” не е негативен, но има какво да се желае още в тази посока. Когато дойде време да говорим за други положителни примери, вижте какво става в Пловдив – в „Икономическа зона Тракия”. Все по-малко места има там, на които можеш да си построиш фабрика или завод, защото вече има много фабрики и заводи. Трябва да се превозват служители от целия регион, за да може да се задоволи търсенето на работна ръка. В същото време създадените условия благоприятстват разгръщането на съществуващи вече компании и привличат създаването на нови. Значи може да се получи! Тогава, когато имаш хубава инфраструктура, предвидима местна администрация, ниски национални данъци, това винаги имаш такива резултати. В този ред на мисли и „София Тех Парк” има своето място и може би му трябва малко време, за да набере скорост.

Интервюто с евродепутата Андрей Новаков е част от проекта "Европа и аз" на Българското училище за политика "Димитър Паница", който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейския парламент. Actualno.com и Expert.bg са медийни партньори на проекта. Целта на проекта е да провокира интереса и ангажираността на младите българи към работата на Европейския парламент и възможностите за тяхното развитие в рамките на Европейския съюз.

Интервю на Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю