Авторът на хитовата композиция от Sex and the City, Мич Фромън иска да записва с български музиканти

25645
Авторът на хитовата композиция от Sex and the City, Мич Фромън иска да записва с български музиканти
На A to JazZ Festival на 29 юни The Bronx Horns ще зарадват българските меломани с най-доброто от автентичния латино джаз в стила на Ню Йорк и салса в стар стил

Мич Фромън е един от най-дейните и експериментално настроени артисти, които ще пристигнат за третия A to JazZ Festival, провеждащ се тази година в Южен парк 2 в пространството зад басейна „Спартак”. Мич е роден в Бронкс, Ню Йорк, откъдето идва и името на проекта, с който ще го видим във втората фестивална вечер, 29 юни. Освен с този бенд обаче, Мич свири с още няколко формации, с които изразява различни аспекти на многостранния си талант. Ето какво разказа американският саксофонист, свирил с големия Тито Пуенте за различните си музикални лица, творческите си търсения и разбира се за мелодията в хитовия по цял свят сериал „Sex and tхe City”, чийто автор е имнно Мич Фромън.

1. Ще чуем Мич Фромън с квартета The Bronx Horns на A to JazZ Festival на 29 юни. Но освен с тази формация свириш с още няколко музикални формации. Те различават ли се стилово от The Bronx Horns?

The Bronx Horns е продължение на музикалния стил, в който свирихме с Монго Сантамария и The Tito Puente Latin Jazz Ensemble (среден като размер ансамбъл). The Mambo Legends Orchestra е най-добрият Биг Бенд (20-21 човека) в света на латино музиката. Новият ми квартет е в намалена, но по-експериментална версия на тези две формации. Дава ми повече свобода да изтъквам таланта си на солист. Също така дирижирам The Torres Mambo Kings Dance Show Orchestra, в чийто състав влизат танцьори-хореографи от прекрасната салса музика.

2. Какво да очакваме на A to JazZ Festival oт The Bronx Horns?

Можете да очаквате най-доброто от автентичен латино джаз в стила на Ню Йорк и салса в стар стил. Ще положа 200% усилия да направим публиката в София щастлива!

3. Експериментираш с музикални стилове и колаборации с различни музиканти. Би ли записал парче с български музикант, който свири на местни инструменти - гайда, гъдулка, тамбура, кавал?

За мен би било невероятно да свиря и записвам с български музиканти (може би вие можете да помогнете това да стане реалност!) Би било изключително интересно да свиря с гайди, гъдулки, кавали и тамбури. Впрочем използвам дайре в един от записите, които направих с квартета. Много харесвам дайрето – особено за boogaloo!

4. Работил си съвместно с впечатляващ брой от най-добрите световни музиканти. Има ли някой, с кого си искал животът да те срещне, а не се е случило?

Ако говорим само за музика, бих се радвал да бях срещнал всички ... от Бах през Бетовен и Моцарт до Джон Колтрейн, Чарли Паркър, Клифърд Браун и др. Но се радвам и за големите личности, с които животът ме е срещнал. Като малък в Бронкс щях да се радвам да се запозная с Мики Мантъл (популярен бейзболен играч от Ню Йорк Йанкис).

5. Какво ти даде съвместната работа с Тито Пуенте?

Ако имаш предвид как започнах да свиря с Тито Пуенте... Отидох един ден да видя къде свири бендът и се представих на партньора и лидер на бенда Джими Фрисаура (който свири на тромпет и основава бенда заедно с Тито през 1948 г.). Той ме остави да погледам и тогава започнаха да ме викат отвреме-навреме да свиря заедно с тях. След една година ме поканиха да се присъединя към групата и така ... следващите 25 години.

9. Имаш ли други музикални идоли и музиканти, чийто пример следваш?

Моите музикални идоли са толкова много. Освен Тито – това са Монго Сантамария, Селия Круз, Еди и Чарли Палмиери, Рей Барето, Джо Куба, Джими Сабейтър и толкова много други. Разбира се, в света на джаза обичам още толкова много, между които Джон Колтрейн, Чарли Паркър, Сони Стит, Декстър Гордън, Джордж Коулмън, Сони Ролинс, Харълд Ленд, Ханк, Моубли, Кифърд Браун, Дизи Гилеспи и мн. други. Също така обимам Бийтълс, Ричи Хевънс, Grateful Dead, The Temptations, Spinners, Delfonics (и всички от соул музиката на Мотаун).

Софийската опера и балет подготвя и премиери за фестивала „Опера в парка”

Софийската опера и балет започва да подготвя премиерни постановки за фестивала на открито „Опера в парка”, заяви на прескон...

10. Как възприемаш факта, че често те асоциират със Sex and the City”? Ти си написал тази композиция, която е култова в България. Това помага ли или пречи на имиджа ти на сериозен латино джаз музикант?

Горд съм да ме свързват с темата „Sex and the City”. Много големи музиканти (по-добри от мен) са записвали музика към телевизионни сериали. За мен е чест.

11. Записал си нова версия на темата “Sex and the City” в аранжимент на Заккай Къртис, с когото ще дойдете заедно за A to JazZ Festival с проекта The Bronx Horns. Ще чуем ли „Sex and the City” на живо в София на 29 юни?

Не съм сигурен дали ще извирим новия аранжимент на “Sex and the City” темата. Една от причините е, че новият диск ще бъде издаден около октомври, така че искам да е съвсем ново за слушателите, когато излезе на бял свят (особено в ерата на видеото в YouTube и мобилните телефони). Освен това формацията, с която записах парчето е различна – моят квартет. Но все пак може и да го изсвирим, още не съм решил. Може да представим на живо част от мелодията за публиката.

12. С какво новият аранжимент на „Sex and the City” се различава от добре познатото ни парче от хитовия сериал?

Лили Йончева учи деца на африкански джембета

Перкусионистката Лили Йончева ще обучава децата на София на основните латино ритми върху 50 автентични африкански барабани - джембета, ...

Новият аранжимент на „Sex and the City” е много по-автентичен от гледна точка на автентичните, традиционни латино ритми. Става дума за едно едно чудесно тенор-сакс соло, последвано от невероятно бонго соло от Джони Родригез!

13. На коя героиня от сериала симпатизираш най-много и защо? – Кари, Саманта, Миранда или Шарлот?

Истината е, че не съм чак такъв голям фен на самото шоу и нямам любима героиня. Но ако ме питате за ТВ шоута от времената на The Three Stooges, тогава можем да говорим за невероятни образи. Особено CURLY ! (ха-ха!)

14. Ако ти се отдаде възможност, за кой друг филмов проект би композирал и записвал?

Интересуват ме всички филмови проекти от много различни стилове. Оценявам всички интересни културни ситуации.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю