Богдан Милчев, бивш шеф на КАТ: Държавата е неспособна! Ами ако автобусът беше пълен с взрив? (ВИДЕО)

27325

Новината на деня: Двама полицаи загинаха в преследване при опит да спрат автобус пълен с мигранти. Това е станало около 5 часа тази сутрин в Бургас.

Загиналите полицаи се включат в преследването на автобуса с мигранти, след като автобуса не се е подчинил на два опита за спиране от постове на "Гранична полиция".

"Днес така наречените каналджии обявиха война на българската държава и българската държава ще отговори с цялата си мощ на това предизвикателство". Това заяви министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев

Actualno.com изказва съболезнования на роднините и близки на загиналите полицаи. В Студио Actualno говорим с Богдан Милчев от Института за пътна безопасност, бивш шеф на КАТ.

Гранична полиция не може да спре един автобус повече от 50 километра, защо?

Съболезнования изказвам на близките и роднините и се връщам малко по-назад във вашето изречение, че “българската държава ще отговори подобаващо”, казал министърът. Българската държава е неспособна да отговори по никакъв начин на предизвикателствата, които ѝ се отправят от системните нарушители, от наркоразпространителите, каналджиите и всичко останало. Тези полицаи, които загинаха днес, те са жертва на политическата корупция в МВР, защото ние похарчихме стотици милиони, за да изградим една ограда и нито една стотинка, за да обучим и оборудваме полицаите. Този автобус се е движил 50-70 км от границата до Бургас. Не е спирал на няколко пункта на гранична полиция. Уведомени са всички сили, че такъв автобус не се подчинява. Полицията е вдигната на крак. Десетки полицаи участват в цялото това нещо. Представяте ли си, че в нито един автомобил в багажника му няма ролка с шипове, която да бъде пусната и автобуса да бъде спрян. Ами ако този автобус беше пълен с терористи и беше пълен със взрив и можеше да се взриви в някой квартал на Бургас? Вие представяте ли си до къде са деградирали нашите служби за сигурност? Разпадът им е до такава степен, че те не съществуват.

Какви са процедурите при неподчинение при вдигната стоп палка?

Аз съм получил обучение в МВР 1995 г. Първото нещо, което се обучава полицаят е как да запази собствения си живот, защото ако не можеш да запазиш своя живот - как ще запазиш живота на другите? Когато има неподчинение си длъжен да пазиш не само себе си, а и този, който не се подчинява. Т.е. не трябва за това, че някой не е спрял на стоп палка да го убиваме! Ние трябва да приложим съответните тактически, заградителни мероприятия, но за да правим всичко това трябва да бъдем обучени. Не само индивидуално, а да можем да работим в екип. Координацията служби в МВР е унищожена. Има пълно срастване между политическото и професионалното ръководство на МВР. Вижте колко директори на служби в МРВ след като бъдат освободени все вливат в различни политически партии.

Допускате ли, че може да има някаква намеса от гранична полиция за да влязат толкова много мигранти ?

Когато професионалното ръководство е компрометирано - надолу по веригата всички участват в този процес. Да, тези тъмни сили, които са обладали МВР през годините, до такава степен са се разраснали, че те са на всяко ниво. От чистачката, която чисти кабинетите - до главния секретар. Абсолютно всички са обладани от тези тъмни сили, които кадруват в МВР. Министерството се използва като инструмент за решаване на политически цели. Последната грижа на всеки министър е да се погрижи за обществения ред, сигурността по пътя или наркоразпространението. Първата задача на всеки министър и това най-ярко ни го показа Бойко Рашков е кого да уволни, кого да назначи, коя заповед да отмени и коя да издаде.

За изявлението на ИПБ и как са решили Испания своите проблеми в сектора, вижте в разговора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю