Бойко Василев извън "Панорама": За историите, киното и книгите (ВИДЕО)

23261

Тази година софийският международен литературен фестивал, организиран от Асоциация Българска книга, навършва десет години. И вече започна - в мраморното фоайе на НДК, по време на панаира на книгата. 

Днешният ни гост ще има специално участие в него. Бойко Василев ще представи на фестивала интервю със световноизвестната писателка Маргарет Атууд. Кратък и много интересен откъс бе вече излъчен в "Панорама", а гостите на фестивала ще могат да видят пълната версия на 11-ти декември.

Господин Василев, защо Атууд е толкова важна фигура в литературния свят? Какво ви прави най-голямо впечатление в нейните творби и защо те са толкова важни днес?

Тя е изключителен писател, нейните теми са не просто литературни, те са кинематографични, по тях се създават сериали. Тя има едно необикновено качество - изключително умна е. Не всички писатели са умни, но това доста помага. Едновременно е писател и критик. Ако искаме да видим литературата в нейната пълнота и всички гледни точки, Маргарет Атууд е нашият човек.

Какво си купихте или възнамерявате да си купите на тазгодишния панаир на книгата?

Да ви кажа честно, аз спонтанно пазарувам книги - купувам колкото се може повече. Друг е въпросът с четенето, така че нека посъветваме нашите зрители - трупайте книги, дори самото им притежание е изключително полезно и ценно! Ако имате и време да ги прочетете - още по- добре.

Каква е ролята на писателите днес?

Както каза и Маргарет Атууд: "Те трябва да разказват истории!" Те могат да си представят живота по различен начин. Медиите трябва да се опитат да стигат до истината. За писателите истината може да бъде измислена. Можем да си представим, че Наполеон е спечелил битката при Ватерло. Това е възможно в литературата, но не е възможно в журналистиката. В литературата обаче можем да правим всякакви експерименти, дори факта, че можем да си представим победа на Наполеон при Ватерло ни дава някакъв свръхаспект на истината, който не сме очаквали.

В интервюто Ви с нея засягате и въпроса за Twitter, но той e за всички социални мрежи. Как Ви се струва, дали човечеството, което винаги е било жадно за информация, днес не се дави в нея?

Задавате най-важният въпрос. Той се задава не само от началото на социалните мрежи, а от възникването на интернет въобще. Един друг велик писател, фантаста Станислав Лем използва термина "информиране до смърт", да се информираме до там, че да загинем. Защо? Защото в целият този поток има един огромен риск - да не може да бъде отсято важното от маловажното, да се оставим изцяло на машинните алгоритми и те да решават кое е важно и кое не е.

Маргарет Атууд я занимава въпросът "Какво ще стане с човечеството?". Тя е автор на много книги, които понякога се наричат антиутопии, понякога дистопии. Една от най- великите е "Разказът на прислужницата", по която има създаден и много известен сериал (Историята на прислужницата/ The Handmaid's Tale бел. ред.) Писан неслучайно 1984 г. - тук паралелът с Оруел се натрапва сам. Тя си представя в тази книга, че САЩ става една крайна религиозна диктатура на име Галаад. Финалът е оптимистичен, тази диктатура е преживяна. Какво искам да кажа с този пример? Големите въпроси - Какво става с нас? С обществата ни? С демокрацията ни? Това не е въпрос само на Маргарет Атууд, а също и на Оруел, Олдъс Хъксли, Евгений Замятин, Андрей Платонов, Рей Бредбъри и на още много писатели.

Какво ще открием в документалният филм "Останалите", за който са нужни 28 г., проследяващ живота на едно семейство от Сараево преди и сега? Вижте отговора в интервютo.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Скритите и явните руски послания след "победата" на Путин: Анализ на Елена Поптодорова (ВИДЕО)

Може би ДПС е повлияло на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Социологът Яница Петкова в "Студио Actualno" (ВИДЕО)

“Отговорите“: С архимандрит Никанор, доц. Наталия Киселова и Цветомир Петров (ВИДЕО)

Има ли риск за България заради мигрантите: Говори Тихомир Безлов (ВИДЕО)

Сигурността и бюджетът на София - какво предстои: Цветомир Петров в "Отговорите" (ВИДЕО)

Ще получат ли ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още време за преговори: Доц. Наталия Киселова в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Масите срещу елита - защо приличаме на племена, а не на общност: Социалният философ Николай Ценков (ВИДЕО)

Как Кремъл корумпира цяла Европа и "Турски поток" се оказа руски? Говори Руслан Стефанов (ВИДЕО)

Новите правила за саниране: Енергиен експерт обяснява как точно ще спестяваме (ВИДЕО)

Възможно ли е друго управленско мнозинство? Говори политологът д-р Ирена Тодорова (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...