Чавдар Стефанов: Влиянието на Русия в България рязко се сгромоляса (ВИДЕО)

31901

На стотния ден от войната в Украйна разговаряме в Студио Actualno с международния анализатор и журналист, дългогодишен кореспондент на БНР и БНТ в Москва, Чавдар Стефанов. Влиянието на Русия в България рязко се сгромоляса, твърди той.

И сега не е ясно колко още ще продължи войната в Украйна – дали цялото лято, дали до края на годината, дали още две или четири, или пет години.

В случая не е много ясно какво иска Русия. В началото твърдеше, че отива да денацифицира и демилитаризира Украйна. След това започна да говори, че отива да освободи руснаците от "украинско иго" в Донбас. В две области всъщност – Донецка и Луганска. След това се разшириха, като обхванаха и Херсонска, обхванаха и част от Запорожието. След това пак започнаха да се премятат, за да угодят на аудиторията си в Русия, че всъщност се бавят толкова много, защото Русия на практика воюва срещу САЩ и НАТО.

Иначе на руските медии е забранено сега да акцентират на това, че 100 дни продължава операцията без някакъв ясен резултат. Има медии, които работят в интернет, те са свободни.

Всъщност в България имаме пълна свобода да говорим всичко. Покрай украинската криза толкова много експерти, звани, незвани и кръчмарски се появиха, че на хората направо им бръмнаха главите от различни мнения и гледища. Като, разбира се, основните са две – едното е ние, като съюзници от НАТО и членове на ЕС, другото е на противоборстващата страна, така да я наречем.

България беше облъчвана половин век и повече с един вид пропаганда. За България за мнозинството от хората Русия е "добрият дядо Иван". Още от първи клас се тръгва, учи се от читанката и т.н. Така беше при соц-а. В общи линии хората, които са се родили и живяли, и възпитани тогава, си имат своето отношение и всъщност войната на Русия срещу Украйна беше абсолютен шок. Шок, който те изживяват по различни начини. Единият е да бранят без никакви основания руските завоевания. Другият начин е да грешат колкото се може повече. Всъщност става дума за една малка групичка хора, тъй като влиянието на Русия в България рязко се сгромоляса. И в този смисъл много по-отчетливо, отколкото в началото на 90-те години, когато България беше откъсната от съветската гърда да го наречем, от която сучеше. Какво сучеше? Главно износ на своите изделия, тъй като 80% от пазара беше свързан с тях. След което, след като 90-91-а година, когато на практика в Русия започнаха промените, отведнъж спряха целия износ на България. И след това сума ти български премиери и президенти ходеха да си връщат външния дълг, говориха да се върне външният дълг на Съветския съюз към България. Чак 20 или 25 години по-късно го върнаха, но естествено, орязан до няколко милиона долара.

За кого е страшно спирането на руския газ за България и има ли нещо вярно в слуховете, че Путин е много болен, ще научите от видеоматериала:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю