Чавдар Стефанов: Влиянието на Русия в България рязко се сгромоляса (ВИДЕО)

31866

На стотния ден от войната в Украйна разговаряме в Студио Actualno с международния анализатор и журналист, дългогодишен кореспондент на БНР и БНТ в Москва, Чавдар Стефанов. Влиянието на Русия в България рязко се сгромоляса, твърди той.

И сега не е ясно колко още ще продължи войната в Украйна – дали цялото лято, дали до края на годината, дали още две или четири, или пет години.

В случая не е много ясно какво иска Русия. В началото твърдеше, че отива да денацифицира и демилитаризира Украйна. След това започна да говори, че отива да освободи руснаците от "украинско иго" в Донбас. В две области всъщност – Донецка и Луганска. След това се разшириха, като обхванаха и Херсонска, обхванаха и част от Запорожието. След това пак започнаха да се премятат, за да угодят на аудиторията си в Русия, че всъщност се бавят толкова много, защото Русия на практика воюва срещу САЩ и НАТО.

Иначе на руските медии е забранено сега да акцентират на това, че 100 дни продължава операцията без някакъв ясен резултат. Има медии, които работят в интернет, те са свободни.

Всъщност в България имаме пълна свобода да говорим всичко. Покрай украинската криза толкова много експерти, звани, незвани и кръчмарски се появиха, че на хората направо им бръмнаха главите от различни мнения и гледища. Като, разбира се, основните са две – едното е ние, като съюзници от НАТО и членове на ЕС, другото е на противоборстващата страна, така да я наречем.

България беше облъчвана половин век и повече с един вид пропаганда. За България за мнозинството от хората Русия е "добрият дядо Иван". Още от първи клас се тръгва, учи се от читанката и т.н. Така беше при соц-а. В общи линии хората, които са се родили и живяли, и възпитани тогава, си имат своето отношение и всъщност войната на Русия срещу Украйна беше абсолютен шок. Шок, който те изживяват по различни начини. Единият е да бранят без никакви основания руските завоевания. Другият начин е да грешат колкото се може повече. Всъщност става дума за една малка групичка хора, тъй като влиянието на Русия в България рязко се сгромоляса. И в този смисъл много по-отчетливо, отколкото в началото на 90-те години, когато България беше откъсната от съветската гърда да го наречем, от която сучеше. Какво сучеше? Главно износ на своите изделия, тъй като 80% от пазара беше свързан с тях. След което, след като 90-91-а година, когато на практика в Русия започнаха промените, отведнъж спряха целия износ на България. И след това сума ти български премиери и президенти ходеха да си връщат външния дълг, говориха да се върне външният дълг на Съветския съюз към България. Чак 20 или 25 години по-късно го върнаха, но естествено, орязан до няколко милиона долара.

За кого е страшно спирането на руския газ за България и има ли нещо вярно в слуховете, че Путин е много болен, ще научите от видеоматериала:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Скритите и явните руски послания след "победата" на Путин: Анализ на Елена Поптодорова (ВИДЕО)

Може би ДПС е повлияло на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Социологът Яница Петкова в "Студио Actualno" (ВИДЕО)

“Отговорите“: С архимандрит Никанор, доц. Наталия Киселова и Цветомир Петров (ВИДЕО)

Има ли риск за България заради мигрантите: Говори Тихомир Безлов (ВИДЕО)

Сигурността и бюджетът на София - какво предстои: Цветомир Петров в "Отговорите" (ВИДЕО)

Ще получат ли ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още време за преговори: Доц. Наталия Киселова в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Масите срещу елита - защо приличаме на племена, а не на общност: Социалният философ Николай Ценков (ВИДЕО)

Как Кремъл корумпира цяла Европа и "Турски поток" се оказа руски? Говори Руслан Стефанов (ВИДЕО)

Новите правила за саниране: Енергиен експерт обяснява как точно ще спестяваме (ВИДЕО)

Възможно ли е друго управленско мнозинство? Говори политологът д-р Ирена Тодорова (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю