Чавдар Стефанов: Путин вече се мисли за император, диктатурата в Русия е абсурдна (ВИДЕО)

15362

В Русия, особено при управлението на Путин се създаде една кошмарна атмосфера на шовинизъм, национализъм. От една страна чрез войната Путин се опитва да възсъздаде тъй наречената Новорусия. Той вижда така нещата и ги мисли така. Той вече е император Путин. Путин каквото помисли, значи то трябва да е действително. Това каза в Студио Actualno международният журналист Чавдар Стефанов, дългогодишен кореспондент на БНТ и БНР в Русия.

Никой не дава прогнози кога и как ще свърши войната в Украйна, или ако се дават, те са различни. На 10 март има среща между външните министри на Русия и Украйна в Анталия, Турция. Може и да свърши тогава, въпреки че изобщо не се говори за спиране на войната. По-скоро целта на Русия е да демонстрира някакви мирни стъпки, а на Украйна – да разкаже на света и в Турция, един стабилен партньор на Украйна, още веднъж за това какво вършат руските агресори в страната.

Днес е 8 март. В Русия отбелязват празника официално и три дни няма да работят. По тази причина руснаците ще имат дълго време да си говорят в кухните, тъй като цензурата и диктатурата в страната са в момента на абсурдно ниво.

В Украйна главно разчитат на евакуацията и то не на организираната от т.нар. „руски миротворци, денацифициращи и демилитаризиращи нацията“, а от украинските железници, които за няколко дни успяха да превозят над милион и половина хора, желаещи да напуснат териториите с боеве, а също така и да потеглят към чужбина, и към България.

Всъщност големият проблем е, че войната, която е недалеч от нас, оказва влияние и върху нас. В Москва рублата скочи до 200 рубли за 1 долар, повече от двойно, има недостиг на захар, купува се, за да се продава по-скъпо, главорезите на Золотов, така наречената „Росгвардия“ бият навсякъде и арестуват. Освен това въведоха и закон – който каже нещо против армията, е заплашен от 10 до 15 години затвор. Не само западните медии изтеглиха своите кореспонденти от Москва. В момента от Русия има един непрекъснат отток, оттеглят се големи и малки фирми. Такива, които имат по 500-600 души работници.

Така че в момента не е още ясно какво става в Русия. Руснаците още не са усетили блокадата, която се стяга около тях. А самите те се опитват като една анаконда да стегнат обръча около големите украински градове.

Никой не знае колко са жертвите от двете страни. В руските медии има една абсолютна цензура, тези, които пишеха за войната така, че зрителите, слушателите да имат избор, бяха затворени, или се затвориха сами, заради новия закон, който може да ги прати за 15 години в дранголника.

Говори се, че към 8 500 души вече са арестувани заради протести срещу войната. Поне засега не са произнесени присъди, но руското правосъдие е много услужливо, така че нищо чудно да има.

В Украйна духът на армията е висок, въпросът е доколко висок може да бъде по-продължително време. Говори се, че войната може да продължи 2-3 месеца, може и по-малко, може и повече. Говори се за много унищожени танкове, бронетранспортьори, артилерийски системи. Има достатъчно кадри в мрежата, може да се вярва на поне 50% от тях и бързо да се установи тяхната автентичност.

В Русия, особено при управлението на Путин се създаде една кошмарна атмосфера на шовинизъм, национализъм. От една страна чрез войната Путин се опитва да възсъздаде тъй наречената Новорусия. Той вижда така нещата и ги мисли така. Той вече е император Путин. Путин каквото помисли, значи то трябва да е действително.

Ангела Меркел, германският канцлер през 2014 г. го определи като човек, откъснал се от реалността. Тогава, около кримската криза той се откъсна от действителността и сега живее в едни свои покои и мисли, обграден от доста мрачни националшовинистични идеи и идеолози. Той иска да възсъздаде сега една чудо империя – един народ, една страна, един лидер. Навсякъде в страната върви бодро русифицирането на останалите народности и се предполага, че войната може да тушира някакви конфликти.

Конфликтът може да прерасне в ядрен, това не е изключено. Може да се използва тактическо ядрено оръжие, стратегическо – едва ли. Поне засега само Путин демонстрира ядрени мускули и очаква да приключи войната по начин, по който той да спечели.

Повече – във видеоматериала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Лилия Старева: Българската сватба е низ от вълшебства и всяко мънисто в нея е важно

Радев трудно скри усмивката си: Радослав Бимбалов за върнатия втори мандат (ВИДЕО)

Партиен служебен кабинет може да повлияе на изборните резултати: Социологът Евелина Славкова (ВИДЕО)

Може ли да останем без служебен премиер: Говори доц. Борислав Цеков (ВИДЕО)

Новият законопроект за еврото: Обяснява икономистът Михаил Кръстев (ВИДЕО)

Как руските служби проспаха касапницата в Москва: Говори Милен Керемедчиев (ВИДЕО)

Женски триумф на 28-ия София Филм Фест: Говори членът на журито Зорница София (ВИДЕО)

Кой печели от избори 2 в 1? Елена Дариева в Студио Actualno (ВИДЕО)

Отговорността за атентата в Москва е на Путин: Говори журналистът Чавдар Стефанов (ВИДЕО)

Путин и ядреното копче: Трите фактора да го натисне. Говори Велизар Шаламанов (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю