Цветелина Пенкова: Предстои определянето в ЕС на ядрената енергетика като зелена и устойчива (ВИДЕО)

33974
Цветелина Пенкова: Предстои определянето в ЕС на ядрената енергетика като зелена и устойчива (ВИДЕО)
Снимка: Студио Actualno

"Един от основните аргументи срещу ядрената енергетика е какво се случва с ядрените отпадъци. Оказва се, че има много нови технологии и разработки, които позволяват този отпадък да бъде унищожен почти изцяло.

Това заяви в предаването Студио Actualno депутатът от групата на БСП Цветелина Пенкова. Тя разкри и функциите на Групата за подкрепа на ядрената енергетика в Европейския парламент, на която беше избрана за вицепрезидент.

Предстои определянето на ядрената енергетика като зелена и устойчива. Това е едно предложение, което ще бъде вкарано от ЕК в Европейския парламент, където ние трябва да го гласуваме, отчете тя.

Пенкова обясни, че ядрената енергетика ще стане част от таксономията, което в европейската политика означава правила и дефиниции, които определят кои източници са зелени и устойчиви. Доста дълги години ядрената енергетика беше заклеймявана от европейските институции. Изключение правят някои държави като Франция, които винаги са държали на ядрената енергетика, отчете тя.

Енергийната криза, драстичното завишаване на цените и голямата зависимост от вносни суровини, които ние не бяхме предвидили като обем и поръчки в достатъчни размери на този етап, накараха и някои от законотворците в Европа да се замислят, че няма как да се изключи ядрената енергетика от енергийния микс на съюза. Именно затова създадохме тази група сега.

В момента се разработва т.нар. "четвърто поколение" ядрени реактори, при които отпадъчното гориво се използва повторно. Вече говорим за минимален или почти никакъв отпадъчен материал. Целта на групата ни е да водим експертни разговори с представители на индустрията, за да можем да представим тази информация на регулаторите, които вземат решения и те да бъдат научно обосновани."

Повишените цени на тока - възможностите за реакция на ЕС

На европейско равнище в краткосрочен план много трудно може да се реагира. Затова и видяхме как много от отделните държави да вземат мерки, с които да помогнат както на бизнеса, така и на потребителите и домакинствата. С отделни помощи, с намаляване на данъците. Беше отправен призив към всички държави да не се изключват от електропреносната мрежа задлъжнели бизнеси или хора, които не са успели да си покрият сметките да ток, защото ситуацията е безпрецедентна. В дългосрочен план се обсъжда съставянето на една обща европейска енергийна политика. Тук не говорим само за даване на някакви правила и разпоредби, а за договарянето на количества и цени на доставки на суровини, които ние вземаме от външни за ЕС страни, като например природния газ. Тя ще даде възможност като общност да договаряме много по-преференциални цени и да си предвиждаме доставките в дългосрочен план.

Мерките на бъдещото ни правителство и парламент по проблема с тока

Освен краткосрочните мерки по подпомагане, ние трябва да решим какъв ще е нашият енергиен микс. Веднага изниква въпросът какво правим с въглищните централи. Той стана актуален и във връзка с Плана за възстановяване, чието изискване беше да зададем сроковете, в които те ще бъдат затворени. Трябва да сме наясно с какво можем да заменим тези централи, които ни осигуряват около 40% от нашата енергия. Въпреки че говорим за период от 15-20 години, в които това да се случи, сега трябва да мислим за инвестиции в следващите проекти. В момента около 20% от енергията ни идва от възобновяеми източници, което много малко се споменава, а е важно. Най-логично е въглищните ни централи да бъдат заменени от нови ядрени мощности", посочи Пенкова.

АЕЦ "Белене" и седми блок на АЕЦ Козлодуй

Проектът в Белене е на такъв етап, на който може да бъде завършен в сравнително кратки срокове от порядъка на 5-6 години. На въпрос дали той не е документално забатачен, тя посочи, че всичко е въпрос на политическа воля. Защото всички видове проучвания и разрешения са подготвени, площадките са готови, реакторите са налични и е въпрос на вземане на разрешение от европейските фактори. Дали ще строим в Козлодуй или Белене е въпрос на експертна оценка. Моята позицията и тази на БСП, която представлявам, винаги е била, че трябва да се довърши инвестицията в АЕЦ "Белене", защото това ни дава диверсификация и на регионите. Нека експертите решат кое е икономически и социално по-рентабилно. Хубавото е, че изглежда има консенсус в бъдещите коалиционни партньори, че трябва да се инвестира в ядрена мощност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

ЦИК не изпълнява Изборния кодекс в частта машинен вот: Говори член на Обществения съвет (ВИДЕО)

Ако допуснем свръхдефицит, няма да влезем в еврозоната и през 2026 г.: Любомир Дацов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю