Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Д-р Александър Симидчиев: Здравното министерство е превърнато в бушон (ВИДЕО)

09 февруари 2024, 18:00 часа • 6820 прочитания

Д-р Александър Симидчиев от ПП-ДБ, който е зам.-председател на Комисията по здравеопазване в парламента, отхвърли възможността да стане здравен министър на мястото на проф. Христо Хинков при ротацията. В Студио Actualno той заяви, че по-скоро иска да участва в създаването на дългосрочна стратегия в сектора.

"В парламента правим това, а не ежедневното водене на политика в здравеопазването. Аз чувствам моята сила повече в голямата картина, в административните дейности нямам особен опит", посочи д-р Симидчиев.

Кой трябва да оглави здравното министерство?

"Мога убедено да цитирам с цифри как в последните 33 години там са се сменили 31 министри. За огромно съжаление, политическото стратегическо ръководство на министерството е толкова нестабилно, че то е повече с функция на бушон", каза здравният експерт. По думите му - трябва да се постигне междупартиен консенсус за министъра, а той, от своя страна, да има достатъчен хоризонт на действие, за да се постигнат промени. Това никога не се е случвало, "защото краткосрочните интереси надделяват над дългосрочните в областта на здравната политика", смята д-р Симидчиев.

Случаят с "Пирогов"

Относно невъзможността на здравния министър Хинков да отстрани директора на "Пирогов" Валентин Димитров, д-р Симидчиев каза, че ако това беше частна болница, никой нямаше да възразява срещу смяна на ръководителя. "Проблемът е, че "Пирогов" влезе в топ 5 болниците в България, през които се превърта една огромна част от здравния финансов ресурс. Между 40 и 50% от всички тези милиарди на годишна база минават през болничното здравеопазване. Целта на системата не е болелечение, а здравеопазване. Влизането в болница трябва да се разглежда като неуспех, а не като успех на системата", допълни той.

Още: Съдът позволи директорът на "Пирогов" да бъде сменен

Д-р Симидчиев коментира и кръглата маса в Народното събрание, на която бе модератор. Темата - вятърни паркове в Черно море: Оглупяваме бързо и не усещаме, че боли. Вижте във видеото какво каза той по наболелия казус:

Водещ: Мирослав Димитров

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес