Д-р Цветан Ценков: Видин има всичко необходимо, за да се превърне в Перлата на Дунава

30916
Д-р Цветан Ценков: Видин има всичко необходимо, за да се превърне в Перлата на Дунава
Снимка: Община Видин

Кардиологът д-р Цветан Ценков е новият кмет на община Видин. Той е завършил Медицинска академия в София. Заместник-председател е на Асоциацията на частните лечебни заведения. Пет години е работил в Либия. Народен представител е бил в 39-тото НС. Бивш член на УС и Надзорния съвет на НЗОК. Издигнат бе за кмет от Местна коалиция "СДС (НДСВ, Нова алтернатива, ЗНС, БЗНС, БДСР)" и спечели на балотаж срещу досегашния градоначалник Огнян Ценков (ГЕРБ). 

Г-н Ценков, от каква промяна имаха нужда видинчани, избирайки вас за кмет?

Интересен въпрос задавате. Вижте, ситуацията във Видин от години е общо взето следната. Това е един от най-хубавите и исторически значими български градове. На всичкото отгоре е на изключително възлово място за държавата. Той обаче постепенно се стопи до около 40-50 хиляди човека. Над 25 000 млади семейства са извън границите на страната. Това, което прави впечатление на всички видинчани, е липсата на работни места и нормална градска среда. Тоест, от нашите данъци се плащат огромни средства за чистота, озеленяване, поддръжка на междублоковите пространства, улична инфраструктура, за спортни площадки, за развитие на спорта - основно детския спорт. В същото време нещата са видимо зле. Затова хората след като пробваха и партийни кандидатури, и всякакви други, решиха да заложат на един човек като мен, който от 20 години хем е в политиката, хем се опитва с гражданските общества да направи нещо добро за региона. С моите колеги съм създал две нестопански сдружения. Едното е отпреди 10-тина години - "Бъдеще за Северозападна България". Второто е отпреди 4 г.-  "Единни за промяна". Аз лично смятам, че този град има друга съдба и вече виждам, след като съм вече от около 18 работни дни в общината, колко много проблеми има да се решат, за да тръгне напред. Кое е наистина най-важното!? Оказа се, че не е причината в една или друга политическа партия, защото това, което аз виждам, като избран от местна коалиция начело със СДС, е огромното желание да настане промяна към по-добър живот на хората, а Видин да се превърне в един от бъдещите индустриални центрове на страната. Това го разбрах от разговорите си в почти всички министерства, с които успях да се видя – със служителите на министър-председателя, с двама от българските президенти.

Това ли е другата съдба на Видин?

Аз виждам нещата в две-три посоки. Видин да се превърне в едно модерно място за живеене, защото има всички условия. Да се превърне наистина в Перлата на Дунава и да се развива един модерен балкански, дори европейски туризъм. Има такива условия и по водния, и по историческия туризъм. Има минерални извори. Каквото се сетите, всичко във Видин го има в много. Разбира се, индустриализация на града, още повече на Видин не трябва да се гледа само като български, а като европейски регион. Неслучайно в момента подготвяме две еврозони. Едната е Унгария-Румъния-Сърбия-България с център Видин. Втората е между баварските общини и Видин, като една от най-обезлюдяващите общини на България. Но преди всичко трябва да се въведе ред в системата на управление. Виждам едни огромни задължения, едни огромни дела, които висят по всички европроекти, но това са си наши вътрешни проблеми, които тепърва ще гледаме.

Видин наистина има много корекции по европейски проекти – на обща стойност близо 3 млн. лв. Как ще процедирате, дали има шанс да спечелите дела?

Даже недоумявам защо с такава наглост предишният градоначалник говори, че общината е финансово стабилна. Ще ви кажа само за пречиствателната станция. До 20 октомври трябва да се платят около 4 млн. лв. плюс едно дело, което най-вероятно ще отиде във ВАС. То е още на ниво Административен съд - за 1,5 млн. лв. неустойки. Така че само там са около 5 млн. лв. Имаме и санкции, наложени от МОСВ. Това е само по единия проект. За площада имаше две възможности - или да платим и да търсим чрез изпълнителя неустойка за неспазване на срока по проекта. С ОСЕС (Изпълнителна агенция „Одит на европейските средства“ – б.р.) сме в разговори, за да видим там каква санкция ще наложат, защото гаранцията по проекта, заложена от изпълнителя, няма да стигне. За другите шест проекта, за които имаме дела във ВАС, не искам да влизам в подробности, но и там тежестите са в размер на няколко милиона.

Именно за площада и липсващи пари споменавате по време на заседанието в края на ноември, какво визирахте?

Визирах, че не достигаше сумата от 400 000 лева, която трябваше да платим в края на проекта при изтекли срокове за изпълнението. Взехме я от фонд ФЛАГ и в момента правим всичко възможно да върнем парите, за да бъдем финансово изрядни. Това са вътрешни проблеми и ние се опитваме да ги решим някак, но те не са сътворени от моите колеги, а от предишното ръководство. А другата опция беше да не платим, да кажем: "Това не ни интересува" и Видин да пострада с над 12 млн. лв. по този проект.

Успяхте ли да направите рекапитулация за дълговете, или е рано още?

Не е рано. Ние сме направили всичко възможно в началото на другата година община Видин да влезе за цялостен одит при Сметната палата, какъвто не е правен от 2005 г., за да се видят всички неща едно към едно.

А преди одита каква показват данните за дълга?

Това, което мога да кажа смело, е че въобще не става въпрос за финансов стабилна община. Има доста висящи неща, които тепърва трябва да се изчистят по съдебен ред. Така че нека си мине цялостният одит и ще излезе цялата истина.

На какъв етап е проектът ви за чистота на въздуха?

Начален. Вече имаме разговори с МОСВ. Този проект е много важен за Видин, защото ще касае над 5000 семейства.

В същото заседание споделяте една своя „еретична“ мисъл – че не сте избран за кмет, а за пръв слуга на видинчани, защо еретична?

Защото е така. Някои си мислят, че като станат кметове, е голяма работа. Напротив, това е много работа в полза на хората. И този, който не го разбира, не е за този пост.

Какви ще са приоритетите ви в управлението?

Кметът на Видин ходи на работа с колело

Новият градоначалник, встъпил в длъжност само преди ден, няма да ползва служебен автомобил, за да го вози до работното място и обратно ...

Да възстановим реда в управлението. Да възстановим достолепието на този град и за него да се говори с достойнство, а не по този начин, по който досега. Видин го заслужава.

Направихте ли вече промените в администрацията, окомплектовахте ли екипа?

Тепърва ще направим структурна промяна. Нормално ли е в общината толкова години да няма мощно звено по бюджет и финанси!? Може ли една държава да съществува без министерство на финансите!? Това е ситуацията тук. Затова ще предложа изцяло нова структура, която ще бъде подредена както трябва.

Предвид, че сте кардиолог по професия, каква диагноза бихте поставили на общината, тя в какво здравословно състояние е?

Аз го казвам по друг начин. Видин е една прекрасна, млада, хубава мома, на средна възраст, която трябва да се изкъпе, оправи, облече, нагримира или нашминка по сръбски, за да почне да привлича туристи и инвеститори. Ето, при мен в момента има една госпожа. Дъщеря й работи за комуникациите на Катар. Едни американци и англичани лятото са минали през Видин. Възхитени са и искат да правят нещо тук. Видин има огромно бъдеще, ако се захванем с него и престанем да го точим по каквито и начини да си представите. Това се случва - от сметището, през озеленяването, до пазарите и гробищните паркове. Отвсякъде текат средства неправомерно, но това не е моя работа, има си контролни органи, те да си решават нещата както трябва по закон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВИДИН:

Шофьор на автобус във Видин почина в движение

Хванаха шефа на РЗИ-Видин пиян зад волана

Работещите в "Ел Би Булгарикум" във Видин готвят протест

Кметът на Ружинци: С проектите ни връщаме хората към света (ВИДЕО)

Скандал с избора на председател на местния парламент във Видин

10 години затвор за младежите, убили човек за шише ракия във Видинско

Крепостта "Баба Вида" отново приема посетители

Новият стар кмет на Видин определи изборния ден като неприятен, въпреки победата си

Цветан Ценков е новият стар кмет на Видин

Затвориха крепостта "Баба Вида" във Видин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com