Дан Шомон: Моята цел е да създам връзка между Съюза за стопанска инициатива и високите етажи на бизнеса в САЩ

9685
Дан Шомон: Моята цел е да създам връзка между Съюза за стопанска инициатива и високите етажи на бизнеса в САЩ
Снимка: Youtube.com

Дан Шомон е определян като човека, без когото Барак Обама нямаше да стане президент. Той е експертът, който работи денонощно за един от най-успешните лидери на Съединените американски щати цели девет години. Ръководил е политическите кампании на Барак Обама за сенатор и за президент. През тази седмица Шомон беше в България и се срещна с представители на бизнеса, академичната общност и правителството. Работи по инициативата „Три морета”, която беше един от акцентите при разговора му с министъра на икономиката Кирил Петков. Пред „Неделята на NOVA” Дан Шомон разказва за отношенията между САЩ и България, за санкциите по закона „Магнитски”, за политическата ситуация у нас.

Г-н Шомон, отново сте в България. Често ни посещавате тази година, защо?

Това е третото ми посещение в България тази година и аз съм гост на Виолина Накова – председател на Съюза за стопанска инициатива. За мен е чест да бъда част от вашето предаване. Моята цел е да създам връзка между Съюза за стопанска инициатива и високите етажи на бизнеса в САЩ.

Вие работите, години наред рамо до рамо с Барак Обама – от сенатор, до президент. Какво е да работиш с човека, управлявал САЩ? В книги, посветени на него, е казано, че „без Шомон Обама нямаше да бъде президент”. Имате ли принос той да е президент на Америка?

Посветих живота си на Обама - цели 9 години - и денем, и нощем. Той беше никой. Можеше да се разхожда по улиците на Чикаго без никой да го разпознае. През 2004 г. изнесе реч по време на събитие, посветено на конвенцията на Демократическата партия. Барак Обама извървя пътя от сенатор на ниско ниво до рок звезда. Обичаше се да се шегува, казвайки, че е Тайгър Уудс на политиката. Използваше тази шега заради своето мултикултурно и етническо минало. За разлика от Тайгър Уудс, Обама излетя като ракета още от самото началото. Аз бях този, който работеше от земята, за да може сенаторът от Илинойс да се издигне до президент на САЩ. Пропътувахме хиляди километри с автомобил за срещи с ключови личности. Нямахме достатъчно пари да летим със самолет. Използвахме кола и шофирахме, за да се срещнем с всички. За нас беше важно да създадем тези взаимоотношения. За девет години аз бях неговата дясна ръка и мениджър на три от кампаниите му.

По времето на Обама е приет така нареченият закон „Магнитски”. Вие участвали ли сте в създаването му и какви ще са последствията. Идването ви в България съвпада със санкции, наложени по този закон, на български граждани? Какви ще са последствията за страната ни?

Не съм участвал пряко в написването на закона, но по мое мнение в момента законът „Магнитски” има доста голяма сила и това си пролича след налагането на санкциите на тези български граждани и техните компании. Мисля, че е много важно. Съединените щати трябва да превърнат в свой приоритет изграждането на демократични отношения с нашите партньори – например България. Също така, според мен, фактът, че законът „Магнитски” е приложен в България е положителен както за САЩ, така и за страната ви. Що се касае до санкциите – не знаем дали предстои назоваването на още, допълнителни хора, които имат проблеми в България. Обикновено, тези разследвания се разширяват. Според мен, това ще е нещото, което българите ще наблюдават и изучават.

За някои български анализатори налагането на санкции по закона „Магнитски” е намеса във вътрешната политика на страната. Основателно ли е това твърдение?

Ние трябва да имаме директен контакт със своите съюзници. През последните 4 години, при управлението на президента Доналд Тръмп, настана разделение – щатите на една страна, останалите –на друга. За мен е много важно да работим пряко със съюзниците си по проблеми, които касаят демокрацията и справедливостта. Точно поради тази причина смятам, че намесата на САЩ е нещо положително.

Мерките по закона „Магнитски” ще се отразят ли на отношенията между САЩ и България?

Мисля, че те ще повлияят в положителна посока. Ето защо - аз вече правя собствените си проучвания, изследвам възможностите на българските компании да си партнират с компании от САЩ. В Щатите има дружества, които преди не биха искали да си сътрудничат с български фирми. Законът „Магнитски” обаче вече променя това, санкциите създават усещането, че системата работи по по-честен начин.

Мерките по закона „Магнитски” са наложени от администрацията на Джо Байдън – усеща ли се промяна във щатите след избора на Джо Байдън и има ли Доналд Тръмп път назад към Белия дом?

Моята лична надежда е, че Тръмп няма път назад към Белия дом. Всъщност той все още се опитва да опровергае резултатите от изборите. Ако той се върне към посланията от миналото, които бяха доста популистки – може и да има път назад. Единственото, към което той в момента се стреми е отмъщение. Отмъщение, отмъщение, отмъщение. Той си е изградил армия от врагове, дори и сред партньорите си. А това може да бъде сериозен проблем. Съмнява ме, че неговата партия изобщо би го издигнала за кандидат отново. Причината затова е, че Тръмп има много врагове и в собствената си партия. Той говори зле дори за своя вицепрезидент – Майк Пенс.

Посещението ви в България съвпада с предсрочни парламентарни избори у нас. Предполагам сте запознат с политическата обстановка. Как ви изглежда ситуацията в страната ни?

По мое мнение, изградено на базата на разговорите, които съм провел досега, разговори с хора от бизнеса, академичната общност и правителството – мисля, че в България има сериозна възможност за ново лидерство. Изучавал съм латински като дете, в този език има един термин „tabularasa”, който означава чиста дъска. В момента в България тази чиста дъска може да доведе до промени.

Василев: Трябва да се идентифицират всички лица в списъка на фирми, свързани със санкционираните по „Магнитски“

Министърът на финансите Асен Василев обяви, че допълнението от снощи към списъка с фирми, свързани с обявените българи по закона &bdquo...

По време на моята визита разговарях с новия министър на икономиката – Кирил Петков. Двамата обсъдихме какво означава терминът „нулева толерантност”. „Нулева толерантност” по отношение на корупцията и пренебрегването на етиката. Коментирах това и вчера, по време на посещението ми в Пловдивския университет, там изнесох реч за етиката преди изборите, които предстоят. Казах на студентите, че вярвам в съществуването навъзможност и надежда за подобряването на ситуацията в България в дългосрочен план. Вярвам, че министърът на икономиката, министър-председателят и академичната общност ще поемат като свой основен ангажимент да движат страната напред. Надявам се избирателите да разбират, че на 11-ти юли е необходимо да изберем про-демократичен, про-западен лидер, защото големите компании следят внимателно всичко случващо се. Не искаме да съсипем всичко, повтаряйки грешките от миналото.

Има ли какво още да учи българският политически елит от своите европейските и американските колеги? У нас се говори, че прехода от комунизма още не е свършил.

Вярвам, че е необходимо да има по-усилено публично-частно партньорство. Фактът, че има толкова фирми, които са собственост на държавата показва, че няма способност за каквато и да било форма на гъвкавост при правенето на бизнес от страна на България със САЩ. Причината за това са старите комунистически правила и регулации. Необходима е модернизация на правилата и регулациите, модернизация на законите. По този начин ще имаме федерализъм и децентрализация, което на свой ред означава, че е необходимо по-голямо количество власт на местно ниво. Да се правят закони ида се създават възможности за правене на бизнес.

От всеки човек ли става политик?

Политиката идва от народа. Някои от най-добрите политици не са нито най-образованите, нито най-богатите. Мисля обаче, че има равна възможност за всички да навлязат в политическият живот. Искам да кажа, в положителен аспект, разбира се, че Европа е много по-тясно свързана с Америка, когато става дума за подобряване на политиката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Кръстиха лодка на папата (СНИМКА)

Тръмп заплаши принц Хари с депортация от САЩ, ако стане президент

Призив към Русия: САЩ и Япония напомниха да не се разполагат ядрени оръжия в Космоса

Гутереш: Човечеството не може да преживее продължение на "Опенхаймер"

Доналд Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

САЩ: Изборите в Русия бяха "изключително недемократични"

След смъртта на милиардерка: Повдигнаха се въпроси за безопасността на Tesla

Стрелба във Флорида: Жертви, ранени и паника на плажа (ВИДЕО)

Температурен рекорд в Рио де Жанейро (ВИДЕО)

Тръмп: Путин "вероятно" е замесен в смъртта на Навални

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.
Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Днес - 19 март, 2024 г, имен ден празнуват Дария, Найден, Дарина, Дарин. Честит имен ден! Името Дария е женската форма на името на персийския цар...