Даниел Смилов за "Магнитски": САЩ няма да станат страна по наши съдебни дела (ВИДЕО)

9665

Новите български попълнения по списъка "Магнитски" ни карат да си задаваме въпроси: "Защо точно преди избори се появяват все такива списъци?"и "Може ли по друго време след като толкова често имаме избори?" Какво кара САЩ да са толкова активни през последните години и какви може да са резултатите този път? С тези и други въпроси в Студио Actualno се обръщаме към политолога доц. Даниел Смилов от Центъра за либерални стратегии.

Защо все преди избори излизат новите имена от списъка "Магнитски"?

Възможностите за оповестяване на подобни списъци са две - преди избори и след избори. След избори би било още по-проблематично. Тогава критиците ще кажат: "Как може да се оспорва вота на народа? Как пък точно сега преди да се съставя правителство?" Няма най-удобен момент за оповестяване на подобен списък. По- добре е да сервираш нещо сега, а не когато е свършила предизборна кампания и т.н.

Започваме да виждаме вече предизборни нападки по темата.  Даниел Митов с намек, че САЩ може да са пропуснали нещо. Как очаквате да се развият подобни нападки?

Защо ГЕРБ за имплицирани и то много съществено, чак до лидера си, във всичко това, което става? Хазартната афера около Божков, ощетила страната с 600 - 700 милиона - като данъчна преференция на един хазартен оператор. Той твърди, че ги е получил тази преференция, давайки подкупи на Владислав Горанов, но и на по- високо ниво към Бойко Борисов. Нашата прокуратура до този втори кръг от санкции работеше по хипотезата, че Божков, заедно с комисията по хазарта, зад гърба на Владислав Горанов и Бойко Борисов, е осъществил тази афера. Без знанието на ръководството на ГЕРБ, но от самото си начало тезата е неправдоподобна, защото за такава голяма сума няма как да стане без знанието на министъра на финансите, защото той на седмична основа следи постъпленията на големите данъкоплатци.

Така че подобни твърдения, че всичко се е случвало зад гърба на финансови министър са неправдоподобни. 
Още повече, че има факти, които показват регулярни срещи между Божков и Горанов, най-малкото е знаел добре какво се случва в този сектор и този бизнес. 
Тук идва и другият логичен въпрос - възможно ли е подобна афера да се е случвала със знанието на Владислав Горанов, но без знанието на Бойко Борисов?

Дори да оставим настрана тези подкупи дали са 60 мил. кой и как ги е взимал - самото ощетяване на хазната с над половин милиард лева и то в полза на частен интерес - това е достатъчно за поемане на политическа отговорност. Наказателно-правният казус не можем да решим, но че има такава афера, че има ощетяване на хазната е ясно и някой трябва да понесе политическа отговорност и то на доста високо ниво. 

Джим О'Брайън - координаторът на американските санкции е в България, защо? Ще даде ли на прокуратура така жадуваните доказателства?

Не мисля, че САЩ ще станат страна по вътрешни съдебни процедури. Не можем да очакваме американското правителство да защитава или атакува по един или друг начин някого пред българския съд. Това което те ни казват, е че с инструментите, които имат за събиране на информация, са стигнали до тези изводи. Може би е възможно да дадат насоки, ако не конкретни доказателства. Трябва да има желание обаче от българските институции да разследват тези казуси, а не прокуратурата да спира разследането си само до Комисията по хазарта. До там стига корупционното влияние, по презумпция по-нагоре всичко е чисто и няма данни за корупция.

Вижте пълното интервю с доц. Даниел Смилов:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Застрашени ли са парите ни от политическата криза: Левон Хампарцумян в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Калин Илиев: Падението на родната политика е световен феномен (ВИДЕО)

Лилия Старева: Българската сватба е низ от вълшебства и всяко мънисто в нея е важно

Радев трудно скри усмивката си: Радослав Бимбалов за върнатия втори мандат (ВИДЕО)

Партиен служебен кабинет може да повлияе на изборните резултати: Социологът Евелина Славкова (ВИДЕО)

Може ли да останем без служебен премиер: Говори доц. Борислав Цеков (ВИДЕО)

Новият законопроект за еврото: Обяснява икономистът Михаил Кръстев (ВИДЕО)

Как руските служби проспаха касапницата в Москва: Говори Милен Керемедчиев (ВИДЕО)

Женски триумф на 28-ия София Филм Фест: Говори членът на журито Зорница София (ВИДЕО)

Кой печели от избори 2 в 1? Елена Дариева в Студио Actualno (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю