Координаторът на санкциите на САЩ: Съдебната реформа да е приоритет №1 в следващия парламент

3469
Координаторът на санкциите на САЩ: Съдебната реформа да е приоритет №1 в следващия парламент
Снимка: Getty Images

САЩ искат от България следващият парламент да разгледа приоритетно законопроект за съдебната реформа и да го гласува максимално бързо. Целта е да може страната ни сама да предотвратява корупцията и попадането на официални лица в списъка „Магнитски“ на Щатите да бъде изпреварвано от институциите ни. Това заяви пред БНР координаторът на американските санкции Джеймс О’Брайън, който е на посещение у нас.

Той пристигна в София и се срещна с президента Румен Радев, служебното правителство и с няколко политически партии. Посещението му идва няколко дни след като САЩ добавиха още пет български попълнения към санкциите по глобалния закон „Магнитски“ заради корупция. Става въпрос за бившия финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов, бившия енергиен министър Румен Овчаров, двама някогашни директори на АЕЦ „Козлодуй“ – Иван Генов и Александър Николов, както и председателя на движение „Русофили“ Николай Малинов.

Как ЕС прилага "Магнитски" и защо не се е задействал след новия списък на САЩ?

Европейският съюз не е предприел действия, свързани със санкционирането на петима българи по закона „Магнитски“ от страна н...

"Санкциите имат за цел да подсилят избора на България, който задълбочава нейната интеграция в Европа и сътрудничеството със световните компании, както и диверсификацията на енергийните източници. Важно е някои стари практики да бъдат идентифицирани и прекратени. Тези санкции следват доказателствата, с които разполагаме, и установяват десетки милиони евро, които са били взети от българския народ и дадени в някои случаи на длъжностни лица, в някои случаи на чуждестранни компании. Целта на тези санкции е България да бъде в състояние да разследва и да спира подобно поведение, за да бъде пълноправен участник в световната икономика", заяви О'Брайън пред националното радио.

"Това, което бихме искали да видим по-нататък, е фокус върху съдебната реформа. Важно е, че предприехме тези действия с колегите от Обединеното кралство в пълно съзвучие с ценностите и на ЕС. Действията за съдебна реформа, които бяха представени в последния състав на парламента, имат за цел да направят възможно България да разследва и преследва замесените лица, а след това да реформира институциите, които отговарят за тези действия. Така че това, което бихме искали да видим, е ясен ангажимент от страна на всички партии да въведат реформата и да я гласуват като приоритетен въпрос в новия парламент", добави още координаторът на всички американски санкции.

"Бихме искали да видим процес, при който партиите да се съберат и да постигнат съгласие по конкретен текст и да се ангажират да го гласуват в началото на новия парламент. И след това да го приложат изцяло. България да има независима, безпристрастна и отговорна следствена служба, служба за борба с корупцията, главен прокурор и т.н.", каза той.

ОЩЕ: Гешев не пипа имунитета на депутат от "Възраждане", той внася "алтернативно" разследване на главния прокурор

О'Брайън обяви, че няма да споделя имена на български лица, които евентуално биха попаднали под санкции по "Магнитски". Той заяви, че такива наказателни мерки се обявяват само когато има достатъчно доказателства. "Не разполагам с огромен шкаф, пълен с имена, от който да вадя едно или друго име, когато си поискаме. Работим по доказателства, но идеята е, че трябва да има реформа, за да може България да предотвратява тези дейности, да ги разследва и да ги наказва, когато се случат. И това е нещото, което най-много искаме да видим занапред", каза координаторът на санкциите на САЩ.

Румен Овчаров намеси Кирил Добрев в темата с "Магнитски" и атакува САЩ

След като вчера, по време на Конгреса на БСП, бившият енергиен министър Румен Овчаров отрече всички обвинения, поради които попадна сре...

След като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се разграничи от санкционирания бивш финансов министър Владислав Горанов (Горанов твърди, че още е член на ГЕРБ), О'Брайън каза, че иска всички партии да застанат зад реформата и депутатите да я подкрепят. "И мисля, че всички партии са чули това послание и ще видим кой ще го изпълни", добави той.

ОЩЕ: В следващия списък "Магнитски" може да има партиен лидер: Проф. Николай Радулов в "Отговорите" (ВИДЕО)

Координаторът на американските санкции не иска да сравнява новите попълнения по „Магнитски“ със санкционираните през лятото на 2021 г. Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков. Според него санкциите са насочени към конкретни лица, а не към политически партии. 

О’Брайън допълни, че хора, които „само говорят, а после не действат“, не са „особено ефективни партньори“.

На въпрос дали българските власти са поискали конкретни данни от Вашингтон за офшорните сметки и точните суми, които се цитират в съобщението на финансовото министерство на САЩ, О’Брайън каза, че е щастлив „да сподели това“. „Защото сме наясно, че народът на България заслужава да знае повече за това, което ние знаем. Затова предоставяме повече фактическа информация“, допълни той.

Привидната активност на Гешев е буксуващата система в държавата, смята Надежда Йорданова

Бившият правосъден министър Надежда Йорданова атакува действията на българската прокуратура, след като на 10 февруари финансовото ...

ОЩЕ: Иван Генов: Как САЩ знаят за разговор между двама в една сауна, за да ме вкарат в "Магнитски"?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика