X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

Деница Ненчева: Когато енергетиката ти е страст

3687
Деница Ненчева: Когато енергетиката ти е страст
Снимка: Личен архив
Деница Ненчева е от хората, които не се страхуват от предизвикателства. Напротив! Тя е на мнението, че човек трябва постоянно да се самоусъвършенства и да развива себе си като професионалист. И не само. Определено не й лесно, имайки предвид, че е юрист в областта на енергетиката, която традиционно е запазено място за мъжете. Владее 5 езика, завършила е Нов Български Университет, а в момента следва Professional MBA, Energy Management в WU Exectutive Academy. Поговорихме с нея за избора й да се развива в типично мъжка област, за тенденциите във възобновяемата енергия, а също така за следването и живота във Виена.

Опиши се с 3 думи.

Целеустремена, ентусиазирана и адаптивна.

Ти си юрисконсулт с над 10-годишен опит в енергийния сектор, в който преобладават предимно мъже. Какво всъщност ти харесва в тази сфера?

Енергетиката е много интересен сектор, с много специфики и важен за развитието на всяка страна. Всеки човек го интересува, дали когато се прибере вкъщи, лампата ще свети и каква сметка ще плати в края на месеца. Харесва ми възможността с това, което правя, да мога да повлияя енергията, с която се захранва тази лампа да е от екологично чист ресурс.

Наистина секторът е доминиран от мъже и жените трябва да са адаптивни, уверени и много добри професионалисти, за да са успешни в професията си. В последните около четири години съм работила предимно с мъже и мога да кажа, че това ме е научило да отстоявам мнението си и да бъда търпелива.

А какви са най-големите предизвикателства, с които се сблъскваш в работата си?

Може би най-голямото предизвикателство е да работиш с хора от различни професии и националности. Всеки от тях носи в себе си порядките на дадената страна или професия, което понякога е основа за конфликти и непредвидени ситуации. Аз винаги се опитвам да намирам положителното в тях и възможност за развитие. Трудното е да намериш правилния начин на комуникация, но пък това прави работата интересна и предизвикателна. Много ясно изразен пример за това е отношението на различните националности към времето. Да закъснееш за немците е недопустимо, но пък е нормално за италианците или бразилците.

Какво мислиш за бизнеса с възобновяема енергия, какви са тенденциите?

Възобновяемите източници в световен мащаб ще продължават да се развиват благодарение на схемите за подпомагане и най-вече заради поевтиняването на технологиите. Тенденцията е обаче тези схеми постепенно да отпаднат, когато възобновяемите източници станат достатъчно конкурентоспособни, което ще е в много близко бъдеще. В България секторът не се развива от години предвид честите промени в регулаторната рамка, което влияе негативно на инвестиционния климат. Към момента правителството не е поело ангажимент да подпомага сектора, но се надявам в новата енергийна стратегия, която очаквам с любопитство, да са заложени цели за достигане на 27% възобновяеми източници в крайното енергийно потребление до 2030, съгласно изискванията на Пакета Климат и Енергетика на Европейския Съюз.

В момента следваш Professional MBA, Energy Management в WU Exectutive Academy. Защо реши да се квалифицираш и то точно във Виена?

В последните години се занимавах с придобиване и финансиране на проекти от възобновяеми източници. Работих в екип с финансисти, инженери, проекти мениджъри и ми се налагаше да разбирам в една или друга степен от това, което всеки от тях прави. От там се появи интересът ми към MBA програмите, защото те ти дават възможност да научиш много за това как работи една компания, да разбереш голямата картина, за да можеш да вземеш/даваш адекватни решения/съвети за развитието на бизнеса. Тъй като харесвам енергийния сектора и искам да остана в него, търсех програма с енергийна насоченост и така попаднах на WU Exectutive Academy и съм изключително доволна от избора си. Курсовете в програмата са добре избрани и ти позволяват да научиш различните аспекти на енергийния бизнес – от това да можеш да разгледаш финансови отчети и разбереш какво е състоянието на съответната компания до анализ на пазарите и изготвяне на стратегия за развитието й.

Кои са най-големите разлики, които виждаш в българското и австрийското образование?

Аз съм завършила през 2003 и мога да направя сравнение с образованието тогава и това в WU Exectutive Academy. Първата голяма разлика е онлайн достъпът до библиотеката. Предвид това, че само аз живея във Виена от всички в програмата, това е голямо улеснение и предимство. Друга разлика е писането на есета, за разлика от устните изпити, които аз съм държала. Освен това курсовете са доста практически насочени и лекциите минават в много разгорещени дискусии, което ти дава възможност да учиш не само от преподавателите, но и от колегите.

Живееш във Виена, която за поредна година бе обявена за най-добър град за живеене. Кои са нещата, които най-много ти харесват тук?

Харесвам Виена, защото не е много голям град, близо е до България и е изключително организиран. От Виена до България има най-малко 4 полета на ден, което ми дава възможност да пътувам, когато пожелая. Градският транспорт покрива целия град и в повечето случаи да имаш кола е скъпо и на практика излишно. Множеството велоалеи и колела по наем на символична цена предразполагат жителите и гостите на Виена да използват този вид транспорт. Градът предлага и доста възможности за забавления за всеки вкус – опера, концерти, галерии, приятни кафенета и барове и т.н.

А кои са нещата, които би искала ние българите да "вземем" от австрийците?

Според мен би било добре да вземем отношението на австрийците към планирането. Тук всеки план е дългосрочен. Дори почивките се планират една година напред, което допринася за спокойния начин на живот. Ние българите в повечето случаи решаваме всичко в предпоследния момент, което винаги създава стрес.

Би ли работила отново в България?

Разбира се, че бих работила в България, стига да мога да се реализирам професионално. В момента, за съжаление, развитието на възобновяемите източници, които са моят фокус, е в застой, но аз съм оптимист, че това ще се промени. Аз вече веднъж се върнах в България, така че няма да е изненада да се върна отново.

Actualno.com

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Actualno.com.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 26 септември (събота)
Прогноза за времето - 26 септември (събота)

Днес ще преобладава облачно и дъждовно време. На много места, главно в Западна и Централна България, ще има валежи от дъжд, в припланинските...