Добромир Банев: Любовта е единственото чувство, което не можеш да имитираш

24652
Добромир Банев: Любовта е единственото чувство, което не можеш да имитираш
Снимка: Ивелина Чолакова/Издателство "Персей"

В навечерието на Деня на влюбените един от най-обичаните съвременни поети – Добромир Банев, ще представи новата си книга „Обичай ме бавно“ - поетична история на любовта, която всеки трябва да прочете, защото именно тази история ни прави хора.Изящното издание е илюстрирано с прекрасни фотографии на Ивелина Чолакова. Книгата е част от традиционната поредица с интимна лирика на изд. „Персей“, в която всяка година в навечерието на 14 февруари излиза стилно издание с най-хубавите любовни стихове на автори като Яворов, Дебелянов, Вазов, Ботев, Евтим Евтимов и Маргарита Петкова. Подарявайки изящното томче, всеки ще може да изрази чувствата си към любим човек. Входът е свободен за всички почитатели на любовната лирика.

Вижте интервю с поета. 

Новата Ви книга се казва „Обичай ме бавно“. Защо да се обичаме бавно?

За да има и за после. Заглавието, разбира се, е метафора. Да обичаме бавно, означава да се вглеждаме повече в потребностите, тревогите и радостите на другия. Живеем в забързано време и някак си не успяваме да се насладим на моментите, които споделяме с любимите си хора.

Как се роди новата Ви книга?

Св. Валентин идва с новата книга на Добромир Банев

Да изкажеш чувствата си към човека, който обичаш, с изящно томче, събрало най-хубавите стихове от българската и световната лирика &ndas...

Тя беше планирана отдавна. Моят издател Пламен Тотев също много искаше да я направим, за да я включи в поредицата на „Персей“ с любовна лирика, която има много почитатели и представя най-добрите автори в жанра – класици и съвременни поети. Освен нови, в книгата са събрани и най-хубавите ми стихотворения с интимна лирика. Времето обаче никога не е достатъчно. Снимките към нея направихме с фотографа Ивелина Чолакова по Коледните празници, а веднага след Нова година я „подредихме“ като съдържание с Маргарита Петкова. Благодарен съм на всички тях и за работата, и за подкрепата. Благодаря и на Гергана Стоянова, която застана с мен пред обектива.

Любовта е основна тема в поезията Ви. Какво дава на човек любовта?

Любовта е живот. Въпреки че тя носи повече въпроси, отколкото отговори, без нея ние само съществуваме. Тя осмисля цялото ни битие, придава ни човешки облик за разлика от останалите живи същества.

А какво взима?

Тя не взима. Взимат егоизмът, умората и поддаването на инерция, каквато любовта не може да си позволи.

Добромир Банев: Прекрасно е, че любовта не се побира в рамки

Един от най-обичаните съвременни автори – Добромир Банев, ще отпразнува 50-годишен юбилей на 30.01. Броени дни след това ще бъде ...

Стиховете Ви са много популярни, мнозина припознават в тях своите чувства и преживявания. Как си обяснявате това?

Намирам това за комплимент, но и за нещо нормално, защото всеки от нас е срещнал любовта под една или друга форма. Хората се припознават, защото обичат и са или поне са били обичани. Любовта е единственото чувство, което не можеш да имитираш. Следователно, хората се припознават в истината, което е страхотно.

Ловеч е родният Ви град. Дали е важно за един творец къде е роден – в столицата или в по-малък град?

За писателите, изобщо за хората, занимаващи се с изкуство, провинцията не стои като географско понятие. Човек може да пише навсякъде, стига да има възможност да обновява впечатленията си, като пътува, като среща хора и общува с тях. Преимуществото на големия град като София е, че столицата със сигурност дава по-големи възможности един автор да се изяви. Това със сигурност е от значение. А иначе аз обожавам родния си град, винаги се връщам с удоволствие там.

Мислите ли да напишете и нещо в проза, освен импресиите и лиричната проза, които читателите Ви обикнаха с книгата „Аз съм в другото такси“? Бихте ли написали роман?

Добромир Банев празнува с "Любов до синьо" своята 50-годишнина

Един от най-обичаните съвременни автори – Добромир Банев, ще отпразнува 50-годишен юбилей на 30.01. Броени дни след това ще бъде ...

Нямам толкова смела идея за момента, тъй като писането на роман е обемна работа, която изисква да разполагаш с достатъчно време, изисква адски много енергия. По-скоро отново бих се върнал към есеистиката, към кратките разкази, които изразяват моментните ми мисли и настроения. „Аз съм другото такси“ имаше голям успех, затова бих се върнал към прозата точно по същия начин.

Стиховете Ви имат свой живот във Фейсбук, но важни са и срещите на живо с читатели. Планирате ли някакво по-мащабно представяне на новата си книга с литературно турне?

Социалните медии са част от живота ни. Те дават възможност нещата ми да стигат до огромен брой читатели. Да не забравяме, че в България книгите принципно са скъпо удоволствие. Все още съм оптимист, че ще премахнат ДДС върху тях. Но срещите с хората очи в очи са изумителни. Харесва ми да виждам как попиват всяка дума, колко е важен за тях този миг на съприкосновение с автора. Разбира се, предстоят много нови срещи. На 6 март ще гостувам на българската общност във Виена, а на 27 март – в Берлин. След това съм готов да гостувам навсякъде, където бъда поканен. През месец юли ще се срещна и с българите в Чикаго.

Имате ли любимо стихотворения от книгата? Какво ще кажете на своите читатели?

Не бих казал, че имам любимо стихотворение. Всяко едно е част от мен. А на читателите ще кажа, че всеки е добре дошъл на премиерата на „Обичай ме бавно“. Тя ще се състои на 6 февруари от 18.30 часа в Националната библиотека. Обещавам им много хубави емоции.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю