Дъщерята на Немцов се опасява от кървава революция в Русия

13848
Дъщерята на Немцов се опасява от кървава революция в Русия
Снимка: Gettyimages.com

Жанна Немцова, дъщерята на убития руски опозиционер Борис Немцов, повдигна сериозни обвинения срещу президента на страната Владимир Путин. В интервю за немското издание Die Welt Жанна Немцова обяснява защо не може да се върне в Русия.

Докъде стигна разследването на убийството на баща ви?

За момента следите водят към Чечения. Къде ще доведат в крайна сметка е трудно да се каже. Разследването е в задънена улица, води се много бавно и засега са арестувани и разпитани единствено извършителите. В следствието ми казаха: жалко, че сте журналист, защото задавам прекалено много въпроси, например – защо в момента на убийството не са работили всички камери около Кремъл.

Днес не се ползвате с особена любов там. Затова ли напуснахте Русия?

Никога не съм искала да направя това, аз обичам страната си, но в момента за мен е опасно да живея там. Инакомислещите са подложени на преследване - т.е. хората, критикуващи Путин и правителството му. Те са поставени пред избора: или да държат езика зад зъбите си и тогава нищо няма да се случи, или да кажат това, което мислят, рискувайки да загубят всичко. Взех това решение след смъртта на баща ми. Направих това, което съвестта ми подсказа. Властта се вбеси особено от думите ми, че Путин носи лична отговорност за убийството на баща ми.

Имаше ли някакви последици за вас?

Открит е пистолетът, с който е убит Борис Немцов?

Следствената бригада, която води делото за убийството на руския опозиционен деец Борис Немцов, е открила пистолета, с който се предпола...

Кремъл поиска от собственика на РБК, където работех като журналист, да ме уволни. Собственикът и ръководството на ТВ канала не го направиха, но заплахата от уволнение оставаше. Изпреварих събитията и се уволних сама.

Имаше ли конкретен натиск?

Да. С помощта на посредници властта поиска да престана да ползвам услугите на адвоката ми, който представлява интересите ми, като пострадала в хода на разследването. Адвокатът ми иска като свидетел да бъде призован президентът на Чечения Кадиров, с което съдебните органи не са съгласни. Предполагаемите убийци и организатори добре познават Кадиров и той неведнъж е заявявал това публично. Втората причина за оказване на натиск върху мен е, че адвокатът ми иска международен контрол над следствието, тъй като то е в задънена улица. Освен това ми казаха и следното: на някой не му харесва, че в медиите толкова много се говори за разследването на убийството на Немцов.

Кой и по какъв начин ви предаде това послание?

Абсолютно открито и в писмен вид ми беше предадено от човек, когото ще нарека посредник. Освен това ми беше казано, че трябва да наема друг адвокат, вероятно такъв, който да устройства властимащите.

Тайният доклад на Немцов: Русия е пращала десантчици в Източна Украйна

Два месеца и половина след убийството на руския опозиционер Борис Немцов бе публикуван докладът му за съпричастността на руските влас...

Как реагирахте?

Отказах категорично. Подкрепям позицията на моя адвокат, който в продължение на много години представляваше интересите на моя баща и който, по негово собствено признание, е негов съмишленик. Освен това искам медиите да информират за разследването. Това е една от малкото възможности да се задейства системата. Натискът върху мен показва, че властимащите се намесват в провеждането на разследването. Те не искат убийството да бъде разкрито. Дори частично. Боря се за провеждането на разследване и затова виждат в мен опасност. Де факто те искат да престана да се боря за разкриването на убийството на моя баща, това е върхът на цинизма.

Страх ли ви е?

Мисля, че моето „не” не се хареса на властите. Беше ми съобщено, че позицията ми предизвиква „огромно съжаление”. Но не ме е страх, щеше да е трудно да живея с чувството за страх. Естествено приемам много сериозно случващото се. Сега живея зад граница, най-вече в Германия.

Ще се върнете ли в Русия?

Немцов разкрил смъртта на 70 руски военнослужещи в боевете при Дебалцево

В боевете при Дебалцево в Донецката област в периода януари-февруари 2015 г. са загинали най-малко 70 руски военнослужещи, 17 от които ...

Пропагандните средства за масова информация предизвикват ненавист и агресия. Насилието може да излезе извън контрол. Причината да замина бе това, което се случи с журналиста Владимир Кара-Мурза. Той беше отровен и това не е само мое мнение. Той беше близък приятел и съратник на баща ми, но и мой приятел. Опитът за убийството му показа нагледно колко ужасно е всичко, което става в Русия. Зад граница аз мога да направя за Русия повече, отколкото ако остана там. Ще се върна само тогава, когато Русия стане правова държава. При Путин това е невъзможно.

Кога може за стане това?

Не очаквам бързи промени. Но колко повече диктаторът остане на власт, толкова по-голяма е опасността от кървава революция, опасност от гражданска война. Затова демокрацията е толкова важна – тя осигурява мирната смяна на властта. Колко повече Путин е на власт, толкова по-силно затяга гайките и по-непредсказуема става ситуацията в Русия.

Не е ли Путин прекалено популярен, за да изпитва страх от противниците си?

Тоталитарните системи са много нестабилни, дори когато имат голяма подкрепа от страна на населението. Ръководството разбира, че съществуващата сега подкрепа е основана на краткотрайни настроения, че се крепи на глинени крака, тъй като икономиката е в криза, а страната все повече изпада в изолация.

Руската опозиция се обедява след смъртта на Немцов

Две маргинализирани партии на руската опозиция – на убития опозиционер Борис Немцов и формацията на заклетия враг на Владимир Пут...

Какви са плановете ви относно живота ви в емиграция?

Създавам фонд, който ще носи името на баща ми. Той ще отстоява идеалите, за които той се бореше. Смятаме веднъж годишно да присъждаме награда на името на Немцов, тя ще се дава на онези хора, които не се страхуват да изказват мнението си. За мен е много важно да продължа работата на баща ми. Това ще продължи живота му след смъртта.

През август ще ви бъде връчена наградата „Солидарност” във Варшава. Какво ще правите с паричната стойност от 250 хил. евро?

Всички пари ще отидат във фонда "Немцов". Тази награда, вероятно ми е присъдена, заради това, че имам достатъчно смелост да изразявам гледната си точка. Ето докъде сме стигнали – толкова малко руснаци са останали, които се осмеляват открито да изразяват мнението си, че вече получават награди за това в чужди страни.

Като своя основна задача виждате борбата срещу руската пропаганда. В какво може да се състои тя?

Убийството на Немцов не вълнува 37% от руснаците

Близо 37% от руснаците са останали равнодушни към убийството на опозиционния политик Борис Немцов в центъра на Москва, съобщава резул...

Путинската пропаганда разпалва омраза и насилие. Тя убива. Това е престъпление. На най-малко осмина, отговорни за пропагандиране на омраза, трябва да бъде забранено да излизат на Запад. Всички те са в списък, публикуван от нас.

В него има и журналисти. Това може да бъде разглеждано като посегателство срещу свободата на словото.

Това не са никакви журналисти, това са пропагандисти, които използват престъпни методи. И в Руанда мнозина оправдаваха проповедници на омраза със свободата на словото. След време тези пропагандисти застанаха пред Международния трибунал в Хага. Границата на свободата на пресата е там, където пресата започва да призовава към убийство. Смъртта на баща ми е резултат от тази пропаганда на омраза. Те превърнаха моя баща в нечовек, който може да бъде убит. Много хора и днес не изпитват никакво съчувствие относно баща ми. Те са равнодушни към смъртта му. Затова смятат, че е предател. Това е нечовешко общество.

Каква е полята на съдиите?

В Русия няма независими съдии. Те са изпълнители на заповедите на съществуващия режим. В Наказателния кодекс има част, която се отнася до пропагандистите, но се прилага най-вече срещу представителите на опозицията. Русия все повече се отдалечава от правовата държава – независимо от това, което пише в конституцията ни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю