Протест на ученици и родители не спря директора на СМГ да уволни учителка

21096
Протест на ученици и родители не спря директора на СМГ да уволни учителка
Снимка: Actualno.com

Уволнение на учител от Софийската математическа гимназия (СМГ) предизвика протест на родители и ученици пред училището днес следобед, когато отстранената Петя Тодорова получи заповедта за уволнение.

Тя е дългогодишен преподавател по математика и класен ръководител на X "A" клас. Именно затова родителите искат решението на директора на математическата гимназия Антони Стоянов да бъде преразгледано, като те внасят и подписка, подкрепена и от други учители, в защита на Тодорова до съответните институции. 

По-рано днес пред самият Стоянов посочи, че учителката е уволнена заради умишлено ощетяване на интересите на децата от СМГ и уронване на престижа на гимназията.

Казусът стартира, когато Тодорова е била назначена като част от комисия на състезанието "Европейско кенгуру". Това се случи, след като организаторите на състезанието – Сдружение „Европейско кенгуру” и Съюзът на българските математици, се разделиха. Функцията на комисията е да класира ученици в национален кръг, а залозите са големи – стипендии. По думите на директора Тодорова се е подписала под списък с класираните деца, където фигурират само ученици от частната математическа гимназия. "Ощетени са 130 деца от СМГ, като нито едно от тях не намира място в класирането", обясни директорът.

"Двама от членовете на комисията са представители на частни учебни заведения", допълни още Стоянов. По думите му по този начин Петя Тодорова съзнателно ощетява едни от най-силните ученици в България и заявява, че кариерата й в комисията и интересите й в частната гимназия са по-важни от СМГ.

Родителски протести заради освободени учители от СМГ

Протест в подкрепа на освободени в края на миналата учебна година учители събра много родители в двора на Софийската математическа гимн...

Родителите, излезли на протест обаче, са категорични - двама ученици от класа на Тодорова в СМГ са били финалисти е националния кръг на това състезание. Според тях тя е прекрасен човек и преподавател с големи качества, който помага на децата да печелят големи състезания. "Те не бива да стават заложници на такива казуси и да бъдат лишени от добър учител", заявиха протестиращите.

В заповедта за уволнение Тодорова, с която Actualno.com разполага, пише, че учителката умишлено не е включила ученици от СМГ в списъка за участие в състезанието, въпреки че те отговарят на условията за класиране. "Служителят е длъжен да защитава интересите на учениците на гимназията, независимо в какво качество участва във форми на състезания извън училището", пише още в документа. Според него нарушението е умишлено, тъй като Тодорова съзнателно не включва децата, въпреки че е запозната с резултатите им.

Самата учителка категорично отхвърля твърденията. На днешния протест тя заяви, че никога не е деляла децата на "наши и ваши". "Винаги съм защитавала учениците на СМГ, и то не само тези, на които преподавам и мисля, че този протест и хората тук са доказателство", категорична беше тя, като уточни, че само 5 дни след въпросния протокол е подписала друг, в който учениците от СМГ са били включени.

На въпрос дали уволнението може да е заради личен конфликт, учителката заяви: "Не ми се ще да вярвам, всички имаме различия в характерите. Нашата професия включва непрекъснат диалог".

Ученици от СМГ организират благотворителна изложба с авторски фотографии с астрономическа тематика

Ученици от Софийската математическа гимназия "Паисий Хилендарски" организират благотворителна изложба с авторски фотографии с астрономи...

Относно разделението в съсловието на математиците, Тодорова каза, че конфликт има, но тя винаги се е стремяла да запази неутралитет. "Аз съм първо учител, после математик, после всичко останало".

Тя беше категорична, че ще защити правата си и няма да остави нещата така. На въпрос дали ще съди директора, Тодорова заяви, че се надява на по-благоприятно развитие и разумът да надделее". "Ставате една сутрин, отивате на работа и ви казват, че сте уволнена. И какво? Спирате дотук? Аз не се чувствам виновна", допълни още тя.

Уволнението на Тодорова не бе единственият повод за протест. Директорът Стоянов не е продължил договора на младия учител по български език Божидар Георгиев.

В отговор на протеста на сайта на училището беше публикувана и позицията на Антони Стоянов. Ето какво се казва в нея:

"Фактите за назначенията и „уволненията“ в СМГ са следните:

Кеймбридж си търси студенти от Софийската математическа гимназия

Университетът в Кеймбридж проявява специален интерес към Софийската математическа гимназия и негови представители между 18 и 20 април щ...

На 17 от назначените през септември 2016 г. служители в СМГ срочните трудови договори са продължени в безсрочни.

Срокът на трудовите правоотношения е изтекъл за петима учители, назначени през септември м.г. на половин щат (четирима, от които работят при друг работодател) както и за други трима учители, назначени на срочен договор.

Един учител подаде заявление за пенсиониране. На друг учител, назначен по заместване, договорът не беше подновен заради връщането на титуляра.

Един учител е дисциплинарно уволнен със съответните мотиви, които са посочени в заповедта за уволнението.

Молбата ми към всички е да проявят уважение към истината и да не разпространяват слухове за СМГ, дочути от недостоверни източници."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com