Инж. Ангел Джоргов: Най-големият ми приоритет е младите и активни хора да останат в Самоков

6906
Инж. Ангел Джоргов: Най-големият ми приоритет е младите и активни хора да останат в Самоков
Снимка: община Самоков

Д-р инж. Ангел Джоргов е на 38 години, кмет е на Самоков от 13-ти ноември. Беше заместник-кмет с ресор „Обществено строителство“ към Столичната община. Преди това е член на Съвета на директорите на "Метрополитен“ ЕАД и зам.-началник управление „Инвестиционна дейност“ в „Метрополитен“. Завършил е висше образование в Минно-геоложкия университет “Св. Иван Рилски” в София. Той е магистър по подземно строителство и доктор по минно строителство.

Г-н Джоргов, какви бяха най-важните причини, за да се кандидатирате за кмет на Самоков?

И аз, и моята съпруга сме родом от Самоков. Близостта до София ни позволи да сме винаги близо до града, въпреки че през последните 15 години работя в Столична община и в метрото. Родителите ми и родителите на жена ми са си тук. Синът ни постоянно иска да идва при баба и дядо. Голяма част от моите приятели са ми от детинство. Наистина много обичам Самоков и когато дойде предложението да се кандидатирам, след кратко колебание, приех. Смятам, че има какво да се направи, за да стане Самоков още по-добро място за живот.

Корените ли ви дръпнаха?

По-скоро корените, да. Особено откак имаме и едно детенце засега. Винаги сме коментирали с жена ми, че Самоков е хубаво място за отглеждане на детето. Чисто професионално не виждах възможност за развитие тук, но приех поканата, изхождайки от това, че в последните 7-8 години съм заемал длъжности, които малко или много са свързани с работата, с която сега съм се заел. Разбира се, сега е малко по-комплексно, но в последните 3 години придобих опит в най-тежката администрация - тази на Столична община и прецених, че сега може би е най-правилният момент за тази стъпка. Сравнително млад съм, с необходимата енергия. Вече натрупах доста опит, който за кмет на община като Самоков би бил полезен. Надявам се така и да излезе.

Кои са основните ви приоритети?

Община Самоков е наистина добро място за живеене и туризъм, заради близостта на планината, на "Боровец" и "Мальовица". Тя е най-голямата по територия в България, най-голяма в Софийска област. Младите хора обаче избират да отидат или в големия град, или в чужбина, което всъщност е най-големият проблем. Тенденцията е от 15-20 години насам и е трайна, въпреки наличностите, които изброих. Най-вече напускат млади, активни хора. Трябва да направим всичко възможно да забавим или да спрем тази тенденция като помагаме на всеки бизнес, който създава работни места за младите и образовани хора. Има и други проблеми - с инфраструктурата, със сигурността. Община Самоков дава вода на цяла София и на още няколко съседни общини - сигурно на 2 милиона население. В същото време има проблем с липса на налягане, с безводие в някои села в летните месеци. Добра тенденция, особено от началото на Ковид-кризата, е, че доста хора от големия град решиха да си купят къщи на село. Това помогна доста запустели стари къщи да се купят, реновират и в тях да заживеят едни активни хора. Но пък допълнително засили проблема с водата и липсата на канализация. Предизвикателство пред общината е да осигури базисните условия за живот на тези хора.

Като запален спортист какви цели гоните в тази сфера?

Аз цял живот спортувам и спортът ми е дал не само здраве, но и болки в ставите. Дал ми е и отношение към живота и работата - спортен хъс, отговорност, дисциплина. Иска ми се да има условия за спорт най-вече за децата. В редица спортове Самоков имаше сериозни традиции - в ските, в баскетбола, в борбата. Последните години не се правят много инвестиции в бази, стадиони, зали, спортни площадки. Иска ми се да променим това. Освен да имаш добра работа, чрез която да си храниш семейството, важно е да има условията, в които да си отглеждаш децата - детски градини, училища, добри условия за спорт и занимания в свободното време. През следващите години ще работим в тази насока.

Как на първо четене ви се вижда финансовото състояние на общината?

Прилично. Периодът сега е много деликатен, защото на 31-ви декември приключва програмният период по европейските оперативни програми. Общината изпълнява няколко проекта, част от които може би няма да успем да завършим. Сигурно ще се наложи общината да разплаща някои от обектите през 2024 г. със собствени средства. Цел №1 откак съм в общината е там, където изтичат срокове по европейски проекти, да положим всички усилия да се възползваме от тези средства. След Нова година ще обърнем внимнаие на тези неща, за които досега говорихме с вас. Трябва да преценим какви средства ще изразходваме за приключването на тези проекти и тогава ще мога да кажа какво е фактическото състояние, но като цяло за не толкова голяма община като население бюджетът не е малък и финансовото състояние на общината е задоволително.

Кои проекти се оценяват на този етап като рискови?

Имаме няколко проекта за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Някои от сградите едва ли ще могат да се довършат във връзка с тръжни процедури. Били са от резервния списък и договорът е сключван на по-късен етап. Знаете, че община Самоков се намира на по-висока надморска височина. Зимата тук идва по-рано и си тръгва по-късно. Част от строителните работи са започнали през октомври-ноември. Когато позволява времето, ще положим усилия да свършим максимално много работа.

Възможно ли е да се работи през нощта, за да се спестят повече средства на общината?

Може да се работи денонощно, ако времето позволява. Когато са минусови температурите обаче, и през деня не може да се полага мазилка. Каквото може, правим организация да го свършим. Този проблем не е само за нашата община.

По ваша преценка как върви подготовката за зимния сезон в курорта "Боровец"?

Нормално, а откъм сняг - прекрасно. Освен че наваля доста сняг, и времето се задържа доста студено, което позволява на оператора на пистите денонощно да произвежда допълнително и изкуствен сняг. Другият момент е достъпът до курорта и поддръжката на пътищата - както общинскикте, така и от републиканската пътна мрежа. Миналата събота направихме генерална репетиция преди сезона. На повечето места нашата фирма се справи. Имахме няколко забележки. Разбира се, важна ни е поддръжката на пътищата, която АПИ прави, в това число и вътре в града, по направленията София-Боровец, Лютица-Ихтиман... Хората не са длъжни да знаят коя фирма къде почиства. Всички институции си направихме анализ, съответно изпълнителите на общината и на държавата. Има какво да се желае, но като цяло този сняг беше доста сериозен - и тежък, и с навявания. Мисля, че беше добър тест преди сезона, за да се коригира всичко преди снеговалежа, който прогнозират преди уикенда. Иначе за "Боровец" има необходимата подготовка. Проведохме организационна среща в самия курорт под егидата на областния управител миналата седмица. Хотелиерите са готови. Дай Боже, сняг да има повече, отколкото миналата година. Това, което наваля миналата седмица, ни дава надежда, че сезонът ще е доста по-добър.

За пътищата и ВиК-инвестиции какви са ви най-смелите планове през мандата?

Всички проекти, за които ще търсим финансиране, трябва да имат проектна готовност по ЗУТ и Наредба 3. Към момента тази готовност не ми харесва и в бюджета за 2024 г. ще заложим повече средства за целта. Хората няма да видят веднага ефекта от тях, но така работехме в метрото. Благодарение на екипа, който имахме, работите се случиха в толкова голям обем, защото винаги бяхме готови с проекти. И когато по оперативна програма или другаде се появи възможност за финансиране, просто Столичният метрополитен имаше възможност да ги спечели. Същото е важно за всяка община. Практиката показва, че във всеки програмен период има средства, които някой не е успял да усвои или не си е направил плановете както трябва. Тогава подготвените ги получават. Затова ми се иска през следващата година и половина да направим необходимия брой проекти по проблемите на общината и да търсим вече всякакви форми на финансиране.

В такъв случай ще може ли да разчитате на този ресурс, който е предвиден от МФ и МРРБ за всяка община в България в зависимост от категорията й?

Надявам се, че ще можем. Има все пак готови проекти, включително с издадени разрешения за строеж. Моята цел е тази проектна готовност да е в много по-голям мащаб. И откъдето и да са средствата, да ги използваме.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com