Кметът на Чирпан Ивайло Крачолов: Състоянието на общината е катастрофално

24503
Кметът на Чирпан Ивайло Крачолов: Състоянието на общината е катастрофално
Снимка: Община Чирпан

Ивайло Крачолов е кмет на община Чирпан от есента на миналата година. Зaвъpшил e Beлиĸoтъpнoвcĸия yнивepcитeт  cъc cпeциaлнocт „Иcтopия“, cпeциaлизиpaл e „Πoлитoлoгия“ и „Myзeйнo дeлo“. Зaвъpшил e ceмecтpиaлнo „Πpaвo“ в Coфийcĸия yнивepcитeт, cпeциaлизиpaл e „Meждyнapoднo пpaвo“. Бил диpeĸтop нa Иcтopичecĸия мyзeй в Чиpпaн. B пepиoдa 2003 – 2011 г. e зaeмaл длъжнocттa зaм.-ĸмeт нa oбщинa Чиpпaн. Oт 2012 дo 2019 г. е бил изпълнитeлeн диpeĸтop и члeн нa бopдa нa диpeĸтopитe, пocлeдoвaтeлнo в няĸoлĸo дpyжecтвa в eднa oт нaй-гoлeмитe ĸopпopaции в Бългapия, paбoтeщa в oблacттa нa cтpoитeлcтвoтo.

Actualno.com го потърси заради огромните дългове, които е наследил с влизането му в кметския мандат, а също така и заради предложението за споразумение, което общината е получила от свой контрагент. Става въпрос за консорциум, изпълнил преди пет години водопроводи в три села на стойност над 20 милиона, от които платени само 9,4 млн. лева. Странното е, че за същите обекти общината дължи и на Държавен фонд „Земеделие“ сумата от 14,5 млн. лева, които са вече прехвърлени на НАП. (Повече подробности по казуса прочетете ТУК)

Г-н Крачолов, на извънредно заседание на ОбС през април е взето решение, с което ви упълномощават да сключите тристранно споразумение с държавата за намаляване с 80% на задълженията от 14,5 млн. лв., които общината има към ДФЗ, прехвърлени към НАП, за рехабилитация на 4 водопровода. Условието е общината да прекрати всички дела срещу ДФЗ, изпълнихте ли го?

Да, изпълнено е това задължение, за да стартираме още преди два месеца преговорите с Министерството на земеделието и Министерството на финансите. В момента работим много активно по този казус. 

Кога очаквате споразумението да е факт и към каква сума за опрощение се върви?

По Закона за държавния бюджет министерството може да поеме 80% от главницата. Ние, между другото, тъй като ни прихващат разплащания на ДДС към един друг обект, близо 900 000 лева погасихме от тази главница. Така, че 80% от главницата прави около 7,4 млн. лв. по задължението от авансовото плащане на ДФЗ. Допълнително водим преговори за опрощаване и на лихвите, но там е много сложен правният казус, защото има определени правила. За това ни трябва малко повече, за да видим дали ще се договорим и за тях.

Минимум и максимум на какво опрощение се надявате?

Минимум на 80%, или тези 7,4 млн. лв. Оттам-нататък, в момента преговаряме за 4,3 млн. лева лихва, но това е въпрос на преговори, защото има определени вътрешни правила. В момента групите работят много усилено. Надявам се на финализиране в по-кратък срок, но е доста обемно като информация, която обменяме.

Каква част от задълженията на общината по тези четири договора са напълно ясни за общината, защото имате и задължения и към изпълнителя?

Задълженията към фонда са ясни. Общината е санкционирана на 100%, или приблизително 21 млн. лв. Тоест, фондът си иска аванса от над 10 млн. лева и не разплаща останалите 11 млн. лв. по бюджета на проекта. Това става с 4 писма от месец януари 2016 г. и от 1-ви януари тази година вземането на ДФЗ е прехвърлено към НАП.

Това са 14,5 млн. лева, нали така?

Да, толкова са с лихвата.

Към изпълнителя какво е изяснено като задължения дотук?

Първата стъпка, която ще направим, е тристранното споразумение. След това ще гледаме има ли или няма задължения към изпълнителя. Това е втората стъпка, която в момента не коментираме.

В редакцията получихме писмо, което би трябвало да е изпратено и до вас – покана за погашение на дълга ви към консорциума с дарения на част от сумата, която според изпълнителя дължите. Предложението е от 12 милиона лева да платите на консорциума 9 милиона, а 3 млн. лв. да отидат в дарение за конкретни социални дейности в Чирпан. Получихте ли и вие това предложение и как го приемате?     

Тази сума е дължима според изпълнителя, но пак казвам - там казусът е изключително сложен правно и фактически. Ще трябва да изясним дължи ли се, към кого се дължи, дали изобщо има такива задължения, към кое юридическо лице и т.н.

Искате да кажете, че за общината не е изчистено дори на коя от фирмите в консорциума дължите и какво изобщо дължите, така ли?

Казвам точно - дали на някого се дължи, какъв е правният статус на този консорциум в момента тепърва предстои да се изяснява. Към настоящия момент тази тема не е на дневен ред. Караме го стъпка по стъпка. Най-напред да приключим задълженията към НАП, което ми е изключително важно, а след това коментираме втората част на казуса. Това е втората част на най-големия казус за общината всъщност.

Как ще подходите - чрез съда ли ще ги изяснявате или чрез разговори и преговори?

Работим с много голям юридически екип - не само наш, но и външен. Работи се много активно, но на този етап докато не приключим споразумението с двете министерства, няма как да коментираме другата правна стъпка, която ще предприемем.

Банковите сметки на общината и капиталът на болницата все още ли са запорирани?

Не. В момента, в който аз встъпих в длъжност, бяхме запорирани от частен съдебен изпълнител. Ние обаче спечелихме делото в Апелативен съд. Делото за болницата беше преди месец и половина, то също завърши в наша полза на едната инстанция. Така, че си работим нормално. В момента беше много важно да тръгнем към споразумение, защото на 15-ти март НАП щяха да ни запорират сметките.

Запорите от същия консорциум ли бяха?

Да, но там има решение на КЗК, след това има решение на Старозагорския окръжен съд по друго дело, след това има решение на Апелативния съд и в момента ние и болницата оперираме със сметките си.

Общината е загубила и дело във ВАС и по Оперативна програма "Околна среда" за корекция, наложена ви от управляващия орган за пречиствателната станция. Сумата, която губите от тази поръчка, на каква стойност е?

Приблизително 570 000 лева. Те са всъщност две корекции - едната е по процедурата за избор на надзор, а другата за избора на изпълнител по инженеринговата поръчка. Едната санкция е 30 000 лв., а другата е над 500 000 лв. Това е за проекта за пречиствателна станция, за която миналата пролет са провеждани процедурите.

Правили ли сте рекапитулация колко е общо дългът на общината?

Безспорното е това, което дължим към НАП, респ. към ДФ "Земеделие". Проектът за пречиствателната станция не е приключен и не може да се каже със сигурност, защото там имаме различни пера от бюджета и едната част от тази санкция ще се опитаме да я компенсираме. Трябва да приключим проекта и да видим дали 570 000 лв. ще ни останат светнали в червено. Най-вероятно те ще си останат като минус в проекта. Имайте предвид и това, което споменах за погасяване към НАП на задължения - ДДС, които трябва да възстановяваме към пречиствателната станция, ще е за близо около 1 млн. лв. Тоест, към момента имаме около дълг около 20,5 млн. лв. И след като разясним и втората част от казуса за водния цикъл на селата, можем да кажем точно как стоят нещата. В момента сме с 15,5 млн. лв. на 100% ясни задължения.

При положение, че годишният бюджет на общината е 19,7 млн. лева, възможна ли е мисията „финансово стабилна община“?

Това е даденост, която аз заварвам. Както се казва, в момента плащам чужди сметки, не които аз съм натрупал като кмет. Нямам поле нито за оплакване, нито за заден ход на програмата, с която съм се кандидатирал. Работим много активно с двете министерства. Ако успеем да постигнем споразумение и за лихвите, означава, че държавата ще ни поеме някъде над 11 млн. лв. от тези 16 млн. безспорни до този момент. Ще бъде една огромна крачка, защото всичко останало, което дължим, ще ползваме кредит, за да погасим останалите задължения към НАП, да възстановим ДДС-то към фирмата изпълнител на пречиствателната станция. Оттам-нататък гледаме към другия голям казус, който ще изисква време за изясняване и решаване. Продължаваме да функционираме обаче, не отстъпваме на милиметър от програмата си и от сроковете, които сме си поставили. Изключително трудно ни е, това е факт. Чака ни още по-трудно полугодие и затова спазваме строга финансова дисциплина.

И приходите вероятно са спаднали заради извънредното положение?

Да. Всички общини го усещаме така, както държавата, защото приоритетите на хората станаха други. Въпреки че стартирахме с много добра събираемост в началото на годината, картинката вече не е добра.

В аванс какво знаехте за финансовото състояние на общината?

Това, което беше публично достъпно. Знаех, че общината е 100% санкционирана, защото беше публикувано във фонда. В детайли - къде, какво е било сбъркано, какви дела са водени с фонда и с изпълнителя не ми беше ясно. За корекцията на проекта за пречиствателната станция не знаех. Знаех, че състоянието е много тежко, но в крайна сметка който и да е на това място трябва да се бори да решава тези проблеми.

Как бихте описали финансовото състояние на община Чирпан, което заварихте след встъпването си в длъжност?

Вие самата го казахте - при един бюджет от 19,7 млн. лв., от които примерно 15 млн. лева са делегирани държавни дейности - тоест общината е само една пощенска кутия на тези средства, при един изцяло пропилян втори програмен период, в който община Чирпан не е усвоила една стотинка, мога да кажа, че състоянието на общината е катастрофално. Това е една огромна задлъжнялост. Като погледнете в НАП, община Чирпан излиза като един от най-най-големите длъжници на държавата. Това автоматично води след себе си много други негативни последствия, защото за всеки проект - примерно за временна заетост, за младежка заетост, първият документ, който след одобрение трябва да представя, е липса на задължения към държавата. Аз в момента изпускам проекти, които съм успял да спечеля и съм защитил. Има вероятност да не мога да ги реализирам, защото общината излиза като некоректен длъжник към държавния бюджет. Това е индиректния негатив от този огромен дълг.

Не се ли обезкуражавате, след като не може да реализирате дори проекти, които печелите?

Нямам избор. Няма за оплакване или обезкуражаване, защото това са даденостите. Ние трябва да ги решаваме с много сериозна финансова дисциплина, с много сериозна подкрепа от държавата и различните министерства. В противен случай перспективата пред общината е много негативна и тежка. В крайна сметка ние сме 42-та община по големина в България и сме длъжни с общи усилия да разрешим този казус. Аз съм изключително благодарен на институциите, защото, макар и бавно, стъпка по стъпка ще се справим. Но това ще е свързано със заеми, които общината трябва да тегли. Ще разчитам основно и на допълнителни целеви средства и се надявам до средата на следващата година да стартираме новия програмен период, по който да вкараме пресен допълнителен финансов ресурс в общината.

Защо е изпуснат вторият  програмен период?

Може би на този въпрос трябва да отговори предишното ръководство, не е към мен, но няма нито един разработен, нито един защитен проект във втория програмен период. Дори пречиствателната станция, която в момента се реализира, е спечелена през 2010 г. Това беше един огромен воден цикъл за 40 млн. лева. Поради забавяне на стартирането му с 3-4 години са извадени водопроводите и цялата канализация на града, защото после се създадоха тези ВиК сдружения, към които се насочиха средства и вече съвсем друг е принципът на разпределение и приоритизиране. За Чирпан е останала само пречиствателната станция и един довеждащ колектор. Никоя инвестиция не е стартирала по реда си. Да не говорим, че аз заварих тримесечно закъснение в срока на изпълнение заради абсолютната липса на окомплектован екип в общината да ръководи проекти. Изключително съм благодарен на онези, благодарение на които успяхме да наваксаме и в края на месеца пречиствателната станция ще е готова, за да мине в режим на проби.

Интервю на Анита Чолакова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Скритите и явните руски послания след "победата" на Путин: Анализ на Елена Поптодорова (ВИДЕО)

Може би ДПС е повлияло на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Социологът Яница Петкова в "Студио Actualno" (ВИДЕО)

“Отговорите“: С архимандрит Никанор, доц. Наталия Киселова и Цветомир Петров (ВИДЕО)

Има ли риск за България заради мигрантите: Говори Тихомир Безлов (ВИДЕО)

Сигурността и бюджетът на София - какво предстои: Цветомир Петров в "Отговорите" (ВИДЕО)

Ще получат ли ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още време за преговори: Доц. Наталия Киселова в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Масите срещу елита - защо приличаме на племена, а не на общност: Социалният философ Николай Ценков (ВИДЕО)

Как Кремъл корумпира цяла Европа и "Турски поток" се оказа руски? Говори Руслан Стефанов (ВИДЕО)

Новите правила за саниране: Енергиен експерт обяснява как точно ще спестяваме (ВИДЕО)

Възможно ли е друго управленско мнозинство? Говори политологът д-р Ирена Тодорова (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю