Кметът на Дулово: До 2011 г. бяха асфалтирани 20 улици, сега са 200

3402
Кметът на Дулово: До 2011 г. бяха асфалтирани 20 улици, сега са 200
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Д-р Юксел Ахмед е кмет на община Дулово за втори мандат. Завършил е Висш медицински институт във Варна. Има специалност „Вътрешни болести“ и „Кардиология“. Работил е във вътрешно отделение на болницата в Дулово като ординатор и началник. От 2005 до избирането му за кмет е бил общопрактикуващ лекар.

Г-н Ахмед, направихте първа копка на детска градина в Дулово. Как възникна тази необходимост?

Необходимостта е от последните 2-3 години, понеже капацитетът на детските градини в общината не е достатъчен да обхване децата в града, както и деца от селата, чиито родители искат да ги запишат в градските детски градини. Работиха дори и над допустимия капацитет. В същото време имаме необхванати деца от града.

Как става това, нали в повечето малки градове процесът е в обратна посока - не могат да се запълнят местата поради липса на деца?

През последните години има и прираст на населението. Раждаемостта се увеличи. Явно нещата вървят към подобрение на условията в региона и затова се раждат повече деца. Знаете, че за повишаване на раждаемостта влияят много фактори, като от най-голямо значение е финансовото обезпечение на семейството.

Това значи ли, че в Дулово хората имат работа и са с добро финансово обезпечение?

През последните 3-4 години с 10% намаля безработицата в общината. Немалка част от хората работят в чужбина. Основният бизнес в нашия район е земеделието. Имаме няколко фирми, в които работят по около 200 човека. Отглеждат се житни култури, изкупува се слънчогледово и тиквено семе, пшеница и т. н.

Обявихте поръчка за рехабилитация на улици за 5 млн. лв. Какви резултати очаквате от този проект?

Като цяло по отношение на уличната и пътната мрежа постигнахме немалко през последните години. Може би имаме над 200 улици в града и селата, които са асфалтирани. Естествено, има какво още да се желае. Ще Ви кажа само, че до 2011 г. асфалтираните улици в общината бяха общо 20. В първите две години от първия ми мандат само погасявахме задължения. Общината дължеше немалко суми на фирми за асфалтиране. Нямахме ресурс за нови проекти. Така че при нас работата за подобряване на инфраструктурата започна през 2013 г.

Какви суми дължахте?

Около 720 000 лв. на една фирма, и около 350 000 лв. на друга. Това е само за асфалтиране. В началото на 2012 г. получихме покана за доброволно изпълнение. Занимавахме тогавашното правителство - първият кабинет на премиера Борисов. И правителството с ПМС ни отпусна 1 млн. лв., с които се разплатихме с двете фирми. Ще спомена, че дължахме около 700 000 лева за един провален проект за общинска пътна мрежа. Наложи се да ги платим от бюджета на общината в първата година. Факт е, че в момента картината е доста променена в сравнение с 2011 г. Улиците специално в града наподобяваха лунен пейзаж, а в момента имаме още 4-5 улици, които се нуждаят от асфалтиране и в града приключваме. До края на мандата ще сме готови. В същото време асфалтираме и в селата. Наблягаме на големите населени места, съобразявайки се с броя на хората, които могат да се възползват от дадената придобивка. Имаме две отсечки, които свързват Дулово с Исперих и Шумен, за които ще са ни нужни около 600 000 лева. За тях обаче има алтернатива - малко се заобикаля, за да се стигне до съседните общини. Затова наблягаме на вътрешно-селищната мрежа. Конкретно на въпроса задълженията на общината тогава бяха на стойност близо 5 млн. лв.

Успяхте ли да ги намалите?

В момента са останали 1 100 000 лв. Дулово не е сред цитираните от финансовия министър Владислав Горанов общини във финансово оздравяване.

Открита е вече площадка за изграждането на нов завод за преработка на каолин и кварцов пясък, как върви строителството?

Фактически започна подготовка на строителната площадка. Според инвеститора в началото на 2019 г. ще започне строежът на самия завод. В момента събарят силозите, които се намират в този терен. По първоначални данни инвестицията в този завод е за около 60 млн. лв.

Как ще се отрази това на живота в Дулово?

Нещата опират не само до концесионните такси, които ще постъпят в бюджета на общината. В завода ще бъдат ангажирани около 140 човека. Аз предавам думите на инвеститора. Това са хората, които ще бъдат пряко ангажирани, а свързани с дейността на завода се очаква да са още около 500 човека.

Тоест, работа ще има за всички, които искат?

Кметът на Елин Пелин: Като съседи на Балканите трябва контактуваме от малки

Кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов е учен. Допреди да спечели изборите за градоначалник той е доцент в Техническия университет &ndash...

Да не се стигне даже до парадокса да се търсят кадри от други общини. Не бих се учудил, ако стане така.

"Каолин" много често помага и на болницата в града. Тя в какво състояние е?

Състоянието на болницата е добро в сравнение с други болници от нашия ранг. Все още ни тежат тези дългове към фирмите доставчици, които заварихме в края на 2011 г., както и задълженията към НАП. Но ежегодно общината дофинансира болницата с около 300 000 лева. Част от задълженията си поема лечебното заведение със заработката, която получава от Здравната каса.

По последни данни на каква стойност са дълговете й?

Около 3 000 000 лв. са като основно задълженията са към НАП - около 2,5 млн. лв. С тях е подписано споразумение и ежемесечно 10% от всички постъпления, които влизат в болницата, отиват за погасяване на задълженията към НАП. 10% от субсидията, която се отпуска от общината ежегодно, също се заделят за НАП.

Атанас Атанасов: Борисов повече никога няма да управлява с нашите гласове

По-рано този месец ДСБ, "Да, България" и Зелените обявиха обединението си в политически съюз "Демократична България". По тази причина с...

В кой период са натрупани тези дългове?

До 2011 г. От тогава насам болницата си плаща всички текущи задължения.

Причина за това занижен контрол от страна на общината ли е?

Общината е собственик на това дружество. За мен основна отговорност за натрупване на тези задължения носи Общинският съвет и общината като принципал. Аз много пъти съм си задавал въпроса как фирмите доставчици и НАП не са си търсили парите по-рано. И в един момент се стига до едно критично ниво, което за съжаление съвпадна с началото на моя първи мандат, и те тръгнаха да си ги търсят. На практика наследих едно търговско дружество с огромни задължения, но в момента обстановката в болницата е спокойна. Плаща си регулярно всички задължения, както и споразуменията с НАП и фирми доставчици. Работят всички отделения. Имат пациенти.

8 години затвор за учителя педофил от Дулово

Присъда от 8 години затвор при първоначален строг режим и 2000 лв. глоба получи 54-годишният Илиян Василев от Дулово. Днешното решение ...

Тогава колко бяха дълговете й?

Сварихме 3,5 млн. лв. задължения . Въпреки че ежегодно отделяме около 300 000 лева за болницата, самата тя отделя 10% от своите постъпления за погасяване на дълговете, за съжаление лихвите на НАП и договорите с фирмите доставчици са доста сериозни. Може би тази година ще успеят да се разплатят с всички фирми и ще остане само една, на която се дължат около 250 000 лева, а бяха 500 000 лева. Миналата седмица се срещнах с управителя на болницата. От него разбрах, че задълженията към тази фирма са паднали наполовина. Трудно се погасяват заради лихвите. Да не забравяме, че имат и текущи разходи – ток, вода, заплати, осигуровки. Имат общ персонал около 140 човека. Отопляват се с ел.енергия, защото отоплителната инсталация е демонтирана. Разходите през зимните сезони скачат драстично.

Не са ли кандидатствали с проект за смяна на горивната система?

За съжаление едно от условията при проектите е кандидатът да няма задължения към НАП. Единственият вариант е от общинския бюджет да се субсидира смяната на отоплителната инсталация. И воля за това в общината и в Общинския съвет има, но финансови възможности няма. Около 200 000 лв. ще са нужни само за болничната част, а сградата се състои от три части - болнична, административна и поликлинична.

Интервю на Анита Чолакова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Скритите и явните руски послания след "победата" на Путин: Анализ на Елена Поптодорова (ВИДЕО)

Може би ДПС е повлияло на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Социологът Яница Петкова в "Студио Actualno" (ВИДЕО)

“Отговорите“: С архимандрит Никанор, доц. Наталия Киселова и Цветомир Петров (ВИДЕО)

Има ли риск за България заради мигрантите: Говори Тихомир Безлов (ВИДЕО)

Сигурността и бюджетът на София - какво предстои: Цветомир Петров в "Отговорите" (ВИДЕО)

Ще получат ли ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още време за преговори: Доц. Наталия Киселова в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Масите срещу елита - защо приличаме на племена, а не на общност: Социалният философ Николай Ценков (ВИДЕО)

Как Кремъл корумпира цяла Европа и "Турски поток" се оказа руски? Говори Руслан Стефанов (ВИДЕО)

Новите правила за саниране: Енергиен експерт обяснява как точно ще спестяваме (ВИДЕО)

Възможно ли е друго управленско мнозинство? Говори политологът д-р Ирена Тодорова (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю