Кметът на Мадан: Спират се много важни проекти в ущърб на хората

3862
Кметът на Мадан: Спират се много важни проекти в ущърб на хората
Снимка: Община Мадан

Две жалби са подадени днес срещу инженерингова поръчка на община Мадан за инсталация към депото на стойност 4,6 млн. лв. Ако не беше жалко, щеше да е смешно, че една от фирмите „Дуол“ ЕООД е на унгареца Ищван Дудаш. Дружеството му е с дейност търговия на едро със стоки за домакинството. Създадена е през 2009 г. и няма публикуван нито един годишен финансов отчет. Излишно е да се споменава, че тя няма капацитет да изпълни обект с такъв мащаб и специфика, няма и законово право.

Другата жалба пък е от фирма „Телия консулт“ ЕООД – София, на Виолета Чиликова. Тя пък е вписана със счетоводна и одиторска дейност.

10-годишно момиче от Мадан спечели първо място на международен детски етнофестивал

10-годишна певица от Мадан спечели първо място на международния детски етнофестивал "Децата на Балканите - с духовност в Европа" в Хаск...

На практика обаче, блокирайки поръчката, се поставя в риск изпълнението й, защото ако дейностите по нея не се изпълнят в срок, средствата по ОП „Околна среда“ ще бъдат загубени.

Аctualno.com разговаря с кмета на община Мадан Фахри Молайсенов.

Г-н Молайсенов, днес две фирми - на унгарски търговец и българска счетоводителка, са Ви блокирали поръчка за инсталация към депото за предварително третиране на отпадъци. Как ще коментирате този акт?

Какво да коментирам - докато не променят закона, ще е така. Имам проект за 5,5 млн. лв. за пътища. Обявих го преди три месеца и се случи същото - фирма с капитал 2 лева ни обжалва процедурата. За три месеца ни я блокира. По този начин общините не можем да работим.

Визирате фирма "Пътна маркировка"?

С тениски на бала абитуриентите от Мадан дадоха 2000 лв. на болен младеж

С тениски вместо със скъпи тоалети отиват на бал днес абитуриентите от СУ „Отец Паисий“ в Мадан. "Всички заедно решихме, ч...

Да, това беше едната. Днес ни излизат още две жалби за сметището, който е много важен проект за трите общини - Мадан, Неделино и Златоград. Освен това става дума за средства, които ако не се оползотворят до края на 2019 година, абсолютно всичко пропада. И наистина това е по-лошото - че не достига до хората това, което е от тяхна полза. Ако не се направи тази инсталация, ще се увеличат отчисленията ни за тон отпадък и трябва да увеличаваме такса смет. От това има само губещи, няма печеливши.

Вие как си обяснявате този интерес да се пречи на Мадан?

Не мога да си го обясня. Даже ми е смешно като гледам на бюрото ми жалбите на двете фирми, които са ни обжалвали процедурата. Едната зарежда канцеларски материали, другата е записана, че търгува със стоки за дома. За съжаление, това не е само проблем за Мадан, а и за цялата държава. По този начин се спират много важни проекти, което е в ущърб на хората.

А поръчката за пътищата разблокирана ли ви е вече?

Да, след три месеца се оказа, че не са си платили таксата. После във Върховния административен съд също се оказа, че не са обжалвали, защото и там не са внесли такса. И след тримесечно закъснение вече вървим напред. В момента работи комисията по избор на изпълнител. Шест фирми участват.

През юни почват укрепване на свлачището между Смолян и Мадан

През юни месец ще бъде определена фирмата, която да укрепи мега свлачището по основния път между Смолян и Мадан, който е второкласен. Т...

Каква е щетата от закъснението?

Че не можем да работим в най-хубавото време - лятото. През зимата пътища не се правят, не се асфалтира.

Какви проекти изпълнявате в момента, които не са ви блокирани?

Правим реконструкция на централния градски площад за 1,2 млн. лв. В два големи квартала - "Възраждане" и "Шаренка", правим водопровод и канализация за 750 000 лева. В момента се работи по ремонт на Културния дом за 360 000 лева. Като се изпълни ВиК-обектът в двата квартала, започваме да изграждаме нови тротоари, бордюри, улици. Ще се обновят напълно. За тях инвестицията ще е на стойност около 1,5 млн. лв. по Програмата за развитие на селските райони. Улиците в тези квартали не са ремонтирани изобщо откак са построени и са много проблемни. Надявам се до края на годината всичко да е съвсем различно.

Много проекти за общински пътища към селата изпълнихте, какво Ви остана?

Ден на Мароко се състоя в Мадан

Ден на Мароко се състоя в Мадан, а в събитието се включи посланикът на кралството, Негово превъзходителство Закия Ел Мидауи, предаде ко...

Не могат да бъдат преасфалтирани всички пътища до нашите села, защото са 44 на брой. Най-важните обекти за големите села, които останаха, са Върбински мост - Върбина - Студена – Боровина и Мадан - Равно нивище - Тънкото. За тях Ви казах, че ми беше спряна процедурата, сега вече е в ход. С асфалтирането на тези 20 километра смятам, че на 80-90% от пътищата ни вече ще са обновени. Ще останат вътрешни улици, за които ще мислим по-нататък. Но основните артерии ще бъдат готови.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Скритите и явните руски послания след "победата" на Путин: Анализ на Елена Поптодорова (ВИДЕО)

Може би ДПС е повлияло на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Социологът Яница Петкова в "Студио Actualno" (ВИДЕО)

“Отговорите“: С архимандрит Никанор, доц. Наталия Киселова и Цветомир Петров (ВИДЕО)

Има ли риск за България заради мигрантите: Говори Тихомир Безлов (ВИДЕО)

Сигурността и бюджетът на София - какво предстои: Цветомир Петров в "Отговорите" (ВИДЕО)

Ще получат ли ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още време за преговори: Доц. Наталия Киселова в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Масите срещу елита - защо приличаме на племена, а не на общност: Социалният философ Николай Ценков (ВИДЕО)

Как Кремъл корумпира цяла Европа и "Турски поток" се оказа руски? Говори Руслан Стефанов (ВИДЕО)

Новите правила за саниране: Енергиен експерт обяснява как точно ще спестяваме (ВИДЕО)

Възможно ли е друго управленско мнозинство? Говори политологът д-р Ирена Тодорова (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...