Кметът на Смолян: Следват нулеви години за еврофинансиране 

10109
Кметът на Смолян: Следват нулеви години за еврофинансиране 
Снимка: Анита Чолакова

Николай Мелемов е кмет на община Смолян за трети мандат. Той е завършил ветеринарна медицина в гр. Харков (Украйна) и ВИПОНД - Национална сигурност. През 1999 година основава компания за произвеждане на козметични продукти. Бил е е общински съветник и народен представител. Actualno.com го потърси за интервю, в което да разкаже за проектите на общината и какви са предизвикателствата пред нея.   

Г-н Мелемов, на два пъти имахте предложение за продажба на стоматологията. Не стана ясно обаче защо се стигна до казус при положение, че до неотдавна искаха да си купят кабинетите?

В сградата има 90 обекта. Стоматолозите са към 30. Някои искат да си ги купят. Ние затова положихме труд да отделим всеки кабинет с отделен идентификатор, да е отделен обект. Тоест, тезата, че искаме някой да купи цялата сграда, не издържа. Който иска, може да си купи кабинета, който не - остава под наем. Всичко е въпрос на търгове. Наистина сградата е хубава, но е голяма, неподдържана. С канализацията има проблеми, с покрива. Горе-долу наемът покрива разходите и малко остава. Но това са текущи разходи, не капиталови. Не съм ли прав, че частникът е много по-добър стопанин от общината, а собственикът – от наемателя!?

А щеше ли при продажбата обектите да имат предназначение за здравни нужди?

Може би искате да кажете предимство. При конкурс може да се впише с предназначение за здравни нужди. Ние предложихме и това. Пак казвам - никой не е длъжен да си купи кабинета, защото едва ли не ние ги задължаваме. Твърдеше се, че има социален момент,  а услугите на зъболекарите в стоматологията не са по-евтини от другите. Мисля, че се преекспонира темата. Няма драма.

Но защо се получи драма?

Попитайте тези, които смятат, че има драма. Нищо не правим на всяка цена. Когато някой иска, защо да не му дадем възможност!? Така е и с общинските жилища - като живее там години наред и иска да го купи, нека! Той ще е по-добър стопанин, когато е собственик.   

Да разбирам ли, че продажбата ще става по инициатива на наемателя, както е при общинските жилища?

Точно така. Примерно зъболекарят Х подава искане в общината да си закупи обособения имот. И ние го внасяме като отделно предложение в Общинския съвет. Така е справедливо и не виждам грам драма и съмнение за нещо нередно. Ако искаме да продадем цялата сграда, нямаше да отделим повече от година да я подготвяме и обособяваме имоти вътре - всеки обект плюс общи части.

Кои обекти изпълни общината миналата година и по кои ще работи в предстоящия строителен сезон?

Завършихме центъра за хора с различни форми на деменция. Услугата се оказа много добра. Има кола, минава, взима ги от домовете, цял ден ги занимават и ги връщат вечер. Направихме кръговото между Гранично и болницата. Продължава работата по планетариума. Пред избор сме на оборудването. За тази година най-актуален е проектът за смяна на горивната база. В момента е на финал възлагането. За котлите има само един кандидат. За климатиците има различни оферти - от Китай, от Полша. Там се затрудни комисията, но се надявам до 10-тина дни да приключи работата, да имаме избор. Тези проекти са ни важни. Планетариумът е знакова сграда за града, а с поскъпването на ел.енергията е добре хората да имат съвременни екологични отоплителни уреди. Времето се оправя, заработва асфалтовата база на "ИСА 2000", с която имаме договор, ще направим кръгово между църквата и Дълбокото дере. Почваме и ремонти на пътищата.

Разполагате ли с ресурс за тях – отворени доста сериозни дупки по града?

Имаме министерски постановления, които са с точно за това. Почваме ремонт на улица "Перелик". Чакахме "ВиК" да си свършат работата. Проблемът е във водния цикъл, естествено. Наскоро имах делегация от улица "Кокиче". И други има разкопани. Правим срещи с "ВиК", с областна управа, с фирма изпълнител. Надяваме се да се вземат в ръце, да си асфалтират улиците, за да може и ние да си свършим работата.

Защо се получи такова забавяне?

В договора им няма конкретен график коя улица кога ще я копаят, кога ще полагат тръби, кога ще асфалтират. Той е от-до, начало и край. Това ни е следващата задача - където мине водния цикъл, ние да довършим, да облагородим, да оправим.

Пълно асфалтиране за колко улици е предвидено и за колко е частично?

За около 15 улици е предвидено пълно асфалтиране, за 20 - частично. Поне така беше в началото. Когато е под 50% траншеята, те асфалтират частично. Когато разкопаното е над 50% от пътното платно, асфалтирането е пълно. Нещата много се промениха. Предвидено е под 50, но става над 50% в хода на работата. Постоянно питат управляващия орган да им разреши пълно асфалтиране. Имах списък с улиците, но картината вече не е същата. Към улица "Кокиче" поех ангажимент, че когато асфалтират траншеята, ние ще оправим останалото.

Всичко за това лято ли е предвидено?

Това лято трябва да приключи проектът по Червен Фидик (форма за договор за строителство – б.а.). От тази седмица има строително разрешение за другия проект, по Жълт Фидик (за проектиране и строителство – б.а.). Надявам се, като е друга фирма, да са по-различни нещата. Този път ще имаме линеен график с улици, със срокове. Другата седмица очакваме среща с изпълнителите. Изискването ни е за конкретни графици, за да не се допуска повече години с разкопани улици.

Каскадите ще заработят ли?

Да, от май месец.

Големият проблем при тях преди ремонта беше, че харчат твърде много ток, как ще функционират?

Не само ток, изтичаше и твърде много вода. Над хиляда кубика вода се губеха. Променена е цялата система. Първо е ремонтиран като строеж, отделно цялата система е чисто нова - кабели, помпи. Модерно съоръжение е, но детайлите нека бъдат изненада. Май месец за празниците ще имаме нова каскада. 

Колко често ще се включва - от празник на празник ли пак?

Надявам се по всякакви поводи - в празничните дни, в събота и неделя. Като видим колко ще е разходът на ток, ще преценим. Лятото може да е постоянно пусната.  

Какво точно се случва с тази сграда, която започнахте под Икономическия техникум?

С инфлацията, със скачането на цените, сметката вече не излизаше. Фирмата каза, че не могат да я довършат при това положение и развалихме договора. Сега сме в разговори с управляващия орган да ни разрешат да актуализираме цените, за да я довършим. Има опция да разрешат да ремонтираме друга общинска сграда. В условията на програмата беше сградата да е чисто нова. Чакаме отговор какво да правим.

Как оценявате зимното поддържане като възложител?

Смятам, че се справиха. Имахме желание поне в централните улици да няма пясък, но от КАТ искат да се хвърля пясък при по-тежки ситуации, по стръмните улици. В бъдеще трябва да минем изцяло към химия.

Друг договор ли ще възлагате?

Не. Просто трябва да поставим условие на фирмата да не ползва пясък в централната част.

Глобявана ли е фирмата?

Да. Имало е няколко случая, удържали сме им суми за недобро изпълнение. При единия снеговалеж се справиха прекрасно, при другия - не.

Да се върнем към смяната на отоплението - защо възлагате уредите на пелети и газ без радиатори?

Програмата е за подмяна на отоплителното тяло. При разговори още в самото начало с главния архитект и с програмата, решихме, че да се правят инвестиционни проекти, за да е законна отоплителната инсталация, би било твърде много за общината, още повече в чужда собственост. Говорим за стотици домакинства. Затова се сменят само отоплителни уреди.

Защо по двете позиции няма кандидати - за газовите и екологичните печки на дърва Екодизайн?

Те са малко - 62 газови котли, 20 екокамини. Предполагам, че заради малките обеми не е проявен интерес. Тук е мястото да кажа, че вече няма да се финансират печки Екодизайн. Даже започна разискване в ЕС и за пелетите, но те остават.

Като областен координатор на ГЕРБ и първа политическа сила в област Смолян така и не коментирахте кадровите смени в ЮЦДП, ВиК, горските стопанства, полицията, Държавен фонд „Земеделие“, Областна дирекция „Земеделие и гори“, Регионално управление на образованието?

Моето мнение, че трябва да спре практиката да се сменят хора на това ниво. Ако тези регионални директори имат нарушения, нека! Иначе не смятам, че е правилно. Да смениш професионалист само заради това, че не е твой човек, не го приемам в 21-ви век. В общинската администрация работят хора от всякакви партии. Вършат си работата, никой не ги закача. Повечето при нас са от предишното управление.

Мислите ли, че при тази ситуация, в която е държавата, ще се ремонтират републикански пътища в областта?

Вече е почти май месец. Не виждам никаква готовност. По-скоро всичко е обещания. А, дано, ама надали! Пътищата искат постоянна поддръжка. Виждате на Пампорово пътят какъв е, околовръстното. Още пясъкът не е почистен, а се надяваме да го ремонтират.

За Пампорово получихте субсидия за частта от улиците, които попадат в община Смолян, какво стана?

Всички - на Малина, към Снежанка, към Манастирите, към станцията на НЕК, сме ги ремонтирали. Оправихме стълбището към Студенец.  

Какво според вас се промени за нашия регион с „Продължаваме промяната“ и коалицията около нея?

Отвориха пункта при Златоград. Това се промени. Нищо съществено. Имахме бедствие през декември месец. Премиерът обеща, че ще дойде на място и ще помогне. Нито дойде, нито помогна. За съжаление, последните години има чести бедствия от различно естество. Коректни сме с фирмите и винаги реагират при нужда. Затова се надявам държавата да си свърши работата, да разплати парите, които са похарчени аварийно - около 200 000 лева.

Има ли все пак позитив от промяната, вие какво очаквахте?

Дадоха голяма надежда на хората. Хората повярваха. Честно казано, друг позитив не виждам засега. Дано има занапред! И аз искрено се надявам да се случват хубави неща. За общината смятам, че ще бъде тежка година, сметките за ток са непоносими. Освен от капиталовите, няма откъде другаде да отрежем, за да ги плащаме. Намалихме уличното осветление. Проблем са договорите, най-вече за строителство. Стигнато е донякъде и ако не се индексират цените, няма да се довършат обекти. За доставка на хранителни продукти сега се провежда процедура. Ако бяха старите, щяха да искат прекратяване, но те по-лесно се прекратяват. За строителство обаче, както е при социалните жилища, търсим решение.

Как ще се отрази на всички общини ситуацията, при която единият програмен период приключва, а другият не почва?

Липсват опции за кандидатстване. Имаме проект по норвежката програма за уличното осветление. Ще го довършим, но нови възможности не виждам към момента. Говорим си с колеги, с повечето сме на мнение, че следват нулеви години за еврофинансиране.

Не смятате ли да се възползвате от новия фонд към Агенция "Пътна инфраструктура", при който с държавни пари ще се финансират ремонти на общински пътища?

Никога досега не сме пропускали възможност. Стига да се отвори, да ни се дадат правилата. Имаме 486 км пътища с 86 населени места и не получаваме европейски пари за селата. Нуждаем се от средства за пътища колкото е възможно повече. Иначе добре звучи, че общините в Родопите, Странджа и Северозападна България ще са с предимство.

Тоест, не сте оптимист като в съседната сграда, че нещо хубаво се случва?

За съжаление нямам повод да съм оптимист, а винаги съм бил. И това не е до желание, а до усещане. Нищо не ми дава повод за това - нито като отношение на държавата към общината, нито като поведение.

Не е ли по-висок бюджетът на общината?

Вижте, дори да има леко увеличение, то предварително е изядено от инфлацията. Общините нямат излишъци. Поставени сме в рамки. Заплатите в общината са ниски. Вдигнахме ги с 5-10%, но с тях не покриваме дори миналогодишната инфлация, а новата!? Номинално се вдигат, но реално хората не могат да си купят повече отпреди.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

ЦИК не изпълнява Изборния кодекс в частта машинен вот: Говори член на Обществения съвет (ВИДЕО)

Ако допуснем свръхдефицит, няма да влезем в еврозоната и през 2026 г.: Любомир Дацов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

На Калин Стоянов няма да му извадят компроматни снимки, ако слуша: Цветан Цветанов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Смяната на външния министър беше направена по най-идиотския начин: Румяна Коларова за рокадите в кабинета (ВИДЕО)

Пенсии и великденски добавки за предизборна употреба: Говори финансистът Владимир Сиркаров (ВИДЕО)

Два сценария за конфликта Иран-Израел: Говори доц. Искрен Иванов (ВИДЕО)

Как ще се харчат парите на София? Говори зам.-кметът Иван Василев (ВИДЕО)

Полуреформи, цяла компроматна война и един пудел: Говори политологът Цветанка Андреева (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю