Кметът на Тутракан: Участници в обществени поръчки ни извиват ръцете

11368
Кметът на Тутракан: Участници в обществени поръчки ни извиват ръцете
Снимка: Община Тутракан

За предизвикателствата пред кметовете на неголеми български общини разговаряме с Димитър Стефанов. Той е втори мандат кмет на община Тутракан, завършил е ветеринарна медицина в Стара Загора. А в интервюто си за Actualno.com откровено сподели публични тайни за мръсните игри относно обществените поръчки. 

Г-н Стефанов, обявили сте за избор на изпълнител воден проект за над 25 млн. лв. в строителната му част. Какви параметри ще постигнете с него?

Ще изградим пречиствателна станция за отпадни води, която ще има и функцията да укрепва свлачищен район, а също две припомпващи станции. Една трета от града ще бъде с реновирана канализация, съответно там, където е нямало, ще бъде изградена нова.

Водопроводи не сте ли планирали по този проект?

Тях отделно ги изграждаме на етапи. Тази година направихме водопровод по цялата улица "Стефан Караджа". Миналата година подменихме два големи водопровода по улиците "Родина" и "Исперих". Поискал съм финансов ресурс за реновиране на водопровода по улиците "Александър Стамболийски" и "Ана Вентура".

Тоест, ползвате различни източници на финансиране?

Точно така. Водният цикъл е европейски проект, а водопроводите са със средства от капиталовите разходи, с постановления на Министерския съвет и от МРРБ.

По-сложно ли е обезпечен водният цикъл - какво е съотношението между осигурените от оперативната програма спрямо държавния и общинския бюджет?

Общината има 12% участие в проекта. Такива са изискванията - минимум 10% самоучастие от общината.  Безвъзмездната помощ от ЕС е 19,2 млн. лв., а 3,4 млн. лв. е националното съфинансиране.

Ваши колеги нерядко имат негативна реакция, когато трябва да изпълняват ВиК-проекти, защото инфраструктурата после се предава на водното дружество, респ. на асоциацията за стопанисване. Вашето отношение какво е?

Така е, наистина. За мен беше голяма дилема дали изобщо да се захващаме с тази канализация и пречиствателна станция. Но в Европейския съюз няма да ни оставят да изхвърляме отпадните води в международна река като Дунав. Така или иначе, това трябваше да се случи. Вярно е, ние го изграждаме, ние търпим негативите и упреците от хората, защото водният цикъл е свързан с разкопаване на града и има редица неудобства за тях. А след това мрежата се предава за експлоатация на ВиК-асоциацията. Според мен е редно ВиК-асоциациите да кандидатстват и да изграждат мрежата в градовете. Още повече, че реализирането на проекта е финалната фаза на извършен много труд в общинската администрация, консултанти, проектанти.

Сега сте обявили този проект, а не Ви ли притеснява, че точно преди изборите градът ще бъде разкопан?

Това не ме интересува, следващият кмет да му мисли! Аз му предоставям един добър проект, надявам се и с избор на изпълнители по всички процедури.

Съвсем реално е обаче Вие да го започнете?

Знаете ли, в последните години се появяват различни фирми фантоми, които с риск да съм малко по-груб, ще кажа откровено, че извиват ръцете на общинска администрация и на другите участници в обществените поръчки, жалейки в КЗК и ВАС. Това е една порочна практика, която съм забелязал от 3-4 години. Аз почти нямам процедура, която да не се жали, но пък нямам процедура, която да не сме я спечелили. Комисиите в община Тутракан, които разглеждат документациите по различните обществени поръчки, са абсолютно безпристрастни. За мен е важно най-вече качеството. Срокът толкова не ме интересува. Това, че някой се е забавил със седмица или 10 дни, не е от голямо значение. Аз държа на качественото изпълнение. Ако има проблем с качеството, започват поправки след това, а общината търпи и финансови корекции. А аз винаги съм държал на коректността между общинската администрация, строителни фирми, строителен надзор, авторски контрол - да вървим в една посока. И всеки проект да е максимално качествено реализиран.

Тоест, досега нямате свалена обществена поръчка и финансова санкция на Ваш проект?

Не мога да кажа, че нямам финансова санкция, но нямам свалена обществена поръчка. Да, имам корекции, за които давам финансови обосновки и винаги се стига до отпадане на корекцията.

Това значи, че като възложител добре сте си свършили работата?

Да, но като всяка дейност в България, има и определен субективизъм. Ние, българите, не сме свикнали да гледаме обективно на нещата, не сме свикнали да вървим заедно, независимо от политическите си пристрастия, да работим за една кауза, както е при мен - община Тутракан. Мисля, че с времето всичко това ще отшуми и независимо от това в какъв политически цвят са оцветени, хората ще разберат, че трябва да работят не за партия, а за обществото, за града и общината, в която живеят. Малко ми е болно, че това още не се е случило.

А виждате ли надежда?

Да. В Тутракан Общинският съвет е доста пъстър, но всички общински съветници работят за тази кауза - да се развива общината.

Явно имате късмет, защо тогава казахте: "Да му мисли следващият кмет!". Вие не смятате ли да се кандидатирате на местните избори?

О, не, категорично! Аз имам професия, обичам си я, искам да си я работя. Мисля, че мога да съм по-полезен в друго поприще, не с кметуването вече.

Тутракан - градът на бойната слава

На 21 септември 2018 г. - 25 години след обявяването на Деня на Тутракан от Общинския съвет през 1993 г. като празник на града, Народно...

Споменахте и за извиване на ръце при възлагането на обществени поръчки, на Вас случвало ли ви се е?

Да, много често.

Как реагирате?

Последната ми реакция беше отпреди една седмица и казах на изпълнителя, че е "голям мръшляк". За мен е недопустимо да дойде и да ми каже: "Да, трябва до еди-коя си дата да изпълня проекта, но аз няма да го изпълня, защото ей така!". Абсолютно некоректно поведение! Много пъти съм казвал, че трябва да има "черен списък" на всички некоректни фирми и колегите кметове колкото се може повече да си говорим, а такива фирми да не бъдат допускани. Тук обаче е мястото на самото правителство, независимо кое е - да застане зад гърба на кметовете и да ги подкрепи. Такива фирми не трябва да бъдат допускани въобще да участват в обществени поръчки.

Ще Ви кажа за един случай не от много отдавна. Обществена поръчка за близо половин милион. Фирмата я спечели за 280 хиляди. Съответно идва при мен и ми казва: "Още 80 и няколко хиляди трябва да извадите от бюджета си, за да може да реализираме този проект". Недопустимо е да се извиват ръцете на общината - тя да търси от някъде допълнителни пари за даден проект. Разбира се, не подписах договор с тази фирма и отново пуснах обществена поръчка.

Това може да значи само дъмпингова цена при обществената порчъка?

Добрич и Тутракан - градове на бойната слава

За “Градове на бойната слава” са обявени градовете Добрич и Тутракан. Това стана след единодушното гласуване на народните п...

Да, но е крайно време да осъзнаем, че ниската цена не води до качество. Обратното, тя винаги води до по-некачествено изпълнение, защото всяка фирма си е заложила някаква печалба. Така и трябва да бъде. Но след като си заложил печалба на тази ниска цена, толкова са качествени и материалите, които ще вложиш в този проект.

Паралелно с това вие, възложителите, нерядко търпите критики от обществото, когато обявите поръчка със заложени и допълнителни критерии, освен най-ниска цена?

Да, обикновено точно там са и финансовите корекции, когато цената не оказва кой знае какво значение върху класацията. Но, разберете, че едно е да вложиш качествен материал и да знаеш, че в следващите 10-ина години направеното няма да мръдне. Съвсем друго е на втората или третата година да се чудиш как да оправяш обекта, за да го въведеш в що годе приличен вид. Сигурен съм, че всички кметове са имали и качествени, но и некачествени фирми и са търпели големи негативи.

От Вашия собствено опит каква комбинация от критерии е най-добре работеща, за да се постигне златната среда между качество и цена?

За мен критерият "цена" не трябва да е повече от 50%. Има си материали, линейни графици, техническо обезпечаване. Мисля, че те трябва да са водещи. Ниската цена не може да даде качество.

Имахте 1 млн. лв. в края на миналата година от правителството, реализирахте ли инвестициите?

Тутракан отбелязва Никулден с богата празнична програма

Община Тутракан първа в областта обяви празничните си прояви през декември. Те стартираха на 4 декември, когато в 17:30 ч. в парка &bdq...

В селата вече сме готови, в града ни остават още две-три отсечки. Самият факт, че държавата отпуска средства за улици, училища, детски градини, както е било и в годините назад, е много важно. По този начин правителството показва ангажираността си към общините. Защото малка община като Тутракан не може да се справи сама, без помощ от държавата.

Може ли да направите рекапитулация в края на годината - кои проекти изпълнихте?

Подмяната на водопровода и цялостно асфалтиране, заедно с тротоарни площи на ул. "Стефан Караджа", енергийна ефективност на сградата на Пожарна безопасност и защита на населението. В момента приключваме и с един жилищен блок, надявам се до седмица фирмата да го завърши. На 29-ти ноември получихме разрешителното за строеж, касаещо енергийна ефективност на още две административни сгради - една детска градина и сградата на Центъра за извънучилищни дейности. Сега входирахме проекти за сградите на полицията и ветеринарната лечебница. Асфалтирането, за което споменах в града и селата. По ПУДООС имаме малки проекти до 10 хиляди лева в Тутракан, Белица и Шуменци. Работим така, че всяка година да имаме нещо ново в града и в селата.

За догодина на община Тутракан й е увеличена с 1,2 млн. лв. общата субсидия за делегираните от държавата дейности. Нови дейности ли ще стартирате в общината, или са само за заплати?

За допълнителни дейности като Центъра за обществена подкрепа, който сега открихме. Предстои и откриване на "синя стая", в която да бъдат разпитвани и да се разговаря с деца, станали жертва или свидетели на престъпление, домашно насилие и т. н. Искаме да укрепим и една сграда към Историческия музей, да направим изложбена и с конферентна зала. Съвсем малък процент е за повишаване на възнагражденията, заради увеличената от 1 януари минимална работна заплата.

Интервю на Анита Чолакова   

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Скритите и явните руски послания след "победата" на Путин: Анализ на Елена Поптодорова (ВИДЕО)

Може би ДПС е повлияло на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Социологът Яница Петкова в "Студио Actualno" (ВИДЕО)

“Отговорите“: С архимандрит Никанор, доц. Наталия Киселова и Цветомир Петров (ВИДЕО)

Има ли риск за България заради мигрантите: Говори Тихомир Безлов (ВИДЕО)

Сигурността и бюджетът на София - какво предстои: Цветомир Петров в "Отговорите" (ВИДЕО)

Ще получат ли ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още време за преговори: Доц. Наталия Киселова в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Масите срещу елита - защо приличаме на племена, а не на общност: Социалният философ Николай Ценков (ВИДЕО)

Как Кремъл корумпира цяла Европа и "Турски поток" се оказа руски? Говори Руслан Стефанов (ВИДЕО)

Новите правила за саниране: Енергиен експерт обяснява как точно ще спестяваме (ВИДЕО)

Възможно ли е друго управленско мнозинство? Говори политологът д-р Ирена Тодорова (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю